Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az EU új finanszírozási forrást biztosít a Karib-térség számára

Brüsszel, 11 június 2015

A mai napon Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője/a Bizottság alelnöke aláírta a Karib-térségre irányuló új regionális finanszírozási programot, amely rekordösszegű, 346 millió eurós támogatást biztosít a térség számára. Ez több mint kétszerese a korábbi években rendelkezésre bocsátott forrásoknak (165 millió euró).

A karibi térséget képviselő szervezettel, a CARIFORUM-mal együttesen kialakított program közösen meghatározott fontos prioritásokat állapít meg a biregionális együttműködésre vonatkozóan. Az aláírásra a EU–CELAC (Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége) csúcstalálkozó és az EU–CARIFORUM magas szintű találkozó alkalmával került sor Brüsszelben.

Mogherini alelnök így nyilatkozott: „Az EU-t és a karib-tengeri térséget közös értékeken nyugvó, erős történelmi, gazdasági és kulturális kapcsolatok kötik össze. Az új finanszírozással tovább akarjuk erősíteni az inkluzívabb, fenntarthatóbb fejlődés és jólét megteremtése érdekében tett közös erőfeszítéseinket, és a jövőben is a karibi emberek mellett állunk, hogy a tiszteletre és a közös értékekre építve továbbfejlesszük kiváló, kölcsönösen előnyös partnerségünket.”

Neven Mimica, a nemzetközi együttműködésért és a fejlesztésért felelős európai biztos hozzátette: „A regionális program aláírásával most erőforrásokat tudunk mozgósítani közösen meghatározott prioritásaink végrehajtásához. Ez nem csupán az EU folyamatos elkötelezettségét mutatja, hanem a térségben való szerepvállalásának fenntartását is.”

 

Háttér-információk

A Karib-térségnek szánt, ma bejelentett források részét képezik az Európai Unió által Latin-Amerikának és a Karib-térségnek nyújtott, közel 700 millió EUR összegű átfogó csomagnak, melyet az EU–CELAC állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójával (június 10–11.) és a tegnap tartott EU-CELAC vállalkozói csúcstalálkozóval összefüggésben hoztak nyilvánosságra (további információkért lásd az alábbi linkeket).

A karib-tengeri térség számára nyújtott finanszírozás a 2012. évi EU-karibi közös partnerségi stratégiában prioritásként meghatározott három fő területet érintő kihívások megoldását segíti:

  1. Regionális gazdasági együttműködés és integráció – 102 millió EUR. Fő célkitűzések: a karibi regionális együttműködés és integráció megszilárdítása, valamint a magánszektor inkluzív és fenntartható fejlesztésének és az EU–Cariforum gazdasági partnerségi megállapodás végrehajtásának megerősítése.
  2. Éghajlatváltozás, környezetvédelem, katasztrófavédelem és fenntartható energia – 61,5 millió EUR. Fő célkitűzések: az éghajlatváltozás és a természeti katasztrófák hatásaival szembeni regionális szintű ellenálló képesség javítása, a természeti erőforrások fenntartható felhasználásával kapcsolatos regionális kapacitás támogatása, valamint az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások előmozdítása.
  3. Bűnözés és biztonság – 44 millió EUR. Fő célkitűzések: bűnmegelőzés, kockázatcsökkentés, a helyreállító igazságszolgáltatás fejlesztése, a polgárok és a határok biztonságának javítása, ideértve a jól irányított migrációt és mobilitást is, valamint a pénzügyi bűncselekményekre, a terrorizmus finanszírozására és a korrupcióra vonatkozó nemzetközi normák betartása.

135 millió EUR indikatív összeget különítenek majd el a karibi beruházási keret (CIF – Caribbean Investment Facility) számára. Az ebből a támogatásötvözési keretből finanszírozott projektek átfedhetik a három központi területet. A karibi beruházási keret felhasználható a támogatási források további – különösen az európai vagy regionális pénzügyi szervezetektől vagy a magánszektorból származó – finanszírozással való ötvözéséhez, így lehetővé teszi a szükséges főbb infrastrukturális beruházások mozgósítását.

 

Az Európai Fejlesztési Alap és a regionális indikatív programok

Az Európai Fejlesztési Alap (EFA) az EU fő eszköze az afrikai, karibi és csendes-óceáni (AKCS) államokkal folytatott fejlesztési együttműködés támogatására, forrásait az uniós tagállamok hozzájárulásai biztosítják.

A regionális indikatív programok fontos lépést jelentenek az EFA-ból nyújtott uniós támogatás programozásában, és kiegészítik az AKCS-államok nemzeti kormányaival elfogadott nemzeti indikatív programokat. Az előkészületekre a regionális szervezetekkel szoros együttműködésben kerül sor annak biztosítása érdekében, hogy a programok támogassák azok prioritásainak megvalósítását azokon a területeken, amelyeken az Unió hozzáadott értéket tud nyújtani.

 

További információk:

Az EU–CELAC csúcstalálkozó honlapja: http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/international-summit/2015/06/10-11/

Az EU–CELAC vállalkozói csúcstalálkozó honlapja: http://eucelac-bizsummit2015.eu/

EU-CELAC relations brochure: http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/international-summit/2015/06/EU-CELAC-brochure_pdf/

EEAS website on relations with the Caribbean:

http://www.eeas.europa.eu/caribbean/index_en.htm

Sajtóközlemény: „Az EU fokozza a beruházásokat és az üzleti együttműködést Latin-Amerikában és a karibi térségben” http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5149_hu.htm

Tájékoztató: EU–CELAC vállalkozói csúcstalálkozó: új programok a két régió közötti együttműködés fokozása érdekében http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5152_en.htm

Sajtóközlemény: Az EU fokozza a fenntartható fejlődés támogatását Latin-Amerikában és a karibi térségben http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5159_hu.htm

IP/15/5163

Kapcsolattartás a sajtóval

Tájékoztatás a nyilvánosság számára:


Side Bar