Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия - Съобщение за пресата

Председателят Юнкер назначи Мишел Барние за специален съветник по европейската политика за сигурност и отбрана

Брюксел, 17 Февруари 2015

Днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер назначи Мишел Барние за специален съветник по европейската политика за сигурност и отбрана.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: „Когато тази Комисия встъпи в длъжност, ние обявихме, че трябва да работим за по-силна Европа в областта на сигурността и отбраната. Да, Европа е по-скоро „мека сила“. Но дори и най-силните меки сили не могат да бъдат ефективни в дългосрочен план, без да имат поне известен интегриран отбранителен капацитет. Мишел Барние има богат опит в областта на отбраната и сигурността и е подходящият човек, който да съветва мен и върховния представител/заместник-председателя Федерика Могерини по тези важни въпроси за бъдещето на Европа.“

Мишел Барние е бил комисар в Комисиите Проди (1999—2004 г.) и Барозу II (2010—2014 г.). През 2001 г. той е бил председател на работната група по европейска отбрана, като член на Президиума на Конвенцията за бъдещето на Европа. Той е бил министър на външните работи във френското правителство (2004—2005 г.). През 2006 г. Мишел Барние, в качеството си на специален съветник на тогавашния председател на Комисията Жозе Мануел Барозу, представи доклад на Европейския съвет с предложение за създаване на европейски сили за гражданска защита. В Комисията Барозу II той е бил сред ръководителите на работната група по отбрана и има водеща роля в изготвянето на Съобщението на Европейската комисия относно европейските отбранителни пазари, представено на Европейския съвет през декември 2013 г.

В новата си роля Мишел Барние ще има за задача именно да помогне за изготвянето на приноса на председателя на Европейската комисия за работата на Европейския съвет по европейската политика на отбрана.

Контекст

Специалните съветници предоставят пряка подкрепа на членовете на Комисията. Комисията може да назначи специални съветници въз основа на техните специални квалификации и независимо от друга тяхна платена дейност, за да помагат на европейските институции постоянно или за определен период от време. Длъжността, която Мишел Барние заема за председателя Юнкер, е на непълно работно време и е без възнаграждение.

За повече информация

Политически насоки на председателя Юнкер: по-силен участник на световната сцена

Правила относно специалните съветници

IP/15/4437

Лица за контакти с медиите

Въпроси на граждани:


Side Bar