Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

2015. tavaszi gazdasági előrejelzés: a széljárás kedvez a fellendülésnek

Brüsszel, 05 május 2015

Az Európai Unió gazdasági növekedése kedvező hátszelet kap. Az Európai Bizottság 2015. tavaszi gazdasági előrejelzése szerint bizonyos rövid távú tényezők lökést adnak az uniós gazdaság amúgy mérsékelt ciklikus fellendülésének.

Európa gazdaságai számos kedvező tényező együttes hatását élvezik. Az olajárak viszonylag alacsony szinten maradnak, a világgazdaság növekedése stabil, folytatódik az euró leértékelődése, és az uniós gazdaságpolitikák is megfelelőek.

 Ami a monetáris politikát illeti: az Európai Központi Bank által végrehajtott mennyiségi lazítás jelentős hatást gyakorol a pénzügyi piacokra – hozzájárul a kamatlábak csökkenéséhez, és javuló hitelfeltételekre irányuló várakozásokhoz. Az EU-ban az általános költségvetési irányvonal lényegében semleges – nincs megszorítás és nincs lazítás –, így a költségvetési politika teret enged a növekedésnek is. Idővel a strukturális reformoknak és az európai beruházási tervnek is be kell érnie.

 Ennek eredményeként a reál-GDP 2015-ben várhatóan 1,8%-kal nő az EU-ban és 1,5%-kal az euróövezetben, ami 0,1 százalékpontos, illetve 0,2 százalékpontos javulás a három hónappal ezelőtti előrejelzéshez képest. A Bizottság 2016 tekintetében az EU gazdaságának 2,1%-os, az euróövezet gazdaságának pedig 1,9%-os bővülését várja.

 A GDP növekedésének fő hajtóereje a belső kereslet: idén a magánfogyasztás bővülése várható, jövőre a beruházások fellendülése.

Valdis Dombrovskis, az euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnök a következőket nyilatkozta: „Európa gazdaságai fellendülőben vannak. Ez bizakodásra ad okot, azonban a gazdasági növekedést tartóssá – fenntarthatóvá – kell tennünk. Ezt az EU szintjén jóváhagyott három prioritásos megközelítés megvalósításával érhetjük el: az országspecifikus kihívások megválaszolása mellett a strukturális reformokra, a beruházások fokozására és a költségvetés végrehajtása iránti felelősségvállalásra kell összpontosítanunk. Az Európai Bizottság által május közepén előterjesztendő országspecifikus ajánlások további fontos lépést jelentenek e megközelítés konkrét, növekedésbarát szakpolitikákká formálása felé.”

 

Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos a következőket mondta: „Évek óta nem látott szép tavasz köszöntött Európa gazdaságára, amihez külső tényezők és a lassan beérő szakpolitikai intézkedések is hozzájárulnak. Mindazonáltal még többet kell tennünk azért, hogy a fellendülés ne csak szezonális jelenség maradjon. Az Európa által igényelt tartós munkahelyek és növekedés biztosításához elengedhetetlenek a beruházások és a reformok, és ragaszkodnunk kell a felelősségteljes költségvetési politikákhoz.”

A gazdasági növekedés az országok között egyenetlen

A kedvező széljárás várhatóan az EU minden országában érvényesül. Az egyes gazdaságok azonban sajátosságaik miatt eltérő mértékben tudják kihasználni az alacsony olajárakat és különösen az euró leértékelődését. Az EKB által végrehajtott mennyiségi lazítás valószínűleg nagyobb hatást gyakorol a korábban szigorú finanszírozási feltételekkel rendelkező országokban. Egyes tagállamokban ugyanakkor a tőkepufferek viszonylag alacsony, illetve a nemteljesítő hitelek magas szintje csökkentheti a mennyiségi lazítás banki hitelezésre gyakorolt pozitív hatását.

