Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - sporočilo za medije

Dan Evrope: 65 let miroljubnega sodelovanja

Bruselj, 08 maj 2015

Jutri, 9. maja, se po vsej Evropi praznuje dan Evrope. Letos praznujemo 70. obletnico konca druge svetovne vojne in 65. obletnico Schumanove deklaracije. Evropska komisija je danes sprejela poročilo o prelomnih evropskih volitvah leta 2014, v katerem se spominja prve kampanje, v kateri so sodelovali vodilni kandidati iz evropskih političnih strank.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ob dnevu Evrope povedal:

„Evropska unija je bila rojena iz ruševin grozovite vojne in tudi danes še vedno živimo v nepredvidljivem svetu. Besede Roberta Schumana so danes prav tako aktualne, kot so bile takrat. Namen evropskega projekta, tako danes kot pred 65 leti, je v Evropi zagotoviti mir in sodelovanje prek nacionalnih meja. Želim Evropo, ki je v središču dogajanja, Evropo, ki napreduje, Evropo, ki varuje svoje državljane, svoje interese in ki služi kot vzor za druge.“

Prvi podpredsednik Komisije Frans Timmermans, ki bo sodeloval v razpravi o stanju Unije na Evropskem univerzitetnem inštitutu v Firencah, je dejal:

„Verjamem v Evropo, ker je še vedno naš najboljši odgovor na izzive, s katerimi se soočamo v svetu. V tej Komisiji želimo dejavneje sodelovati z državljani neposredno v njihovih državah ter prisluhniti njihovim težavam in strahovom. Zato sem zelo zadovoljen, da moji kolegi v tako velikem številu zastopajo Komisijo na proslavah ob dnevu Evrope po vsej Uniji.“

Komisijo na številnih dogodkih na evropski in nacionalni ravni, namenjenih obeleženju teh pomembnih obletnic, zastopajo komisarji in njihovo osebje. Komisija bo svoja vrata odprla javnosti med 10:00 in 18:00. Na 25 stojnicah bodo predstavljeni različni generalni direktorati, ki bodo razporejeni v pet prednostnih področij: delovna mesta, rast in naložbe; energetska unija in okolje; enotni digitalni trg; EU v Svetu in evropsko leto za razvoj ter Unija dela za svoje državljane.

Druge prireditve ob dnevu Evrope vključujejo dneve odprtih vrat na predstavništvih EU v državah članicah, dialoge z državljani in kulturne dogodke, kot so koncerti, plesne predstave, kulinarične tržnice, poulične predstave in filmski festivali. Na razstavi Expo 2015 v Milanu bosta visoka predstavnica/podpredsednica Federica Mogherini in predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz sodelovala v dialogih z državljani.

Prvi dan Evrope od začetka delovanja nove Komisije je za Komisijo tudi priložnost, da objavi svoje poročilo o evropskih volitvah leta 2014. Izbor kandidatov za predsedstvo Komisije iz vrst večjih evropskih političnih strank pomeni nov korak proti demokraciji na evropski ravni, saj je predsednika Komisije Junckerja in celotno Komisijo tokrat izglasoval Evropski parlament na podlagi jasnega političnega programa.

Komisarka Věra Jourová je v zvezi z poročilom o volitvah povedala:

„Izbor vodilnih kandidatov je spremenil pravila igre, saj je dal evropskim državljanom moč, da dejavneje sodelujejo v demokratičnem življenju EU. Za volitve leta 2019 želim, da bi več državljanov uveljavilo svojo pravico do glasovanja.“

 

Ozadje

Schumanovo deklaracijo je 9. maja 1950 predstavil francoski zunanji minister Robert Schuman. V njej je predlagal ustanovitev Evropske skupnosti za premog in jeklo (ESPJ), katere članice bi združile proizvodnjo premoga in jekla.

Evropska skupnost za premog in jeklo (ustanovne članice: Francija, Zahodna Nemčija, Italija, Nizozemska, Belgija in Luksemburg) je bila prva v seriji nadnacionalnih evropskih institucij, ki so pozneje postale današnja Evropska unija.

Člani Komisije, ki se bodo udeležili proslav ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne

 • Komisarka Violeta Bulc (uradna državna proslava, Ljubljana, Slovenija, 8 . maj)
 • Komisar Johannes Hahn (proslava ob osvoboditvi koncentracijskega taborišča Mauthausen, Avstrija, 10. maj)

Člani Komisije, ki sodelujejo na prireditvah ob dnevu Evrope

 • Prvi podpredsednik Frans Timmermans (Konferenca o stanju Unije, Evropski univerzitetni inštitut, Firence, 8. maj)
 • Visoka predstavnica/podpredsednica Federica Mogherini (Interinstitucionalni dialog z državljani in predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem na svetovni razstavi v Milanu, World 2015 Expo Milan, 9. maj)
 • Podpredsednica Kristalina Georgieva (projekt vrnitve v šolske klopi, sprejem veleposlanikov pri predsedniku Bolgarije ob dnevu Evrope, Sofija, 8.maj; dan odprtih vrat na predstavništvu EU v Sofiji, 9. maj)
 • Podpredsednik Maroš Šefčovič (dan odprtih vrat Evropske komisije, 9. maj)
 • Podpredsednik Jyrki Katainen in komisarka Cecilia Malmström (dialog z državljani na Univerzi v Stockholmu, 8. maj)
 • Komisar Karmenu Vella (dejavnosti s šolskimi otroki ob dnevu Evrope, Malta, 8. maj; proslava na predstavništvu EU 9. maja)
 • Komisar Vytenis Andriukaitis (dogodek ob dnevu Evrope na predstavništvu EU v Vilni „Izpit EU“, 7. maj)
 • Komisarka Marianne Thyssen (odprta vrata Evropske komisije, Bruselj, 9. maj)
 • Komisar Pierre Moscovici (slovesna otvoritev dogodkov ob dnevu Evrope v mestni hiši, Pariz, 9. maj)
 • Komisar Christos Stylianides (dan odprtih vrat evropskih institucij, Bruselj, 9. maj)
 • Komisarka Violeta Bulc (dialog z državljani, Ljubljana, 8. maj)
 • Komisarka Věra Jourová (prireditev ob dnevu Evrope na predstavništvu EU v Pragi, 7. maj)
 • Komisar Carlos Moedas (različni dogodki ob dnevu Evrope na predstavništvu EU v Lizboni, 9. maj)

 

Več informacij:

Poročilo o evropskih volitvah 22.–25. maja 2014

Sporočilo za javnost o dialogu med Federico Mogherini, Martinom Schultzem in državljani

Schumanova deklaracija

Podrobnosti o dnevih odprtih vrat v institucijah EU in predstavništvih EU v državah članicah

IP/15/4948

Za vprašanja širše javnosti:


Side Bar