Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről (TTIP) folyó tárgyalások kilencedik fordulójának elején a Bizottság jelentése azt mutatja, hogy a kkv-k sokat profitálhatnak a megállapodásból

Brüsszel, 20 április 2015

Egy ma közzétett brüsszeli jelentés szerint a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség (TTIP) komoly lehetőségeket tartogat a kis- és középvállalkozások számára. A jelentés az Egyesült Államokba irányuló exporttal összefüggésben felmerülő kihívásokról a kis- és középvállalkozások körében 2014-ben elvégzett felmérés eredményeit foglalja össze. A jelentés az uniós kkv-k Egyesült Államokba irányuló exportjának nagyságrendjével kapcsolatban elérhető friss adatokra is támaszkodik.

Cecilia Malmström, a kereskedelemért felelős európai biztos így nyilatkozott: „Az európai gazdaság gerincét a kis- és középvállalkozások képezik. Ezen vállalkozásokon keresztül a TTIP nyújtotta előnyöket a helyi közösségek is élvezni fogják. Éppen ezért az Európai Unió és az Egyesült Államok olyan ambiciózus megállapodás kidolgozására törekednek, amely megoldást kínál számukra is. Ez a jelentés segítséget nyújt nekünk ehhez: rámutat a megoldandó konkrét akadályokra és problémákra. Ez egyike a tárgyalófelek e heti találkozója keretében megvitatandó témáknak.”

Elżbieta Bieńkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos hozzátette: „A kkv-k abból profitálnak a legtöbbet, ha csökkentjük a nem vámjellegű akadályokat és mérsékeljük az adminisztratív terheket. Erről szól az uniós egységes piac megteremtésére irányuló munkánk, és ebből láthatjuk, hogy miért is annyira fontos, hogy ugyanerre törekedjünk a TTIP-ről folyó tárgyalások során is.”

A jelentés megállapítása szerint a kkv-k már most is nagy haszonélvezői a transzatlanti kereskedelemnek. 2012-ben 150 000 kkv exportált az Egyesült Államokba, az oda irányuló uniós export 28%-a tőlük származott. Az élelmiszeriparhoz, az italgyártáshoz és a mezőgazdasághoz, a ruhagyártáshoz, a textil- és bőriparhoz, valamint a vegyiparhoz kapcsolódó ágazatokban a kkv-k az átlagot meghaladó arányban vették ki a részüket az uniós exportból.

A felmérés ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az uniós kkv-k kihívásokkal szembesülnek az Egyesült Államokba irányuló export kapcsán. E kihívások nagy részére megoldást jelenthet az ambiciózus és átfogó TTIP megállapodás, amely megőrzi a szigorú uniós előírások által garantált jogszabályi védelmet. A kkv-k többek között az alábbiakra hívták fel a figyelmet:

  • A technikai szabályoknak és előírásoknak való megfelelés az összes termék esetében a leggyakrabban említett probléma;
  • A termékeikre vonatkozó szabályokkal kapcsolatos információkhoz való hozzáférés. A válaszadók közel harmada képtelen volt beazonosítani a rájuk vonatkozó jogszabály forrását (azaz, hogy az amerikai szövetségi kormányról vagy az egyes amerikai államokról van-e szó);
  • A jogi szabályozás következtében a vállalkozások egy része nem fér hozzá egyes piacokhoz, így pl. a közbeszerzési piac számos részéhez;
  • A vámszabályoknak való megfelelés rendkívül költséges lehet, ez pedig de facto kereskedelmi akadályt képezhet;
  • Eltérések vannak a szövetségi államok által alkalmazott szabályok között.

Ezen általános jellegű kérdések mellett a felmérésben részt vevő kkv-k egy-egy adott ágazatra vonatkozó kérdéseket is felvetettek, különösen az élelmiszeripar, az italgyártás és mezőgazdasági termékek, a gyógyszeripar, a textilipar, a gépgyártás és az elektromos berendezések ágazatai kapcsán. Ami a szolgáltatásokat illeti, a kkv-k a nehézségek között leggyakrabban a szolgáltatást nyújtó személyek mozgásával kapcsolatos problémákat említették.

A jelentést a Bizottság a TTIP-ről folyó tárgyalásokhoz kapcsolódó fenntarthatósági hatásvizsgálat keretében készítette. A jelentés az Európai Bizottság Kereskedelmi Főigazgatóságának és a Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatóságának közös projektjeként készült.

Az Egyesült Államokba irányuló exporttal összefüggésben a kkv-k által tapasztalt kihívások jelentős részére megoldást jelenthet a TTIP megállapodás. A TTIP szabályozási része konkrétan szerepel a TTIP-ről folyó tárgyalások – New Yorkban ma kezdődő – kilencedik fordulójának napirendjén. Az uniós és az amerikai tárgyalófelek meg fogják szilárdítani a tárgyalások három pillére (piaci hozzáférés, szabályozási együttműködés és szabályozás) tekintetében elért eredményeket. Ezzel párhuzamosan szerdán az érdekelt felek részvételével zajló eseményekre kerül sor, míg pénteken a főtárgyalók fognak sajtótájékoztatót tartani.

A teljes jelentés itt olvasható: http://trade.ec.europa.eu/consultations/index.cfm?consul_id=181

IP/15/4802

Kapcsolattartás a sajtóval

Tájékoztatás a nyilvánosság számára:


Side Bar