Az év későbbi részében az infláció is élénkül

2015 első felében az infláció várhatóan zéró közelében marad, főként az energiaárak esése miatt. A fogyasztói árak azonban az év második felében – majd 2016-ban még inkább – növekedésnek indulnak, amit a hazai kereslet erősödése, a kibocsátási rések szűkülése, az alacsonyabb nyersanyagárak hatásának mérséklődése, illetve az euró leértékelődése miatti importár-növekedés okoz. Az éves infláció mértéke az idei 0,1%-ról 2016-ban az EU-ban és az euróövezetben is várhatóan 1,5%-ra nő.

A munkaerőpiacok helyzete lassan javul

A foglalkoztatás növekedését a gazdasági tevékenység élénkülése hajtja. A munkanélküliség, noha pályája csökkenő, továbbra is magas. Az EU és az euróövezet munkanélküliségi rátája idén várhatóan 9,6%-ra, illetve 11,0%-ra esik, ami a munkaerőpiacok kedvező fejleményeinek ágazatok közötti terjedésével magyarázható. A trend a gazdasági növekedés 2016-ra várt további erősödésével valószínűleg folytatódni fog, különösen a közelmúltban munkaerő-piaci reformokat végrehajtó országokban. A munkanélküliségi ráta 2016-ban várhatóan 9,2%-ra csökken az EU-ban, és 10,5%-ra az euróövezetben.

A költségvetések hiánya továbbra is csökken

Az EU és az euróövezet költségvetési kilátásai az elmúlt évek kiigazításainak, a gazdasági tevékenység erősödésének és az államadósság után fizetett kamatok csökkenésének köszönhetően javulnak. Az EU GDP-arányos hiánymutatója – az összességében lényegében semleges költségvetési irányvonal mellett is – a 2014. évi 2,9%-ról idén várhatóan 2,5%-ra, jövőre pedig 2,0%-ra esik. Az euróövezet esetében a ráta az előrejelzés szerint a 2014. évi 2,4%-ról 2015-ben 2,0%-ra, 2016-ban pedig 1,7%-ra csökken. A GDP-arányos államadósság rátája 2014-ben várhatóan mindkét térségben elérte csúcspontját, az EU-ban idén és jövőre valószínűleg 88,0%-ra csökken, az euróövezetben pedig 94%-ra 2016-ban.

A kilátásokat érintő kockázatok lényegében kiegyensúlyozottak

A gazdasági kilátásokat övező bizonytalanság szintje továbbra is magas, de az általános kockázat lényegében kiegyensúlyozottnak tűnik.

A GDP növekedése a vártnál jobban is alakulhat, ha a kedvező tényezők az előre jelzettnél tartósabb vagy erősebb hatást gyakorolnak. A GDP növekedése azonban csalódást is okozhat, ha a geopolitikai feszültségek fokozódnak, illetve ha a pénzügyi piacok – például az Egyesült Államok monetáris politikájának rendeződése miatt – nehézségekkel szembesülnek. Az inflációs várakozások kockázatai az EKB által végrehajtott mennyiségi lazítás és a növekedési kilátások javulása miatt csökkentek.

 Háttér-információk

Ez az előrejelzés egy sor, devizaárfolyamokra, kamatlábakra és nyersanyagárakra vonatkozó külső feltevésen alapul. A megadott számadatok a származékos piacok előrejelzés idején érvényes várakozásait tükrözik.

 Az előrejelzés figyelembe veszi az összes, 2015. április 21-ig rendelkezésre álló releváns adatot és tényezőt, ideértve a kormányzati politikákra vonatkozó feltevéseket. Csak a hiteles módon bejelentett és kellően részletezett szakpolitikai intézkedéseket foglalja magában, és a szakpolitikák változatlanságából indul ki.

 A Bizottság a gazdasági előrejelzést novemberben aktualizálja.

További információk:

 Európai Gazdasági Előrejelzés – 2015. tavasz

A tavaszi gazdasági előrejelzés weboldala

Kövesse a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság bejegyzéseit a Twitteren: @ecfin

Kövesse Dombrovskis alelnök bejegyzéseit a Twitteren: @VDombrovskis

Kövesse Moscovici biztos bejegyzéseit a Twitteren: @Pierremoscovici

IP/15/4903

Kapcsolattartás a sajtóval

Tájékoztatás a nyilvánosság számára:


Side Bar