Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Komisija priprema Akcijski plan za poštenije porezne sustave u Europi koji pogoduju rastu

Brisel, 27 svibanj 2015

Kolegij povjerenika danas je održao orijentacijsku raspravu o mjerama kojima bi se oporezivanje dobiti učinilo poštenijim, transparentnijim i pogodnijim za rast. Dogovoreno je da je potreban novi EU-ov pristup oporezivanju dobiti kako bi se uspješno spriječilo zlouporabu poreza te osiguralo održive prihode i potaknulo bolje poslovno okruženje na unutarnjem tržištu.

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Komisije nadležan za euro i socijalni dijalog, izjavio je: „Želimo da oporezivanje dobiti bude pošteno i povoljno za rast. Svako poduzeće, bilo ono veliko ili malo, mora platiti svoj dio poreza tamo gdje ostvaruje dobit. Za oporezivanje dobiti odgovorne su države članice, ali EU mora uspostaviti jasan obnovljeni okvir za pošteno i konkurentno oporezivanje dobiti.”

Povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu Pierre Moscovici izjavio je: „Naš trenutačni pristup oporezivanju dobiti više ne odgovara sadašnjoj stvarnosti. Upotrebljavamo zastarjele alate i jednostrane mjere kako bismo odgovorili na izazove digitaliziranog, globaliziranog gospodarstva. Kako bi se postiglo poštenije oporezivanje i manju fragmentiranost jedinstvenog tržišta potrebno je iz temelja izmijeniti okvir oporezivanja dobiti u EU-u. Velika, mala i srednja poduzeća morala bi imati jednake koristi od unutarnjeg tržišta.”

Predsjednik Jean-Claude Juncker stavio je borbu protiv utaje i izbjegavanja plaćanja poreza na vrh političkih prioriteta sadašnje Komisije. Ključni je cilj osigurati oporezivanje poduzeća tamo gdje ona ostvaruju dobit te im onemogućiti da agresivnim planiranjem poreza izbjegnu plaćanje svog poštenog dijela poreza.

Važan prvi korak poduzet je u ožujku 2015. kada je Komisija predstavila paket mjera za jačanje porezne transparentnosti u EU-u.

Danas se Kolegij dogovorio da će koristiti sveobuhvatniji pristup kako bi poboljšao oporezivanje dobiti u EU-u, uzimajući pritom u obzir međunarodne reforme koje su u tijeku u tom području. Današnja orijentacijska rasprava ući će u akcijski plan u lipnju, koji će obuhvaćati strategiju za ponovno pokretanje rada na uvođenju zajedničke konsolidirane osnovice poreza na dobit (CCCTB) na razini EU-a, kako bi se provele mjere protiv izbjegavanja plaćanja poreza koje se razvijaju u okviru OECD-a na međunarodnoj razini i kako bi se dodatno ojačalo poreznu transparentnost istovremeno uzimajući u obzir potrebu za jačanjem učinkovitosti poreznog okruženja za poslovne subjekte na unutarnjem tržištu.

Kontekst

Predsjednik Juncker je u svojim političkim smjernicama iz srpnja 2014. izjavio: „Treba nam više pravednosti na unutarnjem tržištu.Priznajući nadležnost država članica u području sustava oporezivanja, trebali bismo uložiti veće napore u borbi protiv utaja poreza i poreznih prijevara kako bismo svi dali pošten doprinos.”

Komisija ubrzano izvršava obveze koje je preuzela u svojem programu rada kako bi spriječila utaju i izbjegavanje plaćanja poreza i osigurala da poduzeća plaćaju poreze tamo gdje ostvaruju dobiti.

Komisija je 18. ožujka predložila paket mjera za poreznu transparentnost kojim bi se stvorila otvorenija suradnja među državama članicama u području oporezivanja dobiti. Ključni element paketa bio je prijedlog za automatsku razmjenu informacija o poreznim mišljenjima. Taj je prijedlog dobio jednoglasnu političku podršku ministara financija na neformalnom sastanku Vijeća za gospodarstvo i financije (ECOFIN) održanom u Rigi u travnju. Države članice sad raspravljaju o njemu na tehničkoj razini kako bi se usuglasile do kraja godine.

Komisija je u paketu mjera za poreznu transparentnost ujedno najavila da će prije ljeta predstaviti „detaljan akcijski plan o oporezivanju dobiti, koji će sadržavati stajališta Komisije o poštenom i učinkovitom oporezivanju dobiti u EU-u i u kojem će biti predložen niz ideja kako to postići”.

IP/15/5044

Osobe za kontakt s medijima

Upiti građana:


Side Bar