Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen - Pressemeddelelse

Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, udnævner Michel Barnier som særlig rådgiver om europæisk sikkerheds- og forsvarspolitik

Bruxelles, 17 februar 2015

Europa-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker udnævner i dag Michel Barnier som særlig rådgiver om europæisk sikkerheds- og forsvarspolitik.

Europa-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker udtaler: "Da den nye Kommission tiltrådte, erklærede vi, at der skal arbejdes på at skabe et stærkere Europa inden for sikkerheds- og forsvarsspørgsmål. Ganske vist er Europa først og fremmest en "blød magt". Men selv den stærkeste bløde magt er ikke tilstrækkelig på lang sigt uden en vis integration af forsvarskapaciteter. Michel Barnier har bred erfaring på området for sikkerhed og forsvar og er den rette mand til at rådgive mig og den højtstående repræsentant/næstformand, Federica Mogherini, om disse spørgsmål, der er afgørende for Europas fremtid".

Michel Barnier var EU-kommissær i både 1999-2004 under Romano Prodis formandskab og i 2010‑2014 under José Manuel Barrosos andet formandskab. I 2001 var han som medlem af præsidiet for konventet om Europas fremtid formand for arbejdsgruppen om europæisk forsvar, og han var udenrigsminister i Frankrig i 2004-2005. I 2006 fungerede Michel Barnier som særlig rådgiver for Kommissionens daværende formand, José Manuel Barroso, og fremlagde en rapport for Det Europæiske Råd med forslag om at oprette en europæisk civilbeskyttelsesstyrke. Som medlem af Barroso-Kommissionen i 2010-2014 var han med til at lede forsvarstaskforcen og stod for Europa-Kommissionens meddelelse om de europæiske forsvarsmarkeder, som blev fremlagt for Det Europæiske Råd i december 2013.

I sin nye rolle vil Michel Barniers første opgave især være at bistå Europa-Kommissionens formand med hans bidrag til det Det Europæisk Råds arbejde inden for europæisk forsvarspolitik.

Baggrund

De særlige rådgivere yder direkte bistand til Kommissionens medlemmer. Kommissionen kan ansætte særlige rådgivere, på grund af deres særlige kvalifikationer og uanset anden erhvervsmæssig beskæftigelse, til at bistå en af de europæiske institutioner, enten regelmæssigt eller i bestemte perioder. Michel Barniers stilling som særlig rådgiver for Kommissionens formand Jean-Claude Juncker er på deltid og er ulønnet.

Yderligere oplysninger

Formand Jean-Claude Junckers politiske retningslinjer: En stærkere global aktør

Regler om særlige rådgivere

IP/15/4437

Pressehenvendelser

Borgerhenvendelser:


Side Bar