Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A fogyasztók biztonságának szolgálatában: 2014-ben csaknem 2500 veszélyes terméket vontak ki az uniós piaci forgalomból

Brüsszel, 23 március 2015

Az Európai Bizottság a mai napon új adatokat hozott nyilvánosságra, amelyek tanúsága szerint 2014-ben a játékoktól kezdve a gépjárművekig összesen csaknem 2500, az uniós fogyasztókra nézve veszélyes terméket vontak ki az uniós piaci forgalomból, illetve utasították el behozatalukat. Az Európai Bizottság és a tagállamok immár 12 éve együttműködnek annak biztosítása érdekében, hogy kizárólag biztonságos fogyasztási cikkek kerüljenek az európai piacokra. Ezen célt szolgálja a nem élelmiszer jellegű termékek riasztási rendszere.

 

„Európában egyetlen termék sem veszélyeztetheti polgáraink biztonságát. Az esetlegesen veszélyt jelentő termékeket haladéktalanul el kell távolítani a piacról. Éppen ezért hoztuk létre a riasztási rendszert. A rendszer az évek során igen hatékony eszköznek bizonyult az európai fogyasztók biztonságának megőrzése terén. Ez a polgárok érdekeit szolgáló uniós együttműködés egyik kiváló példája”, jelentette ki Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos.

A riasztási rendszer biztosítja, hogy a tagállamok és az Európai Bizottság a lehető legrövidebb időn belül értesüljenek az Európa bármely részén kereskedelmi forgalomból kivont és/vagy visszahívott, nem élelmiszer jellegű veszélyes termékekről. Ennek nyomán Unió-szerte megfelelő nyomonkövetési intézkedéseket hoznak (az értékesítés tilalma/leállítása, kereskedelmi forgalomból való kivonás, visszahívás vagy a behozatal vámhatóságok általi elutasítása), és a fogyasztók is tájékoztatást kapnak. A 2014-es év folyamán 2755 ilyen nyomonkövetési intézkedést vettek nyilvántartásba a rendszerben.

2014-ben majdnem 2 millióan látogattak el a riasztási rendszer honlapjára, és az új keresőeszközöknek köszönhetően a fogyasztók és a vállalkozások jobban tudnak tájékozódni az észlelt veszélyes termékekről és a termékvisszahívásokról.

A rendszer keretében jelenleg 31 ország működik együtt (az uniós tagállamok, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia).

 

Mely termékek jelentenek kockázatot?

2014-ben elsősorban a játékok (28%), valamint a ruházati cikkek, a textíliák és a divatáru (23%) esetében volt szükség korrekciós intézkedésekre. Az említett termékekkel járó kockázat a bejelentések szerint leggyakrabban a vegyi jellegű kockázat, illetve a sérülés- és fulladásveszély volt.

A 2014-ben bejelentett legjellemzőbb vegyi jellegű kockázatok olyan termékekhez kapcsolódtak, mint például cipők és bőrtermékek (a bőrszenzibilizáló hatású króm(VI)), játékok és gyermekápolási cikkek (a potenciálisan termékenységi problémákhoz vezető műanyag-lágyítószerek), valamint divatékszerek (káros nehézfémek).

Honnan érkeznek ezek a termékek?

A riasztási rendszerben a származási országok között továbbra is Kína áll az élen. Az elmúlt évben – csakúgy, mint 2013-ban – a veszélyes termékekről szóló összes bejelentés 64%-a Kínából származó termékekhez kapcsolódott. Az Európai Bizottság a riasztási rendszer Kínára vonatkozó alkalmazásán keresztül szoros együttműködést folytat Kínával annak biztosítása érdekében, hogy a kínai hatóságok helyben kezeljék a termékbiztonsággal kapcsolatban felmerülő problémákat.

 

A riasztási rendszer a számok tükrében

 

2014 folyamán összesen 2435 értesítést vettek nyilvántartásba.

Az előző évhez képest ez 3%-os növekedést jelent, tehát a fogyasztók magasabb szintű védelmet élveztek, mivel több veszélyes terméket sikerült eltávolítani.

2014-ben összesen 2755 nyomonkövetési intézkedés valósult meg.

Ha egy tagállam veszélyes terméket észlel, értesítést küld a riasztási rendszerben. Az összes többi ország megvizsgálja, hogy az érintett termék jelen van-e belföldi piacán. Amennyiben igen, jelzi, hogy milyen nyomonkövetési intézkedést hajtott végre (az értékesítés tilalma/leállítása, kereskedelmi forgalomból való kivonás, visszahívás vagy a behozatal vámhatóságok általi elutasítása).

 

 

A 2014-es bejelentésekben leggyakrabban szereplő öt termékkategória:

 

A 2014-es bejelentések a termékek származási országa szerint:

 

 

További információk:

 

Teljes statisztika: http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/reports/index_en.htm

Questions and answers

Factsheet

Product Safety page

Search tool for the alert system


Věra Jourová uniós jogérvényesülési biztos honlapja: http://ec.europa.eu/commission/2014-2019/jourova_en

Kövesse a biztos bejegyzéseit a Twitteren: @VeraJourova

Kövesse az uniós jogérvényesüléssel kapcsolatos bejegyzéseket a Twitteren: @EU_Justice

IP/15/4627

Kapcsolattartás a sajtóval

Tájékoztatás a nyilvánosság számára:


Side Bar