Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

La deschiderea celei de-a noua runde de negocieri privind TTIP, raportul Comisiei indică faptul că IMM-urile pot obține câștiguri semnificative

Bruxelles, 20 aprilie 2015

Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP) are un potențial semnificativ pentru întreprinderile mici și mijlocii, conform unui raport publicat astăzi la Bruxelles, în care sunt prezentate rezultatele unui sondaj realizat în 2014 în rândul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) pe tema problemelor cu care se confruntă acestea atunci când efectuează exporturi către Statele Unite. Raportul folosește totodată date recente pentru a analiza amploarea exporturilor realizate de IMM-urile din UE către Statele Unite.

Cecilia Malmström, comisarul european pentru comerț, a spus: „Întreprinderile mici și mijlocii sunt coloana vertebrală a economiei europene. Aceste societăți vor transfera beneficiile TTIP înapoi către comunitățile lor locale. Iată de ce UE și SUA colaborează în scopul de a ajunge la un acord ambițios care să răspundă preocupărilor lor. Raportul ne ajută în acest sens, indicând obstacolele și problemele concrete pe care trebuie să le rezolvăm – una dintre chestiunile care urmează să fie discutate la reuniunea negociatorilor noștri din această săptămână.”

Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a adăugat: „IMM-urile profită cel mai mult de reducerea barierelor netarifare și a birocrației. Lucrăm la acest aspect în cadrul pieței interne a UE și vedem, în cazul de față, de ce este atât de important să procedăm la fel și în cadrul negocierilor privind TTIP.”

În raport se constată că IMM-urile au deja foarte mult de câștigat din comerțul transatlantic. În 2012, 150 000 de IMM-uri au efectuat exporturi către Statele Unite, reprezentând 28 % din totalul exporturilor UE în această țară. Exporturile efectuate de IMM-urile din sectoare legate de alimente, băuturi și agricultură, îmbrăcăminte, textile și piele, precum și substanțe chimice au constituit un volum peste medie din exporturile UE.

Sondajul indică însă și faptul că IMM-urile din UE se confruntă cu probleme atunci când exportă pe piața SUA, multe dintre acestea putând fi atenuate prin intermediul unui acord TTIP care să fie ambițios și cuprinzător și să mențină standardele noastre ridicate în materie de protecție reglementară. Aspectele menționate includ:

  • respectarea normelor și a reglementărilor tehnice pentru toate mărfurile, chestiunea cel mai des menționată;
  • accesul la informații despre reglementările aplicabile produselor lor. Aproape o treime din respondenți nu au putut identifica sursa reală (de exemplu, guvernul federal al SUA sau unul dintre statele SUA) a problemei de reglementare cu care se confruntă;
  • faptul că sunt excluși în mod legal de pe piață, astfel cum se întâmplă în multe cazuri de achiziții publice;
  • conformitatea cu normele vamale, care poate deveni foarte costisitoare și poate funcționa ca o barieră de facto în calea comerțului;
  • diferențele dintre reglementările statelor SUA.

Pe lângă aceste aspecte transversale, IMM-urile care au răspuns la sondaj au ridicat și probleme specifice anumitor sectoare. A fost mai ales cazul următoarelor sectoare: produse alimentare, băuturi și produse agricole, produse farmaceutice, textile, utilaje și echipamente electrice. În ceea ce privește serviciile, chestiunea cea mai semnalată a fost cea a dificultăților legate de circulația persoanelor în vederea prestării de servicii.

Raportul a fost realizat în cadrul evaluării impactului asupra dezvoltării durabile, aflată în desfășurare, din cadrul negocierilor privind TTIP, un proiect comun al Direcției Generale Comerț și al Direcției Generale Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri ale Comisiei Europene.

Un acord TTIP ar putea atenua multe dintre problemele cu care se confruntă IMM-urile atunci când exportă pe piața SUA. Partea din TTIP ce ține de reglementare este exact unul dintre punctele aflate pe agenda celei de-a noua runde de negocieri privind TTIP care începe astăzi la New York. Negociatorii UE și SUA își vor consolida activitatea în cadrul tuturor celor trei piloni ai negocierilor (accesul pe piață, cooperarea în materie de reglementare și normele). În paralel, miercuri vor avea loc evenimente ale părților interesate, iar vineri negociatorii principali vor ține o conferință de presă.

Raportul complet este disponibil la adresa următoare: http://trade.ec.europa.eu/consultations/index.cfm?consul_id=181

IP/15/4802

Persoane de contact pentru presă

Întrebări din partea publicului larg:


Side Bar