Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Europska komisija postavlja temelj za pravedniji i transparentniji pristup oporezivanju u EU-u

Brisel, 18 veljača 2015

Europska komisija danas je započela rad na svojem ambiocioznom planu za borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza i agresivnog planiranja porezne politike. Kolegij povjerenika održao je prvu orijentacijsku raspravu o mogućim ključnim aktivnostima kojima bi se osigurao pravedniji i transparentniji pristup oporezivanju u EU-u.

Predsjednik Jean-Claude Juncker stavio je borbu protiv utaje i izbjegavanja plaćanja poreza na vrh političkih prioriteta sadašnje Komisije, a današnja je rasprava bila usredotočena na najhitnije mjere koje je u tom području potrebno poduzeti.Dogovoreno je da je jedan od glavnih ciljeva osigurati da se poduzeća oporezuju na području na kojemu njihove gospodarske djelatnosti ostvaraju dobit te da im se onemogući izbjegavanje plaćanja doprinosa s pomoću agresivnog planiranja porezne politike. U tom smislu postoji snažan konsenzus u Kolegiju da poseban naglasak treba biti na poboljšanju porezne transparentnost u području oporezivanja poduzeća.

U tu je svrhu unutar Kolegija povjerenika dogovoreno predstavljanje paketa porezne transparentnosti u ožujku.

„Prosperitetnoj Europi potrebni su pravedni, transparentni i predvidivi porezni sustavi kako bi poduzeća mogla ulagati i kako bi se vratilo povjerenje potrošača. Kao dio našeg rada za dublje i pravednije unutarnje tržište želimo uspostaviti veću poreznu transparentnost i osigurati pravednije porezno natjecanje unutar EU-a i u svijetu. Nije prihvatljivo da se porezna tijela moraju oslanjati na curenje informacija kako bi provela porezna pravila”, izjavio je Valdis Dombrovskis, potpredsjednik nadležan za euro i socijalni dijalog.

Povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu Pierre Moscovici dodao je: „Zlouporaba porezne prakse i štetni porezni režimi nalaze pogodno tlo u mraku. Transparentnost i suradnja njihovi su prirodni neprijatelji. Vrijeme je za novu eru međusobne otvorenosti među poreznim upravama i za novo doba solidarnosti među vladama kako bi se svima osiguralo pravedno oporezivanje. Komisija je u potpunosti predana svojem cilju osiguranja najviše razine porezne transparentnosti u Europi.”

Komisija brzo ispunjuje obećanja koja je dala u svojem programu rada prošlog prosinca: sljedećeg će mjeseca predložiti zakonodavstvo za proširenje automatske razmjene informacija o poreznim rješenjima. Prema trenutačnim pravilima EU-a države članice međusobno dijele vrlo malo informacija o rješenjima u pogledu svojih često vrlo složenih režima poreza na dobit. Zbog toga je poreznim tijelima teško procijeniti gdje trgovačka društva zaista obavljaju gospodarsku djelatnost i na temelju toga pravedno primijeniti porezna pravila. Kao posljedica toga, mnoga multinacionalna poduzeća pokušavaju preusmjeriti dobit i smanjiti iznos poreza koji moraju platiti, a time vlade EU-a lišavaju vrijednih prihoda od poreza i ugrožavaju pravedno oporezivanje.

Prijedlog iz ožujka bit će popraćen širim skupom mjera za povećanje porezne transparentnosti, a na današnjoj orijentacijskoj raspravi razmotrile su se različite zakonodavne i nezakonodavne mogućnosti.

Paket porezne transparentnosti koji stupa na snagu sljedećeg mjeseca samo je početak. Tijekom 2015. slijedi još puno rada u tom području. Komisija će ovog ljeta predstaviti drugi paket mjera za postizanje pravednog i učinkovitog oporezivanja poduzeća kojim će se također uzeti u obzir postojeće inicijative skupine G20 i Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza.

Pozadina

Komisija će u ožujku predstaviti paket porezne transparentnosti koji će sadržavati zakonodavni prijedlog za automatsku razmjenu informacija o poreznim rješenjima.

Komisija je u svojem programu rada u prosincu izjavila da će stati na kraj utaji poreza i izbjegavanju plaćanja poreza kako bi osigurala da se porezi plaćaju u državi u kojoj su nastali.

U svojim Političkim smjernicama koje je 15. srpnja 2014. predstavio Europskom parlamentu predsjednik Juncker izjavio je sljedeće: „Treba nam više pravednosti na unutarnjem tržištu. Priznajući nadležnost država članica u području sustava oporezivanja, trebali bismo uložiti veće napore u borbi protiv utaje poreza i poreznih prijevara kako bismo svi dali pravedan doprinos.”

Istovremeno Komisija provodi četiri dubinske istrage državnih potpora (vidi i ovdje) u pogledu poreznih rješenja koja su izdali Irska, Luksemburg i Nizozemska. Početkom ovog mjeseca pokrenula je istragu belgijskog poreznog sustava u kojem se multinacionalnim poduzećima u Belgiji omogućuje znatno smanjenje poreznih obveza na dobit. Komisija je već od svih država članica zatražila da joj dostave informacije o svojoj praksi u vezi s poreznim rješenjima kako bi joj pomogle otkriti narušava li se tržišno natjecanje na jedinstvenom tržištu selektivnim poreznim olakšicama i gdje se takvo što događa.

IP/15/4436

Osobe za kontakt s medijima

Upiti građana:


Side Bar