Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az EU fokozza a fenntartható fejlődés támogatását Latin-Amerikában és a Karib-térségben

Brüsszel, 11 június 2015

Az Európai Bizottság a mai napon bejelentette, hogy mintegy 230 millió eurót nyújt Latin-Amerika és a Karib-térség fenntartható fejlődésre irányuló erőfeszítéseinek támogatására. A ma nyilvánosságra hozott projektek figyelembe veszik a régió számos részében az elmúlt évek során tapasztalt előrelépéseket, és kezelik az azóta felmerült új kihívásokat.

A bejelentésre a június 10–11-én Brüsszelben megrendezett EU–CELAC (Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége) csúcstalálkozón került sor.

Federica Mogherini főképviselő/alelnök így nyilatkozott: „A most elfogadott uniós együttműködési csomaggal az a szándékunk, hogy megerősítsük és elmélyítsük az EU és Latin-Amerika közötti kapcsolatot. Az új kezdeményezések kapcsán együttműködünk majd a fenntartható fejlődés előmozdítása és annak ösztönzése érdekében, hogy mindkét kontinensen inkluzívabb, prosperáló társadalmakat építsünk ki a jövő nemzedéke számára”.

Neven Mimica, a nemzetközi együttműködésért és a fejlesztésért felelős európai biztos a következőket mondta: „Az Európai Unió arra törekszik, hogy új típusú együttműködést alakítson ki, amely figyelembe veszi, hogy Latin-Amerikában és a Karib-térségben az elmúlt évtized során igen pozitív növekedés valósult meg, és napjaink fejlesztési kihívásai már más jellegűek”.

Az új helyzethez való alkalmazkodás érdekében az EU nemzetközi együttműködési és partnerségi eszközt hozott létre. Az eszköz támogatja a kölcsönös tanulás megszilárdítását Latin-Amerika és a Karib-térség országai között, és ösztönzi a közös együttműködést a régióbeli új donorállamokkal. 12 millió eurós költségvetéssel segíti a szegénységcsökkentésre közvetlen hatást gyakorló közpolitikák kialakításának és végrehajtásának javítását.

A ma aláírt új projektek egy része meghatározott országokat érintő kihívásokkal foglalkozik:

  • Bolívia – az elmúlt húsz év alatt kapott több mint félmilliárd euróval Bolívia áll az első helyen az uniós együttműködés latin-amerikai kedvezményezettjei között, és figyelemreméltóan jó eredményeket tud felmutatni. Három új programot írtak alá: az egyik a kábítószerek elleni küzdelemre irányul (60 millió EUR), és a kábítószer-kereskedelem elleni cselekvési tervnek, valamint a kokatermesztés csökkentésének – az emberi jogok és a szociális párbeszéd tiszteletben tartásával történő – végrehajtásához nyújt majd támogatást; a másik a külvárosi területek ivóvízellátásának és szennyvízelvezetésének javítását célozza, az éghajlatváltozás negatív hatásaival szembeni ellenálló képesség javítása mellett (12 millió EUR); a harmadik pedig a vízgyűjtő-gazdálkodás javítását és a vízhiány, a vízszennyezés és az árvízkockázat csökkentését támogatja (17 millió EUR). A cél az, hogy több mint 200 000 ezer ember számára legyen biztosítható a vízellátás és az alapvető higiénés körülmények.
  • Kolumbia – közel 21 millió EUR összegű program irányul arra, hogy felszámolják a perifériára szorult és instabil régiók társadalmi és gazdasági hátrányait. A program támogatja a távoli területek helyi fenntartható fejlődését. Várhatóan közel kétezer gazdálkodó család számára teremt majd bevételi forrásokat, és a különböző társadalmi és környezeti konfliktusoktól sújtott nemzeti parkokban élő mintegy háromezer őslakos és afro-kolumbiai család számára biztosít jobb megélhetést. Ez az intézkedés képezi a kolumbiai békefolyamathoz nyújtott uniós támogatás első elemét. Az elmúlt évtized során az uniós együttműködés több mint 150 millió eurót fordított a kolumbiai békeépítésre.
  • Honduras – élelmezésbiztonsági program (30 millió EUR) aláírására kerül majd sor annak érdekében, hogy javítani lehessen az ország egyik legveszélyeztetettebb területén található 15 000 vidéki háztartás életkörülményeit olyan fenntartható gazdálkodási rendszerek kialakításával, amelyek lehetővé teszik az élelmiszertermelés fokozását az oktatás és az élelmezés támogatása mellett.Egy másik programot (11,6 millió EUR) is aláírnak, amely a tisztességes munkakörülményeket és a fiatalok munkalehetőségeit ösztönzi Hondurasban. Egy harmadik (10 millió EUR összegű uniós támogatást élvező) projekt az ország egyik fő útjának felújítására, továbbfejlesztésére és közúti biztonságának javítására összpontosít, aminek köszönhetően Honduras egyik legszegényebb és leghátrányosabb helyzetű régiója számára elérhetőbbé válnak a szociális szolgáltatások, és javulnak kereskedelmi lehetőségei.

