Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Svjetski dan nepušenja: Istraživanje Eurobarometra otkriva da se broj pušača u EU-u smanjio za dva postotna boda od 2012., no 26 % Europljana i dalje su pušači.

Brisel, 29 svibanj 2015

Povodom Svjetskog dana nepušenja u nedjelju 31. svibnja Komisija objavljuje istraživanje Eurobarometra o stavovima Europljana prema pušenju. Istraživanje otkriva trend smanjenja pušenja diljem Europe. Sveukupno smanjenje u odnosu na 2012. iznosi dva postotna boda (26 % u usporedbi sa 28 %). Dobna skupina u kojoj je zabilježeno najveće smanjenje (četiri postotna boda) jesu mladi u dobi od 15 godina do 24 godine (25 % u usporedbi sa 29 %). I dalje postoje znatne razlike u potrošnji duhana, od najnižih stopa u Švedskoj (11 %) i Finskoj (19 %) do najviših u Grčkoj (38 %) i Bugarskoj (35 %). U pogledu pokušaja odvikavanja većina je pušača pokušala prestati (59 %), a od toga je 19 % pokušalo u posljednjih 12 mjeseci. E-cigarete dosad je probalo 12 % Europljana u odnosu na 7 % u 2012. 67 % ispitanika izjavilo je da su ih probali kako bi smanjili pušenje ili prestali pušiti. Međutim samo 14 % pušača e-cigareta uspjelo je prestati pušiti, navodeći da nisu posebno učinkovit alat za prestanak pušenja.

Vytenis Andriukaitis, europski povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane, istaknuo je da u prosjeku Europljani i dalje počinju pušiti sa 17,6 godina. Povjerenik Andriukaitis izjavio je: „Brojke pokazuju da borba protiv pušenja nije dobivena, osobito ne među mladima. Neprihvatljivo je da pušenje i dalje privlači Europljane u tinejdžerskoj dobi. Glavni cilj Direktive o duhanskim proizvodima jest osigurati da ti opasni proizvodi nisu neopravdano privlačni za mlade. Zato se njome zabranjuju arome kojima se prikriva oštar okus duhana, pakiranja tankih cigareta i pakiranja s manje od 20 cigareta te uvodi obveza da slikovna i tekstualna zdravstvena upozorenja pokrivaju 65 % pakiranja. ”

 E-cigarete

Istraživanje Eurobarometra otkriva neke zanimljive brojke o e-cigaretama koje su relativno nov proizvod. Iako je 12 % Europljana probalo e-cigarete, trenutačno se njima koristi 2 %. Ta se brojka znatno povećala od 2012. (7 % osoba koje su probale e-cigarete te 1 % osoba koje se njima koriste). Vjerojatnije je da su ih probali mlađi Europljani (13 % mladih u dobi od 15 godina do 24 godine u odnosu na 3 % starijih od 55 godina). Premda su Europljani najčešće počeli pušiti e-cigarete kako bi smanjili pušenje ili prestali pušiti (67 %), pušenje je uspjelo smanjiti samo 21 % pušača, a tek 14 % ih je uspjelo prestati pušiti.

 Izloženost duhanskom dimu

Izloženost duhanskom dimu u barovima i restoranima i dalje se smanjuje. Samo 12 % ispitanika izjavilo je da su protekle godine bili izloženi duhanskom dimu u objektima u kojima se poslužuje hrana (smanjenje sa 14 % u 2012.), a 25 % u objektima u kojima se poslužuje piće (smanjenje sa 28 % u 2012.). Nadalje, 73 % radnika u Europi rijetko ili nikada nije izloženo dimu u zatvorenim prostorima na svojem radnom mjestu.

 Mišljenje javnosti

Većina Europljana podržava stroge mjere politike u području duhanskih proizvoda i e-cigareta. Na primjer, 70 % podržava poboljšanje sljedivosti duhanskih proizvoda kako bi se smanjila nezakonita trgovina (tema ovogodišnjeg Svjetskog dana nepušenja), čak i ako su proizvodi zbog toga skuplji. U pogledu opasnosti mišljenje je da su razine katrana i nikotina najveći pokazatelji razine štete (32 %), nakon čega slijede aditivi (12 %). U slučaju e-cigareta, postotak ispitanika koji ih smatraju štetnima porastao je sa 27 % na 52 % u samo dvije godine.

 Oglašavanje

Četiri od deset ispitanika susrela su se s oglasima za duhanske proizvode ili njihovom promidžbom u zadnjih 12 mjeseci, osobito na prodajnim mjestima (39 %) te oglasnim panoima ili plakatima na javnim mjestima (30 %).

 Metodologija Eurobarometra

Istraživanje Eurobarometra „Stavovi Europljana prema pušenju” provelo je društvo TNS Opinion & social network u svih 28 država članica EU-a od 29. studenoga do 8. prosinca 2014. To je istraživanje uključivalo osobne razgovore s gotovo 28 000 ispitanika iz različitih društvenih i demografskih skupina.

 Kontekst

Pušenje je najveći uzročnik smrti u Europi koji se može izbjeći. Uzrokuje gotovo 700 000 smrtnih slučajeva godišnje. EU ima sveobuhvatnu politiku za borbu protiv pušenja koja uključuje zakonodavstvo o oglašavanju i sponzoriranju duhana i duhanskih proizvoda, potporu državama članicama te jačanje svijesti, kao što je trenutačna kampanja Europske komisije Nezaustavljivi bivši pušači.

EU je 3. travnja 2014. donio Direktivu o duhanskim proizvodima (2014/40/EU) s pravilima o proizvodnji, predstavljanju i prodaji duhanskih i srodnih proizvoda koja će se u državama članicama primjenjivati od svibnja 2016. Proizvodi obuhvaćeni njome su cigarete, duhan za motanje, duhan za lulu, cigare, cigarilosi, bezdimni duhan, elektroničke cigarete i biljni proizvodi za pušenje.

Neke karakteristike Direktive jesu zabrana svojstvene arome, uvođenje kombiniranih zdravstvenih upozorenja (slika i tekst) koja prekrivaju 65 % prednjeg i stražnjeg pakiranja cigareta i duhana za motanje, zabrana svih promidžbenih i obmanjujućih elemenata na duhanskim proizvodima te praćenje i pronalazak nezakonitih proizvoda na razini EU-a u okviru borbe protiv nezakonite trgovine duhanskim proizvodima.

 Dodatne informacije:

Vidi infografiku: http://ec.europa.eu/health/tobacco/docs/2015_infograph_en.pdf

Politika EU-a o pušenju: http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_en.htm

Trenutačno istraživanje i prethodna istraživanja Eurobarometra o pušenju: http://ec.europa.eu/health/tobacco/eurobarometers/index_en.htm

Direktiva o duhanskim proizvodima: http://ec.europa.eu/health/tobacco/products/index_en.htm

Okvirni plan provedbe Direktive o duhanskim proizvodima: http://ec.europa.eu/health/tobacco/docs/implementation_plan_en.pdf

IP/15/5028

Osobe za kontakt s medijima

Upiti građana:


Side Bar