Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Predsjednik Juncker imenuje Michela Barniera posebnim savjetnikom za europsku obrambenu i sigurnosnu politiku

Brisel, 17 veljača 2015

Danas je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker imenovao Michela Barniera posebnim savjetnikom za europsku obrambenu i sigurnosnu politiku.

Predsjednik Europske komisije Juncker izjavio je sljedeće: „Kada je ova Komisija preuzela dužnost, rekli smo da moramo raditi na stvaranju snažnije Europe kada je riječ o pitanjima sigurnosti i obrane. Da, Europa je pretežno „blaga sila". Ali čak i najjače blage sile ne mogu dugoročno opstati bez barem nekih integriranih obrambenih kapaciteta. Michel Barnier ima bogato iskustvo u području obrane i sigurnosti i riječ je o pravoj osobi za savjetovanje mene i visoke predstavnice / potpredsjednice Federiche Mogherini u tim važnim pitanjima za budućnost Europe”.

G. Barnier obnašao je dužnost europskog povjerenika u Prodijevoj (1999. – 2004.) i drugoj Barrosovoj (2010. – 2014.) Komisiji. U 2001. je, kao član Predsjedništva Konvencije o budućnosti Europe, predsjedao Radnom skupinom o europskoj obrani. Bio je ministar vanjskih poslova u francuskoj vladi (2004. – 2005.). U 2006. je, u funkciji posebnog savjetnika tadašnjem predsjedniku Komisije Joséu Manuelu Barrosu, Europskom vijeću predstavio izvješće o prijedlogu uspostave europskih civilnih snaga sigurnosti. U drugoj Barrosovoj Komisiji bio je jedna od vodećih osoba projektne skupine za obranu te je predvodio rad na Komunikaciji Europske komisije o europskim obrambenim tržištima koja je Europskom vijeću predstavljena u prosinca 2013.

U okviru nove dužnosti prvi zadatak g. Barniera bit će prije svega pomoći u pripremi doprinosa predsjednika Europske komisije radu Europskog vijeća u području europske obrambene politike.

Kontekst

Posebni savjetnici izravno pomažu članovima Komisije u njihovu radu. Komisija može, zbog njihovih posebnih kvalifikacija i neovisno o plaćenom zaposlenju na drugom radnom mjestu, angažirati posebne savjetnike kako bi redovno ili na određeno vrijeme pomagali nekoj od europskih institucija. G. Barnier preuzima funkciju posebnog savjetnika predsjedniku Junckeru u nepunom radnom vremenu i za nju neće primati naknadu.

Dodatne informacije

Političke smjernice predsjednika Junckera: Snažan globalni akter

Pravila o posebnim savjetnicima

IP/15/4437

Osobe za kontakt s medijima

Upiti građana:


Side Bar