Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Dan Europe: Proslava 65 godina mirne suradnje

Brisel, 08 svibanj 2015

Sutra, 9. svibnja, diljem EU-a slavi se Dan Europe. Ove godine obilježavamo 70. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata i 65. obljetnicu Schumanove deklaracije. Komisija je danas donijela izvješće o važnim europskim izborima održanima 2014. osvrćući se na prvu kampanju s vodećim kandidatima iz europskih političkih stranaka.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je povodom Dana Europe:

Europska unija nastala je nakon strašnog rata, a mi i dalje živimo u svijetu koji je nepredvidiv. Stoga su riječi Roberta Schumana još su i danas aktualne. Želim Europu koja je u centru zbivanja, Europu koja ide naprijed, koja štiti svoje građane, njihove interese, koja je uzor drugima.

Prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans, koji će sudjelovati u raspravi o stanju Unije na Europskom sveučilišnom institutu u Firenci, izjavio je:

Vjerujem u Europu jer je ona i dalje najbolji odgovor na izazove s kojima se suočavamo u svijetu. Ova Komisija želi imati još aktivniji odnos s građanima u njihovim državama i želi čuti njihove brige iz prve ruke. Stoga sam zadovoljan što mnogi moji kolege predstavljaju Komisiju na proslavama povodom Dana Europe diljem Unije.

U obilježavanju obiju važnih obljetnica Komisiju na brojnim događajima na eur i nacion razini predstavljaju njezini povjerenici i osoblje. Komisija će otvoriti svoja vrata javnosti od 10.00 do 18.00 sati. Na 25 štandova bit će predstavljene različite glavne uprave strukturirane oko 5 prioritetnih tema: radna mjesta, rast i investicije; energetska unija i okoliš; jedinstveno digitalno tržište; EU u svijetu i Europska godina za razvoj; Unija koja radi za svoje građane.

Ostali događaji povezani s Danom Europe uključuju dane otvorenih vrata u predstavništvima EU-a u državama članicama, dijaloge s građanima te kulturne događaje kao što su koncerti, plesne izvedbe, tržnice hrane, izložbe ulične umjetnosti i filmski festivali. Na izložbi EXPO 2015., koja se održava u Milanu, visoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz sudjelovat će u dijalogu s građanima.

Prvi Dan Europe od kada je nova Komisija preuzela dužnost ujedno je i prilika za Komisiju da objavi svoje izvješće o europskim izborima održanima 2014. Odabir kandidata za predsjedanje Komisije, koji su obavile glavne političke stranke u Europi, bio je novi korak prema demokraciji na europskoj razini čiji je ishod taj da je Europski parlament odabrao Junckera za predsjednika Komisije i čitavu Komisiju na temelju jasnog političkog programa.

Komentirajući izvješće o izborima, povjerenica Věra Jourová izjavila je:

Uvođenje vodećih kandidata bila je prekretnica kojom je građanima Europe dana mogućnost aktivnijeg sudjelovanja u demokratskom životu EU-a. Želim da na izborima 2019. što više građana ostvari svoje pravo glasovanja.

 

Kontekst

Schumanovu deklaraciju predstavio je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman 9. svibnja 1950. Njome se predlagalo stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik (EZUČ) čije bi članice udružile proizvodnju ugljena i čelika.

Europska zajednica za ugljen i čelik (države osnivačice: Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg) bila je prva u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala današnja Europska unija.

Članovi Komisije koji sudjeluju u događanjima povodom 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata

 • povjerenica Bulc (službena državna proslava, Ljubljana, Slovenija, 8. svibnja)
 • povjerenik Hahn (Proslava oslobođenja u koncentracijskom logoru Mauthausen, Austrija, 10. svibnja)

Članovi Komisije koji sudjeluju u događanjima povodom Dana Europe

 • prvi potpredsjednik Timmermans (konferencija o stanju Unije na Europskom sveučilišnom institutu, Firenca, 8. svibnja)
 • visoka predstavnica/potpredsjednica Mogherini (Međuinstitucijski dijalog s građanima zajedno s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom na svjetskoj izložbi EXPO 2015. u Milanu, 9. svibnja)
 • potpredsjednica Georgieva (projekt Povratak u školu, primanje koje organizira predsjednik Bugarske za veleposlanike povodom Dana Europe, 8. svibnja; dan otvorenih vrata predstavništva EU-a u Sofiji, 9. svibnja)
 • potpredsjednik Katanien i povjerenica Malmström (dijalog s građanima na Sveučilištu u Stockholmu, 8. svibnja)
 • povjerenik Vella (aktivnosti s djecom školskog uzrasta povodom Dana Europe, Malta, 8. svibnja; proslava predstavništva EU-a 9. svibnja)
 • povjerenik Andriukaitis (predstavništvo EU-a u Vilniusu, događaj povodom Dana Europe „EU ispit”, 7. svibnja)
 • povjerenica Thyssen (dan otvorenih vrata Europske komisije, Bruxelles, 9. svibnja)
 • povjerenik Moscovici (otvaranje događanja povodom Dana Europe u gradskoj vijećnici, Pariz, 9. svibnja)
 • povjerenik Stylianides (dan otvorenih vrata institucija EU-a, Bruxelles, 9.svibnja)
 • povjerenica Bulc (dijalog s građanima, Ljubljana, 8. svibnja)
 • povjerenica Jourová (predstavništvo EU-a u Pragu, događanje povodom Dana Europe, 7. svibnja)
 • povjerenik Moedas (predstavništvo EU-a u Lisabonu, događanje povodom Dana Europe, 9. svibnja)

 

Dodatne informacije

Schumanova deklaracija

Pojedinosti o danu otvorenih vrata u institucijama EU-a i predstavništvima u državama članicama

IP/15/4948

Upiti građana:


Side Bar