Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A Juncker-Bizottság 1 milliárd euróval támogatja a fiatal munkanélkülieket

Brüsszel, 04 február 2015


Ma az Európai Bizottság egymilliárd euró idei évi rendelkezésre bocsátását fogja javasolni az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésből. Ez a változtatás akár a harmincszorosát is jelentheti a tagállamok által az ifjúsági foglalkoztatás fellendítésére felhasználandó előfinanszírozási összegnek, így akár 650 000 fiatalt elérve, segítve őket a gyorsabb munkához jutásban.

Valdis Dombrovskis, az euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnök a következőket nyilatkozta: „A mai javaslattal a Bizottság egyértelműen jelzi, hogy az ifjúsági foglalkoztatás továbbra is fő prioritásaink egyike. Körülbelül 1 milliárd eurót előlegezünk meg annak érdekében, hogy a tagállamok segíthessenek a fiataloknak újra munkát vagy szakmai gyakorlatot találni, vagy visszatérni az iskolapadokba. Képességeik és dinamizmusuk által nemcsak a gazdaság bővüléséhez járulnak hozzá, de visszanyerik méltóságukat is.

Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos így nyilatkozott: „Az európai fiataloknak sürgősen munkahelyekre van szükségük. Elfogadhatatlan, hogy ma a fiatalok több mint húsz százaléka nem talál munkát. Azáltal, hogy gyorsabban elérhetővé tesszük a megemelt összegű finanszírozást, több fiatalt hozhatunk vissza a munkaerőpiacra: elhatározásom megvalósítani e célt."

A Bizottság elsődleges prioritása megerősíteni Európa versenyképességét, további beruházásokat ösztönözni, valamint új munkahelyeket teremteni. A 315 milliárd eurós beruházási terv új munkahelyek millióit hozhatja létre, és nem csak fiatalok számára. De hiába jönnek létre új munkahelyek, ha a fiatalok számára gyakran nagyon nehéz belépni a munkaerőpiacra. Ezért az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés fókuszában a fiatalok újra munkába állítása és képzése áll. Minden tagállam elfogadott egy „ifjúsági garanciát”: garantálják a 25 év alatti fiataloknak egy minőségi állásajánlat, tanulószerződéses gyakorlati képzés vagy képzés lehetőségét az iskola elhagyását vagy munkahelyük elvesztését követő négy hónapon belül. A mai bejelentés segít e garancia valóra váltásában, összhangban a Bizottság 2015-ös munkaprogramjával.

A javaslat 1–1,5 %-ról akár 30 %-ra emelné az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés előfinanszírozási rátáját az erre elkülönített költségvetési előirányzatból. A kezdeményezésből részesülő tagállamok[1] így a 3,2 milliárd eurós költségvetési juttatás egyharmadát azonnal megkaphatják, amennyiben elfogadták a kijelölt operatív programokat. Ezt a keretösszeget azonnal a projektek kedvezményezettjeinek rendelkezésére kell bocsátani a projektekre adott előlegek formájában. Ennek folyamatát szigorúan ellenőrizni fogják.

A Bizottság becslése szerint a felgyorsított előfinanszírozás segítségével idén azonnali támogatást lehetne nyújtani 350 000–650 000 fiatalnak; a jelenlegi előfinanszírozási ráta alapján ez a szám mindössze 14 000–22 000 között van.

Ezután az Európai Parlament és a Tanács fogja megvitatni jogalkotási javaslatot, amelyet majd el kell fogadniuk ahhoz, hogy hatályba léphessen.

 

Háttér-információk

A Bizottság 2012 decemberében terjesztette elő az ifjúsági garanciára vonatkozó javaslatát (lásd: IP/12/1311 és MEMO/12/938), amelyet a Miniszterek Tanácsa 2013. április 22-én fogadott el hivatalosan (lásd: MEMO/13/152), az Európai Parlament pedig 2013 júniusában hagyott jóvá. Mind a 28 tagállam benyújtotta saját ifjúságigarancia-tervét (részletek itt), és konkrét intézkedéseket is végrehajt. A nemzeti ifjúsági garanciák végrehajtását a Bizottság az európai szemeszter keretein belül ellenőrzi.

Az Európai Szociális Alap – mely a 2014–2020-as időszakban körülbelül 86 milliárd eurós költségvetéssel bír – kulcsfontosságú uniós finanszírozási forrást jelent az ifjúsági garancia végrehajtása szempontjából.

Annak érdekében, hogy az ESZA biztosítani tudja a támogatást azon tagállami régiókban, ahol az ifjúsági munkanélküliség meghaladja a 25 %-ot, az Európai Parlament és az Európai Tanács megállapodott egy külön ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés létrehozásában. Az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés költségvetése a következőképp alakul: 3,2 milliárd euró egy külön költségvetési tételből származik (a pénzügyi keret elejére, 2014–15-re ütemezve), melyet legalább 3,2 milliárd euró értékben egészítenek majd ki az Európai Szociális Alapból a tagállamoknak nyújtandó előirányzatok.

Az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés kiegészíti az Európai Szociális Alapot az ifjúsági garanciáról szóló ajánlás végrehajtásában azáltal, hogy olyan tevékenységeket finanszíroz, amelyek közvetlen segítséget nyújtanak a nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesülő fiataloknak 25 éves – vagy ahol a tagállamok ezt indokoltnak látják, 30 éves – korig. Az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés által biztosított pénzeket olyan tevékenységek támogatására lehet felhasználni, mint például az első munkatapasztalat, szakmai gyakorlatok és tanulószerződéses gyakorlati képzések biztosítása, továbbtanulás és -képzés, fiatal vállalkozók start-up cégeinek támogatása, második esélyt biztosító programok a korai iskolaelhagyók számára, valamint célzott bérezési és foglakoztatási támogatások.

Az ifjúsági garancia végrehajtásának felgyorsítása Jean-Claude Juncker elnök politikai iránymutatásainak egyik kulcsfontosságú prioritásaként lett meghatározva.

További információk:

Az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésről szóló jogalkotási javaslat

Hírek a Foglalkoztatási Főigazgatóság honlapján

Táj.: Néhány fontos tény az uniós ifjúsági garanciáról

Táj.: Kérdések és válaszok: Az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés gyorsított előfinanszírozása

Az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés finanszírozási térképe

Infógrafika: Ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés

Tájékoztató Ifjúsági garancia: váltsuk valóra!

Tájékoztató Az ifjúsági munkanélküliség kezelése az EU-ban

Kövesse Marianne Thyssen biztos bejegyzéseit a twitteren

Kövesse Valdis Dombrovskis alelnök bejegyzéseit a twitteren

Iratkozzon fel az Európai Bizottság foglalkoztatással, szociális ügyekkel és társadalmi befogadással foglalkozó ingyenes elektronikus hírlevelére

 


[1]Belgium, Bulgária, Ciprus, Cseh Köztársaság, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

IP/15/4100

Kapcsolattartás a sajtóval

Tájékoztatás a nyilvánosság számára:


Side Bar