Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Europska komisija raspisuje natječaj za nagradu Lorenzo Natali za područje medija za 2015.

Brisel, 04 svibanj 2015

Europska komisija danas je raspisala natječaj za nagradu Lorenzo Natali za područje medija za 2015., namijenjenu nagrađivanju izvanrednih postignuća novinara koji izvješćuju o pitanjima razvoja, a posebice o iskorjenjivanju siromaštva.

Povjerenik EU-a za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica izjavio je: „Cilj je Europske godine razvoja informiranje građana EU-a o suradnji u području razvoja isticanjem rezultata koje je, u suradnji s državama članicama, postigla Europska unija, inače najveći donator u svijetu. Zbog toga mi je iznimno zadovoljstvo raspisati natječaj za nagradu Lorenzo Natali za područje medija, kojom će se nagraditi neke od najdarovitijih profesionalnih novinara i novinara amatera koji izvješćuju o pitanjima razvoja i daju svoj doprinos borbi protiv siromaštva.

Moto ovogodišnje nagrade Lorenzo Natali za područje medija glasi: „današnje priče mogu promijeniti naše sutra”. Natječaj se podudara s Europskom godinom razvoja 2015. i objavljen je na dan nakon Svjetskog dana slobode tiska. Jedinstvena je to prilika za izvjestitelje i novinare amatere čije aktivnosti pokrivaju područje razvoja da pokažu svoju predanost iskorjenjivanju siromaštva u svijetu te potaknu publiku na poboljšavanje životnih uvjeta u svojim društvima.

Po prvi će se put u posebnoj kategoriji na natječaj moći javiti i novinari amateri, uključujući i blogere. Kao što se pokazalo tijekom Arapskog proljeća, bavljenje amaterskim novinarstvom način je na koji građani mogu oblikovati javno mišljenje i utjecati na politička zbivanja.

Sloboda medija upitna je u mnogim dijelovima svijeta, a novinare se i fizički ugrožava. EU se čvrsto zalaže za slobodu medija i prepoznaje važnu ulogu novinara koji izvješćivanjem o nepravdama i patnji pridonose promjenama.

Nagrada Lorenzo Natali za područje medija dodijelit će se po jednom novinaru amateru i jednom profesionalnom novinaru iz sljedećih pet regija: Europa, Afrika, Bliski istok i arapski svijet, Latinska Amerika i Karibi te Azija i Pacifik. Svaki će dobitnik primiti spomenicu i novčanu nagradu u iznosu od 5 000 EUR.

Svi regionalni pobjednici također ulaze u konkurenciju za dodatnu nagradu od 5 000 EUR, koju dodjeljuje neovisni žiri. Objava pobjednikâ i svečana dodjela nagrada održat će se u prosincu 2015. u Bruxellesu.

 

Kontekst

Europska komisija nagradu Lorenzo Natali dodjeljuje od 1992.; Lorenzo Natali bio je povjerenik za razvoj te gorljivi pobornik slobode govora, demokracije, ljudskih prava i razvoja. Nagrada predstavlja jedinstvenu priliku da se pokaže kako izvanredne priče mogu promijeniti svijet.

Pozivaju se profesionalni novinari i novinari amateri da podnesu svoje priloge do 31. kolovoza 2015. U obzir dolaze prilozi na internetu, u tiskanim medijima, na televiziji i radiju, kao i blogovi.

 

Dodatne informacije

Internetska stranica nagrade Lorenzo Natali za područje medija:

http://ec.europa.eu/europeaid/lnp

Europska godina razvoja

https://europa.eu/eyd2015/en

Izjava o svjetskom danu slobode tiska:

Declaration by the High Representative, Federica Mogherini, on behalf of the European Union on the occasion of the World Press Freedom Day

http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2015/05/3-hr-mogherini-world-press-freedom-day/

IP/15/4908

Osobe za kontakt s medijima

Upiti građana:


Side Bar