Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Europski savez za naukovanje: 140 000 mjesta za naukovanje mladima u poduzećima i organizacijama

Brisel, 22 lipanj 2015

Borba protiv nezaposlenosti mladih glavni je prioritet Europske komisije. Kvalitetno naukovanje pomaže mladima u stjecanju vještina i ključnih kompetencija koje su im potrebne za uspjeh na tržištu rada. Više od četrdeset poduzeća i drugih organizacija pridružilo se danas Europskom savezu za naukovanje, kojim koordinira Europska komisija,obvezujući se napružanje većeg broja boljih prilika za naukovanje mladima. Poduzeća će mladima staviti na raspolaganje ukupno 140 000 mjesta za naukovanje i osposobljavanje. Europska komisija posvećena je jačanju ponude, kvalitete i privlačnosti naukovanja.

Povjerenica EU-a za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen izjavila je: Srdačno pozdravljam nove partnere koji su se danas pridružili Europskom savezu za naukovanje. Pomaganje mladima u Europi da dođu do kvalitetnih radnih mjesta jedan je od mojih najvažnijih prioriteta. Zajedno ćemo otvoriti nove mogućnosti za mlade kako bi stekli vještine i iskustvo koji su im potrebni na tržištu rada. Radujem se što će još više poduzeća i drugih organizacija slijediti taj primjer u budućnosti.

Nove obveze potpisane su u Rigi tijekom sastanka ministara odgovornih za strukovno obrazovanje i osposobljavanje, europskih socijalnih partnera i Komisije u organizaciji latvijskog predsjedništva. Neke od glavnih preuzetih poslovnih obveza su sljedeće:

  • Adecco će do 2017. omogućiti osposobljavanje za rad za 5 000 mladih u svojem glavnom društvu ili u jednom od svojih partnerskih poduzeća.
  • AXA će ponuditi mogućnost zapošljavanja za 20 000 mladih do 2018., uključujući 10 000 ugovora o radu na neodređeno i određeno vrijeme te 10 000 plaćenih naukovanja ili pripravništava.
  • BMW će proširiti strukovno osposobljavanje na međunarodnoj razini putem prilagođenih dvojnih programa obrazovanja kojima se omogućuje praktično osposobljavanje u Njemačkoj i izobrazba u Španjolskoj. BMW će primiti 1 500 novih naučnika svake godine.
  • Safran će razviti programe naukovanja u svojim europskim podružnicama i promicati međunarodne programe mobilnosti. Safran će primiti 2 000 – 3 000 naučnika godišnje.
  • Capita će mladima ponuditi više od 500 mjesta za naukovanje ove godine te će surađivati s drugim većim poslodavcima kako bi i oni bili u mogućnosti pružiti isto, tj. zapošljavanje i osposobljavanje 400 naučnika u javnoj službi i njih više od 600 u bankama.
  • CSR Europe podupirat će poduzeća unutar svoje mreže kako bi poboljšali kvalitetu njihovih programa naukovanja i stažiranja, pružajući na taj način mogućnost za 50 000 mladih da iskoriste priliku za kvalitetno osposobljavanje do kraja 2017.

Ostala poduzeća koja su se pridružila savezu su Bertelsmann, Saica i Verallia Saint-Gobain.

Europski socijalni partneri preuzeli su nove obveze u građevinskom, kemijskom, trgovačkom i obrazovnom sektoru. Pet novih obveza preuzimaju nacionalni sindikati nastavnika, a jednu je preuzeo francuski sindikat u energetskom sektoru. Druge ključne obveze preuzimaju škotska vlada, Europska udruga lokalnih i regionalnih vlasti za cjeloživotno učenje te stručna skupina zaklade Bertelsmann.

Novi članovi pridružuju se postojećim članovima i vladama Europskog saveza za naukovanje.


Kontekst

Europski savez za naukovanje osnovan je 2. srpnja 2013. u Leipzigu (Njemačka) zajedničkom izjavom predsjedništva EU-a, Komisije i europskih socijalnih partnera. Nakon toga uslijedila je izjava Vijeća i preuzimanje pojedinačnih obveza o sljedećim koracima kako bi se povećala količina, kvaliteta i ponuda naukovanja u zemljama EU-a.

Savez okuplja tijela javne vlasti, gospodarske, industrijske i obrtničke komore, poduzeća, socijalne partnere, pružatelje usluga obrazovanja i osposobljavanja, regije, organizacije mladih i neprofitne organizacije, stručne skupine i istraživačke institute s ciljem promicanja programa i inicijativa naukovanja diljem Europe.

Nakon što su im se danas pridružile Italija i Češka, 26 država članice EU-a već su preuzele nacionalne obveze. Kao najnoviji članovi danas su savezu pristupile zemlje EFTA-e Norveška i Švicarska te zemlje kandidatkinje Albanija, Crna Gora i Turska.

U sklopu Europskog saveza za naukovanje poduzeća i drugi partneri preuzeli su ukupno 84 obveze od 2013.


Dodatne informacije

MEMO/15/5241

Internetska stranica konferencije

Pratite raspravu na Twitteru na #ApprenEU

Europski savez za naukovanje

Brošura o Europskom savezu za naukovanje

Popis novih obveza

Izvješće o istraživanju na internetu

Letak o Drop'pin-u

Pratite Marianne Thyssen i Socijalnu Europu na Twitteru

Pretplatite se na besplatni elektronički bilten Europske komisije o zapošljavanju, socijalnim pitanjima i uključivanju: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=371 & langId=hr

IP/15/5225

Osobe za kontakt s medijima

Upiti građana:


Side Bar