Ma bejelentettek néhány további, regionális hatókörű projektet is, melyek közül kiemelendő a Közép-Amerikát a kávélevélrozsda elleni küzdelemben segítő program (15 millió EUR). A kávélevélrozsda (Hemileia vastatrix) a leveleket megtámadó betegség, amely a régió kávéültetvényeinek mintegy 50%-át érinti, és jelentős nehézségeket okoz a régió kistermelőinek és azok családjának. A program várhatóan 330 000 termelő család és 6 000 termelő gazdaság megélhetésének javítását segíti elő Közép-Amerika és a Dominikai Köztársaság meghatározott kávétermelő vidékein.

Szintén regionális irányultsággal, ám Latin-Amerikára vonatkozóan az EU a mai napon az elkövetkező négy évre szóló, 32 millió eurós új támogatást jelentett be a társadalmi kohézióra irányuló EUROsociAL+ projekt számára is, valamint 10 millió eurót juttat a COPOLAD programnak a kábítószerek elleni küzdelem támogatására. Mindezt az Unió a Karib-térségre irányuló regionális indikatív programon túlmenően biztosítja.

A felsorolt programok (230 millió EUR) a tegnapi napon az EU–CELAC vállalkozói csúcstalálkozó kapcsán bejelentett beruházási és üzleti támogatást (118 millió EUR) és a Karib-térségnek biztosított, szintén ma bejelentett regionális keretet (346 millió EUR) kiegészítve közel 700 millió euróra emelik az Európai Unió Latin-Amerikának és a Karib-térségnek nyújtott teljes támogatási csomagjának értékét.

Emellett az EU két nemzetközi együttműködésről szóló egyetértési megállapodást is aláírt, Chilével, illetve Uruguay-jal. Ezzel a fő célja az volt, hogy ösztönözze és erősítse a kapcsolatokat a két országgal a nemzetközi együttműködés területén, és közös erőfeszítéseket tegyenek a szegénység csökkentése érdekében.                                                    


További információk:

Az EU–CELAC csúcstalálkozó honlapja: http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/international-summit/2015/06/10-11/

Az EU–CELAC vállalkozói csúcstalálkozó honlapja: http://eucelac-bizsummit2015.eu/

EU-CELAC relations brochure: http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/international-summit/2015/06/EU-CELAC-brochure_pdf/

Sajtóközlemény: „Az EU fokozza a beruházásokat és az üzleti együttműködést Latin-Amerikában és a karibi térségben”

Tájékoztató: EU–CELAC vállalkozói csúcstalálkozó: új programok a két régió közötti együttműködés fokozása érdekében

EU takes further steps towards peace in Colombia: https://ec.europa.eu/europeaid/eu-takes-further-steps-favour-peace-colombia_en

IP/15/5159

Kapcsolattartás a sajtóval

Tájékoztatás a nyilvánosság számára:


Side Bar