Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Comisia Europeană prezintă un pachet cuprinzător de 500 de milioane EUR cu măsuri de sprijinire a agricultorilor europeni

Bruxelles, 7 septembrie 2015

Recunoscând dificultățile cu care se confruntă producătorii, Comisia anunță astăzi un pachet cuprinzător de sprijin, în valoare de 500 de milioane EUR.

Astăzi, în cadrul Consiliului extraordinar al miniștrilor agriculturii, vicepreședintele Katainen a declarat: „Acest pachet va permite ca fonduri UE în valoare de 500 de milioane EUR să fie utilizate imediat în beneficiul agricultorilor. Este un răspuns robust și ferm. Răspunsul Comisiei demonstrează că aceasta își ia foarte în serios responsabilitatea pe care o are față de agricultori și că este pregătită să îi sprijine cu mijloacele adecvate. Este demn de remarcat faptul că măsura a fost luată în contextul în care există solicitări bugetare concurente.”

Intervenția se concentrează pe trei aspecte: (1) abordarea dificultăților cu care se confruntă agricultorii în ceea ce privește fluxul de numerar, (2) stabilizarea piețelor și (3) ameliorarea funcționării lanțului de aprovizionare.

Comisia va propune ca cea mai mare parte a fondurilor să fie pusă la dispoziția tuturor statelor membre sub forma unor pachete financiare de sprijinire a sectorului produselor lactate. La stabilirea alocării acestui sprijin, ne vom asigura că fondurile sunt distribuite într-un mod echitabil, țintit și eficient, acordând o atenție deosebită statelor membre și fermierilor care au fost cei mai afectați de evoluțiile pieței. Intenția Comisiei este de a oferi libertate maximă statelor membre, astfel încât acestea să poată ține seama de situațiile specifice cu care se confruntă.

Anunțul de astăzi trebuie privit în contextul sprijinului considerabil furnizat deja sectorului agricol ca răspuns la impactul embargoului rusesc, precum și al ajutorului pe care UE îl oferă în fiecare an agricultorilor și comunităților rurale - peste 50 de miliarde EUR.

Angajamentul pentru o abordare orientată către piață este și va rămâne baza abordării Comisiei.

Link către o listă cuprinzătoare a măsurilor: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5601_ro.htm

Link către discursul integral și analiza de piață: http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-15-5600_ro.htm

IP/15/5599

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar