Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Komisija okuplja nekonfesionalne organizacije kako bi raspravljali o temi „Živjeti zajedno, a razmišljati različito”

Brisel, 02 lipanj 2015

Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans danas je bio domaćin sastanka na visokoj razini s jedanaest predstavnika filozofskih i nekonfesionalnih organizacija iz cijele Europe. Na tom šestom godišnjem sastanku na visokoj razini raspravljalo se o temi „Živjeti zajedno, a razmišljati različito”. Sastanak je održan u okviru trenutačnog dijaloga s predstavnicima crkava, vjerskih zajednica, filozofskih i nekonfesionalnih organizacija na temelju članka 17. Ugovora iz Lisabona.

Frans Timmermans je izjavio: Dijalog je u ovim našim različitim europskim društvima ključan za stvaranje zajednice u kojoj se svatko osjeća kao kod kuće. Živjeti zajedno znači moći se nositi s različitostima, čak i onda kada se s nekim uopće ne slažemo. Zahvaljujući svojim kontaktima s građanima, nekonfesionalne organizacije danas nam ovdje mogu pomoći da pronađemo praktične načine za rješavanje društvenih izazova i istražimo kako europska politika može tomu pridonijeti.

Antonio Tajani, potpredsjednik Europskog parlamenta nadležan za provedbu dijaloga, dodao je: Dijalog s vjerskim zajednicama i nekonfesionalnim organizacijama od ključne je važnosti za napredak projekta mira koji je u samoj srži Europske unije. To je neophodan uvjet za razumijevanje naših različitosti; moramo biti u stanju prihvaćati različita mišljenja i istovremeno živjeti zajedno.

Glavni rezultati sastanaka na visokoj razini bit će uvršteni u prvi godišnji kolokvij o temeljnim pravima u EU-u koji će se održati 1. i 2. listopada 2015. Središnja tema kolokvija bit će „Tolerancija i poštovanje: sprečavanje i suzbijanje antisemitizma i mržnje prema muslimanima u Europi”.

Pitanja o kojima se raspravljalo na sastanku obuhvaćala su: izgradnju povjerenja između pojedinaca i zajednica; zajednički život i izgradnju društva u kojem se svaka osoba i zajednica koja zastupa temeljne europske vrijednosti može osjećati kao kod kuće i suočavanje s različitostima u raznolikom društvu.


Kontekst

Sastanci na visokoj razini i rasprave na razini radnih skupina redovito se održavaju između Europske komisije i filozofskih i nekonfesionalnih organizacija, kao i s crkvama te vjerskim udrugama i zajednicama. Za dijalog je sada odgovoran prvi potpredsjednik Timmermans. Današnji sastanak na visokoj razini s predstavnicima filozofskih i nekonfesionalnih organizacija šesti je po redu u nizu sastanaka koje je Komisija počela održavati 2009. kada je dijalog s predstavnicima crkava, vjerskih zajednica, filozofskih i nekonfesionalnih organizacija ugrađen u Ugovor iz Lisabona.

Komisija će 16. lipnja 2015. održati godišnji sastanak s vjerskim čelnicima.

Komisija pridonosi izgradnji zajednice s pomoću dijaloga poput ovog i financijskom potporom projektima izgradnje boljeg međukulturnog i međuvjerskog razumijevanja i prihvaćanja različitih svjetonazora. U okviru programa Europa za građane 2014. ­ 2020. Komisija sufinancira projekte podizanja svijesti o vrijednostima EU-a, posebno toleranciji, uzajamnom poštovanju i promicanju uključenosti civilnog društva, s ukupnim proračunom od 185,5 milijuna EUR.

U okviru Programa za prava, jednakost i građanstvo 2014. – 2020. u 2015. će se podržati projekti s naglaskom na sprečavanje i suzbijanje antisemitizma i mržnje prema muslimanima i netolerancije, kao i projekti kojima se promiče razvoj alata i praksi za sprečavanje, praćenje i borbu protiv govora mržnje na internetu, uključujući i razvojem protuargumentacije. Europskom politikom i zakonodavnim instrumentima može se podržati rad na nacionalnim i lokalnim razinama. Određeni su oblici zločina iz mržnje i govora mržnje već zabranjeni u skladu s europskim zakonodavstvom, odnosno Okvirnom odlukom o suzbijanju rasizma i ksenofobije kazneno-pravnim sredstvima, Direktivom o pravima žrtava koja će stupiti na snagu u studenome 2015. i kojom će se znatno poboljšati zaštita žrtava kaznenih djela te Mrežom za osvješćivanje o radikalizaciji koja je uspostavljena 2011. Europskim programom sigurnostiJedinstvenim digitalnim tržištem pridonijet će se borbi protiv zločina iz mržnje te će se poboljšati mjere prevencije i deradikalizacije.


Više informacija

Dijalog Europske komisije s crkvama, vjerskim zajednicama te filozofskim i nekonfesionalnim organizacijama na početnoj stranici Glavne uprave za pravosuđe o temeljnim pravima:

http://ec.europa.eu/justice/fundamental-rights/dialogue/index_en.htm


Popis sudionika sastanka

 • Yvan BIEFNOT, predsjednik Europskog udruženja za slobodu mišljenja
 • Martine CERF, glavna tajnica udruge Egalité laïcité Europa
 • Pierre GALAND, predsjednik Europske federacije humanista
 • Nieves BAYO GALLEGO, veliki majstor lože Gran logia simbólica Española
 • Catherine JEANNIN-NALTET, velika majstorica Ženske velike lože Francuske
 • Daniel KELLER, veliki majstor lože Veliki orijent Francuske
 • Dimitrios LYBERIS, predsjednik vijeća Međunarodnog masonskog reda „Delphi”
 • Keith PORTEOUS WOOD, izvršni direktor Nacionalnog sekularnog društva
 • Gđa Yvette RAMON, velika majstorica Međunarodnog reda slobodnih zidara „Le Droit Humain”
 • Tomasz SZMAGIER, veliki majstor lože Veliki orijent Poljske
 • Steven WARMOES, bivši veliki majstor Velike lože Belgije

IP/15/5078

Osobe za kontakt s medijima

Upiti građana:


Side Bar