Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Comisia solicită opinii cu privire la rolul Uniunii Europene în definirea guvernanței oceanelor

Bruxelles, 04 iunie 2015

Comisia Europeană a lansat astăzi o consultare publică pentru a colecta opinii cu privire la modul în care UE ar putea contribui la îmbunătățirea guvernanței internaționale a oceanelor și a mărilor, pentru o creștere albastră durabilă.

Comisarul Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, a lansat această consultare la Summit-ul mondial privind oceanele, care se desfășoară în Portugalia: „Dacă oceanele noastre nu sunt sănătoase, economia noastră suferă. Provocările globale din domeniul maritim necesită soluții globale. Îmi asum angajamentul de a lucra intens pentru a defini rolul Europei în guvernanța internațională a oceanelor, în vederea unei economii și a unei creșteri albastre durabile.”

Dezbaterea internațională privind guvernanța oceanelor se intensifică, dat fiind că utilizarea resurselor marine este în creștere la nivel mondial. Pescuitul ilegal, exploatarea minieră necontrolată a fundului mării și deșeurile marine sunt doar câteva dintre provocările care trebuie abordate printr-o cooperare la nivel mondial. Actualul cadru de guvernanță internațională a oceanelor ar putea fi ineficient în ceea ce privește abordarea unor astfel de provocări din domeniul maritim, în special în 60 la sută din oceane, care se află în afara jurisdicțiilor naționale.

UE joacă un rol important în această dezbatere. Economia albastră generează deja 5 % din PIB-ul UE și asigură aproximativ 5 milioane de locuri de muncă. În plus, UE este unul dintre liderii mondiali în ceea ce privește dezvoltarea unor economii durabile, în care oceanul are un rol important, prin intermediul setului său solid de norme în materie de mediu, al politicii sale maritime integrate, al politicii comune reformate în domeniul pescuitului și al luptei sale globale împotriva pescuitului ilegal.

Pentru a evalua cea mai bună cale de acțiune și rolul UE în această privință, Comisia se adresează tuturor părților interesate – organizații internaționale, actori statali, ONG-uri, întreprinderi, comunitatea științifică, mediul academic și societatea civilă – prin intermediul unei consultări publice online. Consultarea va fi completată de „sesiuni de ascultare”, în cursul cărora comisarul Vella va discuta personal cu părțile interesate și cu partenerii internaționali, pentru a cunoaște opiniile acestora și a discuta posibilele căi de urmat.

Consultarea publică se va desfășura până la 15 septembrie 2015.


Pentru mai multe informații:

Consultare publică privind guvernanța oceanelor: http://ec.europa.eu/dgs/maritimeaffairs_fisheries/consultations/ocean-governance/index_en.htm

Discursul comisarului la Summit-ul mondial privind oceanele: https://ec.europa.eu/commission/2014-2019/vella/announcements/commissioner-vellas-speech-role-eu-shaping-international-ocean-governance_en

IP/15/5113

Persoane de contact pentru presă

Întrebări din partea publicului larg:


Side Bar