Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Europska komisija predstavlja sveobuhvatan paket mjera potpore europskim poljoprivrednicima u iznosu od 500 milijuna EUR

Brisel, 7 rujan 2015

Prepoznavši poteškoće s kojima se susreću proizvođači Komisija danas najavljuje sveobuhvatan paket potpora u vrijednosti od 500 milijuna EUR.

Potpredsjednik Katainen danas je na izvanrednom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede izjavio: „Ovim paketom poljoprivrednicima će se omogućiti trenutačna upotreba 500 milijuna EUR iz fondova EU-a. Riječ je o čvrstom i odlučnom odgovoru koji pokazuje da Komisija ozbiljno shvaća svoju odgovornost prema poljoprivrednicima i spremna je u tu svrhu uložiti primjerena sredstva. To je posebno važno uzevši u obzir ostale mnogobrojne proračunske zahtjeve.”

Taj je odgovor usredotočen na tri pitanja: (1) rješavanje poteškoća poljoprivrednika u pogledu protoka novca, (2) stabilizacija tržištâ i (3) poboljšanje funkcioniranja lanca opskrbe.

Komisija će predložiti da se najveći dio sveobuhvatnog paketa pruži svim državama članicama u obliku financijskih omotnica za potporu sektoru mliječnih proizvoda. Pri određivanju raspodjele te potpore osigurat ćemo da ona bude pravedno raspodijeljena, ciljana i učinkovita, posebno uzimajući u obzir države članice i poljoprivrednike koji su najjače pogođeni tržišnim promjenama. Komisija namjerava državama članicama pružiti najveći mogući manevarski prostor kako bi se uzele u obzir njihove posebne okolnosti.

Današnju najavu treba sagledati u kontekstu znatne potpore koja se već pruža poljoprivrednom sektoru kao odgovor na učinak ruske zabrane i razine potpore koju EU godišnje pruža poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama, a koje iznose više od 50 milijardi EUR.

U temelju Komisijina pristupa jest i ostaje usmjerenost na tržište.

Poveznica na sveobuhvatan popis mjera:http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5601_hr.htm

Poveznica na cjeloviti tekst govora i analizu tržišta: http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-15-5600_hr.htm

IP/15/5599

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar