Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Sastanak na vrhu EU-a i Ukrajine: EU povećava svoj doprinos nuklearnoj sigurnosti u Černobilu s dodatnih 70 milijuna EUR

Brisel, 27 travanj 2015

Europska komisija danas će s dodatnih 70 milijuna EUR povećati svoj doprinos za potpunu obnovu sigurnog okoliša na mjestu nesreće u Černobilu u Ukrajini.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: „Europska unija Ukrajini već osigurava financijsku potporu iznimnih razmjera, a danas nastavljamo s time. Danas smo se obvezali dati još 70 milijuna EUR za potpunu obnovu sigurnog okoliša na mjestu razorne nesreće u Černobilu. Naša djela govore više od riječi. EU pomaže kako bi Černobil ponovno bio siguran.”

Uz taj doprinos od 70 milijuna EUR, najavljen na sastanku na vrhu Europske unije i Ukrajine, ukupni iznos koji je dosad dodijeljen za dovršavanje niza projekata, uključujući novi sigurni sarkofag kojim će se prekriti postojeći sarkofag i reaktor 4, koji je uništen u nesreći 1986., narast će na oko 360 milijuna EUR.

Namjena je novog sigurnog sarkofaga zaštititi okoliš od zračenja i osigurati infrastrukturu za uklanjanje starog sarkofaga te za održavanje ostataka reaktora i postupke zbrinjavanja nuklearnog otpada.

Gradnju novog sigurnog sarkofaga započeo je 2010. konzorcij NOVARKA pod francuskim vodstvom, a trenutačno je u završnoj fazi. Očekuje se da će ga se premjestiti nad reaktor do sredine 2017., a ukupni trošak iznosit će oko 1,5 milijardi EUR.

Doprinos je najavljen uoči konferencije o doprinosima namijenjene pokrivanju trenutnog nedostatka sredstava u iznosu od 615 milijuna EUR za dovršavanje Plana za provedbu zaštitnih mjera, krovnog programa za novi sigurni sarkofag. Ta će se konferencija održati 29. travnja u Londonu u organizaciji trenutačnog predsjedništva skupine G-7 (Njemačka) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja upravlja međunarodnim fondovima.

Doprinosu Europske komisije države članice EU-a dosad su dodale oko 420 milijuna EUR, a očekuje se da će na konferenciji još povećati svoju potporu. EBRD će doprinijeti s dodatnih 350 milijuna EUR, što će biti objavljeno na toj predstojećoj konferenciji. Drugi su važni donatori države koje nisu članice EU-a, primjerice Sjedinjene Američke Države, Rusija, Japan, Kanada i Kina.

 

Projekt novog sigurnog sarkofaga:

Uz projekt novog sigurnog sarkofaga mjesto nesreće dovest će se u stanje sigurno za okoliš. Životni mu je vijek najmanje 100 godina, čime se osigurava vremenski okvir za razvoj i provedbu strategija za ublažavanje koje bi se u budućnosti primijenile na oštećeni reaktor. Novi sigurni sarkofag gradi se na mjestu nesreće, a poslije će se premjestiti nad stari sarkofag, kojim je prekriven uništeni reaktor 4.

Sarkofag izgrađen 1986. nije bio predviđen kao trajno rješenje pa je 1997. skupina međunarodnih stručnjaka iz EU-a, SAD-a, Japana i Ukrajine uz snažnu podršku Europske komisije izradila multidisciplinarni program upravljanja gradnjom pod nazivom Plan za provedbu zaštitnih mjera (SIP).

Godine 1997. skupina G-7, Komisija i drugi donatori zatražili su od EBRD-a da uspostavi Fond za černobilski sarkofag, koji bi poslužio za provedbu SIP-a. Do 2007., 10 godina nakon izrade SIP-a, proveden je niz glavnih mjera kojima je omogućen početak gradnje novog sigurnog sarkofaga.

 

Obnova sigurnosti Černobila:

Europska komisija dosad je za černobilske projekte dodijelila više od 600 milijuna EUR, među ostalim i za sljedeće namjene:

  • industrijski projekti: 480 milijuna EUR, od čega je 400 milijuna EUR dodijeljeno kroz međunarodne fondove, a 80 milijuna EUR izravno je provela Europska komisija
  • potpora za proizvodnju energije: oko 65 milijuna EUR
  • socijalni projekti: oko 15 milijuna EUR
  • istraživački projekti: oko 100 milijuna EUR.

 

Dodatne informacije:

MEMO/15/4863 European Commission support for Ukraine

Suradnja u području nuklearne sigurnosti u trećim zemljama:

http://ec.europa.eu/europeaid/sectors/energy/nuclear-safety_en

Informacije o konferenciji o doprinosima:

http://www.bmub.bund.de/en/service/events/details/event/geberkonferenz-zur-fertigstellung-des-tschernobyl-sarkophags/?tx_cpsbmuevents_pi1%5BbackPid%5D=3683

IP/15/4862

Osobe za kontakt s medijima

Upiti građana:


Side Bar