Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - sporočilo za medije

Okrepitev naložb in poslovnega sodelovanja EU v Latinski Ameriki in na Karibih

Bruselj, 10 junij 2015

Evropska komisija je danes napovedala, da bo zagotovila 118 milijonov evrov novih sredstev za okrepitev naložb in poslovnega sodelovanja EU v Latinski Ameriki in na Karibih.

To je bilo sporočeno na poslovnem vrhu med Evropsko unijo (EU) in Skupnostjo latinskoameriških in karibskih držav (CELAC).

Evropski komisar Neven Mimica, odgovoren za mednarodno sodelovanje in razvoj, je povedal: „Današnji dogodek je priložnost, da se podjetja z obeh strani Atlantika srečajo, si izmenjajo ideje in okrepijo vezi.Danes podpisani novi programi bodo pripomogli k okrepitvi vključujoče rasti v evropskih in latinskoameriških družbah.“

Evropska komisarka za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja Elżbieta Bieńkowska je dodala:„Podjetja ustvarjajo rast in nova delovna mesta, ki jih potrebujemo na obeh straneh Atlantika.MSP lahko z internacionalizacijo veliko pridobijo.Ta dogodek lahko pomaga oblikovati in okrepiti partnerstva ter razširiti vrednostne verige, ki povezujejo naši celini.“

Več danes napovedanih programov bo izvedenih z mehanizmi kombiniranega financiranja (finančnimi mehanizmi, ki združujejo nepovratna sredstva in posojila). Programi spodbujajo dodatne naložbe in izgradnjo ključne infrastrukture v prometnem, energijskem in okoljskem sektorju ter podpirajo socialni razvoj in razvoj zasebnega sektorja v latinskoameriških in karibskih državah.

Nekateri primeri projektov, napovedanih v okviru današnjega dogodka, so:

  • nepovratna naložbena sredstva v višini 15 milijonov evrov za razvoj geotermalne energije v Latinski Ameriki;
  • prispevek k energetskemu projektu v vzhodnih karibskih državah (4,25 milijona evrov nepovratnih sredstev EU). Ta projekt zagotavlja tehnično pomoč ter naložbe v energijsko učinkovitost in obnovljive vire energije;
  • 5. faza programa Al-Invest (s skupnim financiranjem v višini 26 milijonov evrov), ki olajšuje dostop latinskoameriških malih in srednjih podjetij do mednarodnih trgov.

Evropska unija je predstavila tudi program za vzpostavitev mreže poslovnih storitev in inovacij Evropske unije in Latinske Amerike. Namen je spodbuditi razvoj podjetij EU v latinskoameriških državah in povečati tehnološke poslovne priložnosti evropskih in latinskoameriških podjetij. Skupni proračun programa znaša 11 milijonov evrov. Izvajal se bo v Argentini, Braziliji, Čilu, Kolumbiji, Peruju, Mehiki in na Kostariki.

V okviru novega poslovnega vrha sta Evropska komisija in Medameriška razvojna banka, ki jo je zastopal njen predsednik Luis Alberto Moreno, podpisali tudi nov sporazum o spodbujanju tesnega sodelovanja teh dveh vodilnih donatorskih organizacij.

Popoln seznam danes napovedanih projektov je na voljo v podatkovnem listu: MEMO/15/5152.

OZADJE

Poslovni vrh na temo „Evropa, Latinska Amerika in Karibi:spodbujanje vključujoče in trajnostne gospodarske rasti s krepitvijo vloge malih in srednjih podjetij" združuje 500 udeležencev na visoki ravni, med katerimi so poslovneži, predstavniki finančnih institucij ter oblikovalci politike iz celotne EU in držav CELAC.

Sklepi poslovnega vrha bodo kot uradna priporočila predloženi tudi udeležencem vrha voditeljev držav in vlad EU in CELAC. Po srečanjih na Dunaju (2006), v Limi (2008), Madridu (2010) in Santiagu (2013) je to že peti poslovni vrh med tema regijama.

Več informacij: http://eucelac-bizsummit2015.eu/

IP/15/5149

Kontakti za stike z mediji

Za vprašanja širše javnosti:


Side Bar