Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Komisija poziva na iznošenje mišljenja o ulozi EU-a u oblikovanju međunarodnog upravljanja oceanima

Brisel, 04 lipanj 2015

Europska komisija danas je pokrenula javno savjetovanje radi prikupljanja mišljenja o tome kako bi EU mogao pridonijeti postizanju boljeg međunarodnog upravljanja oceanima i morima u korist održivog plavog rasta.  

Savjetovanje je pokrenuo Karmenu Vella, povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, na Svjetskom sastanku na vrhu o oceanima u Portugalu: „ Ako oceani nisu zdravi, razboljet će se i gospodarstvo. Globalni pomorski izazovi zahtijevaju globalna rješenja. Nastojat ću intenzivno raditi na definiranju uloge Europe u području međunarodnog upravljanja oceanima za održivo plavo gospodarstvo i plavi rast.

Sve je glasnija međunarodna rasprava o upravljanju oceanima jer se na globalnoj razini sve više iskorištavaju morski resursi. Nezakonit ribolov, nekontrolirano podmorsko rudarstvo i morski otpad samo su neki od izazova na koje trebamo odgovoriti globalnom suradnjom. Postojeći okvir za upravljanje oceanima na međunarodnoj razini mogao bi biti neučinkovit u suočavanju s takvim pomorskim izazovima; osobito kad je riječ o 60 % oceana koji su izvan nacionalnih nadležnosti.

EU ima važnu ulogu u toj raspravi. Plavo gospodarstvo već proizvodi 5 % BDP-a EU-a te osigurava gotovo 5 milijuna radnih mjesta. Osim toga, s pomoću skupa čvrstih pravila o zaštiti okoliša, integrirane pomorske politike, reformirane zajedničke ribarstvene politike i globalne borbe protiv nezakonitog ribolova, EU predvodi razvoj održivih pomorskih gospodarstava na globalnoj razini.

Kako bi procijenila najbolji plan djelovanja i ulogu EU-a u tome, Komisija se obraća svim dionicima – međunarodnim organizacijama, državnim dionicima, nevladinim organizacijama, poduzećima, istraživačkoj zajednici, akademskoj zajednici i civilnom društvu – putem javnog internetskog savjetovanja. Savjetovanje će pratiti „obilazak uz razgovor” tijekom kojeg će povjerenik Vella osobno razgovarati s dionicima i međunarodnim partnerima radi prikupljanja njihovih mišljenja i rasprave o mogućim koracima naprijed.

Javno savjetovanje trajat će do 15. rujna 2015.


Dodatne informacije:

Javno savjetovanje o upravljanju oceanima: http://ec.europa.eu/dgs/maritimeaffairs_fisheries/consultations/ocean-governance/index_en.htm

Povjerenikov govor na Svjetskom sastanku na vrhu o oceanima: https://ec.europa.eu/commission/2014-2019/vella/announcements/commissioner-vellas-speech-role-eu-shaping-international-ocean-governance_en

IP/15/5113

Osobe za kontakt s medijima

Upiti građana:


Side Bar