Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Početak devetog kruga pregovora o TTIP-u u znaku izvješća Komisije o prednostima za mala i srednja poduzeća

Brisel, 20 travanj 2015

Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP) donosi velike mogućnosti malim i srednje velikim poduzećima, pokazuje izvješće koje je objavljeno danas u Bruxellesu. U njemu se iznose rezultati istraživanja malih i srednje velikih poduzeća (MSP-ova) provedenog 2014. kako bi se dobila slika o izazovima s kojima se takva poduzeća susreću prilikom izvoza u SAD. U njemu se upotrebljavaju i najnoviji podaci o opsegu izvoza europskih MSP-ova u SAD.

Cecilia Malmström, povjerenica EU-a za trgovinu, izjavila je: „Mala i srednje velika poduzeća okosnica su europskog gospodarstva. Ta će poduzećaprednosti TTIP-a usmjeriti nazad u svoje lokalne zajednice. Zato EU i SAD zajedno rade na donošenju ambicioznog sporazuma koji će biti u skladu s njihovim potrebama. Ovo nam izvješće u tome pomaže jer nas upućuje na konkretne prepreke i probleme koje trebamo riješiti. To je jedna od tema o kojima će naši pregovarači razgovarati kada se ovaj tjedan okupe za pregovaračkim stolom.”

Elżbieta Bieńkowska, povjerenica za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednje velika poduzeća dodala je: „Upravo će MSP-ovi imati najviše koristi od smanjenja necarinskih prepreka i birokracije. Na tome radimo na jedinstvenom tržištu EU-a, a iz ovoga je vidljivo koliko je važno postići isti cilj u pregovorima o TTIP-u.”

U izvješću se navodi da MSP-ovi već imaju velike koristi od transatlantske trgovine. U 2012. je u SAD izvozilo 150 000 MSP-ova, što predstavlja 28 % cjelokupnog izvoza iz EU-a u SAD. MSP-ovi u sektorima povezanima s hranom, pićem i poljoprivredom, odjećom, tekstilnim proizvodima i kožom te s kemikalijama imali su iznadprosječan udio u izvozu iz EU-a.

Međutim, istraživanje pokazuje i da se MSP-ovi iz EU-a pri izvozu na tržište SAD-a susreću s izazovima, a mnogi od njih mogli bi se riješiti u okviru sporazuma TTIP, koji je ambiciozan i sveobuhvatan te održava naše visoke standarde regulatorne zaštite. Pitanja o kojima će se raspravljati su sljedeća:

  • usklađenost s tehničkim pravilima i propisima za sve proizvode, što je najčešće navođen problem,
  • pristup informacijama o tome koji se propis primjenjuje na njihov proizvod. Približno trećina ispitanika nije znala utvrditi na kojoj su razini doneseni propisi koje moraju poštovati (na razini američke savezne vlade ili pojedine savezne države),
  • pravne odredbe o isključenosti s tržišta, kao što je slučaj u mnogim dijelovima javne nabave,
  • usklađenost s carinskim propisima, što može biti vrlo skupo i predstavljati stvarne trgovinske prepreke,
  • razlike u propisima među saveznim državama SAD-a.

Osim tih horizontalnih pitanja MSP-ovi koji su sudjelovali u istraživanju postavili su i pitanja specifična za pojedine sektore. Pogotovo za za hranu, piće i poljoprivredne proizvode, farmaceutske proizvode, tekstil, strojeve i električnu opremu. Kad je riječ o uslugama, najistaknutije pitanje bilo je o teškoćama povezanima s kretanjem ljudi koji pružaju usluge.

Izvješće je provedeno u okviru Komisijine tekuće procjene učinka održivosti pregovora o TTIP-u. To je zajednički projekt dvaju glavnih uprava Europske komisije, i to Glavne uprave za trgovinu i Glavne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednje velika poduzeća.

Sporazum TTIP mogao bi pojednostavniti brojne izazove s kojima se MSP-ovi susreću pri izvozu na tržište SAD-a. Upravo je regulatorni dio TTIP-a jedna od točaka na dnevnom redu devetog kruga pregovora o TTIP-u koji započinje danas u New Yorku. Pregovarači EU-a i SAD-a konsolidirat će svoj rad u okviru tri stupa pregovora (pristup tržištu, regulatorna suradnja i propisi). Istodobno će se u srijedu odvijati događanja za dionike, a u petak će glavni pregovarači održati konferenciju za medije.

Izvješće je u cijelosti dostupno na sljedećoj poveznici: http://trade.ec.europa.eu/consultations/index.cfm?consul_id=181

IP/15/4802

Osobe za kontakt s medijima

Upiti građana:


Side Bar