Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Tržišno natjecanje: Povjerenica Vestager najavila je prijedlog za ispitivanja sektora e-trgovine

Brisel, 26 ožujak 2015

Europska povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager danas je na konferenciji u Berlinu najavila predstojeći prijedlog pokretanja tržišne istrage u sektoru e-trgovine. U Europi se robom i uslugama sve više trguje na internetu. Unatoč tomu, prekogranična internetska prodaja na području Europske unije sporo raste. Tomu su djelomično razlog jezične prepreke, želje potrošača i razlike u zakonodavstvima među državama članicama. Međutim postoje naznake da neka poduzeća poduzimaju mjere kojima se ograničava prekogranična e-trgovina. Ispitivanje sektora bilo bi usmjereno na bolje prepoznavanje i rješavanje tih mjera u skladu s prioritetima Komisije da stvori povezano jedinstveno digitalno tržište. Povjerenica Vestager Komisiji će iznijeti svoj prijedlog tijekom sljedećih tjedana.

Povjerenica Vestager naglasila je: „Krajnje je vrijeme da se uklone preostale prepreke e-trgovini, koja je ključni dio istinskog jedinstvenog digitalnog tržišta u Europi. Predviđenim ispitivanjem sektora Komisija će moći bolje razumjeti i rješavati prepreke e-trgovini u korist europskih građana i poduzetnika.”

Europski građani aktivni su korisnici internetskih usluga. Tijekom 2014. oko polovice svih potrošača EU-a kupovalo je na internetu, a od toga je samo oko 15 % kupovalo od internetskih prodavača sa sjedištem u drugoj državi članici EU-a. Iz toga proizlazi da u EU-u i dalje postoje značajne prepreke e-trgovini. Primjerice, zbog tehničkih prepreka poput zemljopisnog blokiranja potrošači mogu imati poteškoća u pristupu određenim web-mjestima na osnovi svojeg mjesta prebivališta ili podataka na kreditnoj kartici.

Povjerenica Vestager stoga je odlučila kolegiju povjerenika predložiti pokretanje tržišnog ispitivanja u sektoru e-trgovine kojim bi se pridonijelo ciljevima Komisije u području ostvarivanja jedinstvenog digitalnog tržišta.

Ispitivanje sektora bit će usmjereno na privatne i osobito ugovorne prepreke prekograničnoj e-trgovini digitalnim sadržajima i proizvodima. Tijekom ispitivanja Komisija namjerava prikupiti podatke od brojnih dionika u svim državama članicama.

Znanjem dobivenim ispitivanjem sektora pridonijet će se jačanju prava tržišnog natjecanja u sektoru e-trgovine, ali i različitim zakonodavnim inicijativama kojima Komisija namjerava ojačati jedinstveno digitalno tržište.

Ako se analizom rezultata ispitivanja prepoznaju određeni problemi u području tržišnog natjecanja, Komisija može pokrenuti istrage pojedinačnih predmeta kako bi osigurala sukladnost s pravilima EU-a u pogledu restriktivnih poslovnih praksi i zlouporabe vladajućeg položaja na tržištu.

Prijedlog je najavljen dan nakon rasprave kolegija o strategiji jedinstvenog digitalnog tržišta koja će biti objavljena u svibnju 2015.

Pozadina

Ispitivanja sektora jesu istrage koje Komisija provodi kada postoje naznake da sektor ne funkcionira na odgovarajući način. Na temelju informacija prikupljenih tijekom ispitivanja Komisija može bolje razumjeti tržište iz vidika politike tržišnog natjecanja i prepoznati čimbenike koji bi mogli ograničavati tržišno natjecanje.

Komisija je provela ispitivanja u pogledu tržišnog natjecanja u raznim sektorima, uključujući energetski, financijski i farmaceutski sektor. Više informacija o prethodnim sektorskim ispitivanjima Komisije možete pronaći ovdje:

http://ec.europa.eu/comm/competition/antitrust/sector_inquiries.html

IP/15/4701

Osobe za kontakt s medijima

Upiti građana:


Side Bar