Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Európai beruházási terv: Az Európai Stratégiai Beruházási Alap készen áll az őszi kezdésre

Brüsszel, 22 július 2015


A mai napon az Európai Bizottság megtette a végső lépéseket a reálgazdaságba irányuló beruházások fellendítéséhez. A ma elfogadott intézkedéscsomag biztosítja, hogy az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) 2015. ősz elejére működőképes állapotba kerüljön, betartva az európai beruházási terv végrehajtására Jean-Claude Juncker elnök által meghatározott ambiciózus menetrendet.

A Bizottság nemrég kiadott egy közleményt a nemzeti fejlesztési bankoknak az európai beruházási tervet támogató szerepéről. Jyrki Katainen, az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke a következőképpen nyilatkozott: „A nemzeti fejlesztési bankok rendkívül fontos szerepet játszanak az európai beruházási terv sikeres megvalósításában. Már kilenc tagállam járult hozzá az európai beruházási tervhez nemzeti fejlesztési bankjaikon keresztül, amelyek felbecsülhetetlen helyi szakismerettel és tudással rendelkeznek. Az Európai Beruházási Bank már szorosan együttműködik ezekkel a nemzeti fejlesztési bankokkal, és reméljük, hogy továbbiak is kedvet kapnak a részvételhez.”

Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos a következőket mondta:„Az európai és nemzeti eszközök közötti szinergia elengedhetetlen ahhoz, hogy mihamarabb előteremtsük a gazdaságaink számára szükséges hiányzó beruházásokat. Meggyőződésünk, hogy a nemzeti fejlesztési bankok jól strukturált hálózata kulcsfontosságú szerepet fog játszani ebben, és jól kiegészíti az Európai Beruházási Bank tevékenységét.”

A közlemény kifejti, hogy a nemzeti fejlesztési bankok az ESBA-beruházásokban való részvételükkel milyen fontos szerepet játszanak az európai beruházások ösztönzésében. Felvilágosítást és gyakorlati iránymutatást nyújt egy új nemzeti fejlesztési bank létrehozásának módjáról, arról, hogy a Stabilitási és Növekedési Paktum keretében miként kell a nemzeti fejlesztési bankok társberuházásait a költségvetési hiány és az államadósság tekintetében statisztikailag kezelni, hogy miként kell megítélni a nemzeti projektek társfinanszírozását az uniós állami támogatások szempontjából, valamint arról, hogy a különböző tagállamok nemzeti fejlesztési bankjai hogyan foghatnak össze és működhetnek együtt az Európai Beruházási Bankkal (EBB) beruházási platformok létrehozása érdekében. Ez az alapvető iránymutatás Európa-szerte segíti majd a vállalatokat, hogy támogatáshoz jussanak az ESBA-n keresztül, amely a 315 milliárd euró értékű európai beruházási terv alapköve.

A biztosi testület mai napon hozott további határozatai:

  • Határozat az Európai Beruházási Projektek Portáljának (EBPP) kezeléséről és főbb elemeiről. Az EBPP egy nyilvánosan hozzáférhető, biztonságos internetes portál lesz, ahol a külső finanszírozást kereső uniós projektgazdáknak lehetőségük van, hogy bemutassák projektjeiket a lehetséges befektetőknek.
  • Felhatalmazáson alapuló jogi aktus egy mutatókat tartalmazó eredménytábláról, amelyet a független beruházási bizottság fog használni annak eldöntésekor, hogy a projektjavaslat teljesít-e bizonyos kritériumokat ahhoz, hogy az uniós garancia (ESBA) támogatásában részesüljön.

 

Háttér-információk

A gazdasági válság Európa-szerte a beruházások jelentős mértékű csökkenését eredményezte. Ezért uniós szinten közös és összehangolt erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy e csökkenő tendenciát visszafordítsuk és Európát a gazdasági fellendülés pályájára állítsuk. A Bizottság által meghatározott megközelítés három pillérre alapul: Európát a növekedés útjára állító strukturális reformokra; az államháztartás stabilitását helyreállító és a pénzügyi stabilitást megerősítő felelősségteljes költségvetési gazdálkodásra; és a növekedés elindításához és hosszú távú fenntartásához szükséges beruházásokra. Az európai beruházási terv kulcsfontosságú eleme e stratégiának.

2015. május 28-án, csupán négy és fél hónappal azután, hogy a Bizottság január 13-án elfogadta a jogalkotási javaslatot az uniós jogalkotók politikai megállapodásra jutottak az Európai Stratégiai Beruházási Alapról (ESBA) szóló rendeletről. A tagállamok március 10-én egyhangúlag elfogadták, és az Európai Parlament június 24-i plenáris ülésen megszavazta a rendeletet, lehetővé téve az ESBA működésének kora őszre tervezett elkezdését.

Februárban Németország bejelentette, hogy a KfW-n keresztül 8 milliárd euróval fog hozzájárulni az európai beruházási tervhez. Szintén februárban Spanyolország bejelentette 1,5 milliárd euró értékű hozzájárulását az Instituto de Crédito Oficialon (ICO) keresztül. Márciusban Franciaország bejelentette 8 milliárd eurós felajánlását a Caisse des Dépôts-n (CDC) és a Bpifrance-on (BPI) keresztül, valamint Olaszország bejelentette, hogy a Cassa Depositi e Prestitin (CDP) keresztül 8 milliárd euróval fog hozzájárulni a tervhez. Áprilisban Luxemburg bejelentette, hogy a Société Nationale de Crédit et d’Investissement-on (SNCI) keresztül 80 millió euró-val fog hozzájárulni a költségvetéshez, Lengyelország pedig bejelentette, hogy a Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) bankon keresztül 8 milliárd euróval járul hozzá. Júniusban Szlovákia bejelentette 400 millió eurós hozzájárulását a Slovenský Investičný Holding és a Slovenská Záručná a Rozvojová Banka nemzeti fejlesztési bankokon keresztül, Bulgária pedig bejelentette 100 millió eurós hozzájárulását a Bolgár Fejlesztési Bankon keresztül. Július 16-án az Egyesült Királyság bejelentette, hogy 6 milliárd angol fonttal (körülbelül 8,5 milliárd euró) fog hozzájárulni az ESBA-támogatásban részesülő projektekhez.

További információk az európai beruházási tervről:

Kérdések és válaszok a beruházási tervről

Az európai beruházási terv honlapja

Az Európai Stratégiai Beruházási Alapról (ESBA) szóló rendelet

LinkedIn

Twitter

IP/15/5420

Kapcsolattartás a sajtóval

Tájékoztatás a nyilvánosság számára:


Side Bar