Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - sporočilo za medije

Prisluhnimo Evropi – Evropska komisija v Rigi začenja niz dialogov z državljani za leto 2015

Riga, 08 januar 2015

Evropska komisija danes začenja nov niz dialogov z državljani, ki ljudem po vsej Evropi omogoča, da neposredno stopijo v stik s člani Evropske komisije. To je del jasne zaveze za boljšo komunikacijo z državljani. V poslanici, ki je bila septembra 2014 naslovljena na vse komisarje, je predsednik Juncker pozval člane kolegija, naj bodo „politično dejavni v državah članicah in v dialogih z državljani“.

 

Na prvo razpravo s prvim podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom, podpredsednikom Komisije Valdisom Dombrovskisem in komisarko Corino Creţu, ki bo potekala v Rigi,so bili povabljeni državljani Latvije, Estonije in Litve. Komisarji bodo razpravljali o pomembnih temah za Evropo in baltsko regijo, kot so ustvarjanje delovnih mest, gospodarska rast, nov naložbeni načrt za EU, fiskalna odgovornost, strukturne reforme in socialni dialog.

 

Prvi podpredsednik Frans Timmermans je povedal: „Evropska unija je veliko več kot samo Bruselj in zato želimo, da vsi komisarji več časa namenijo ljudem v državah članicah. Svoje delo bomo lahko bolje opravili, če jim bomo prisluhnili in izvedeli, kaj jih skrbi in kakšno pomoč pričakujejo od Evrope. Moji kolegi in jaz se že veselimo živahnih in odprtih razprav z državljani Evrope.“

Državljani se razprave lahko udeležijo osebno, tako da se vnaprej registrirajo na spletni straniwww.eiropasnakotne.lv, lahko pa med dogodkom tudi sodelujejo in komentirajo prek spleta, in sicer na naslednji spletni strani:

http://ec.europa.eu/citizens-dialogues/index_sl.htm.

Sicer pa se pripombe lahko predložijo prek Twitterja z oznako #EUdialogues.

Dogodek bo vodil televizijski novinar in voditelj TV3 Edijs Bošs. Delovni jezik bo latvijščina, zagotovljeno pa bo tolmačenje v angleški, estonski, litovski, švedski, danski, finski, francoski in nemški jezik.

Kraj: Riga, Latvian Society House, velika dvorana.

Dialogi z državljani se bodo začeli ob 15.45 po lokalnem času (ob 14.45 po srednjeevropskem času) in končali ob 17.15 po lokalnem času (ob 16.15 po srednjeevropskem času).

 

Ozadje: Pojem dialogi z državljani temelji na modelu „srečanj v mestnih hišah“ ali lokalnih forumih, kjer politiki prisluhnejo državljanom in z njimi razpravljajo o politikah in ukrepih, ki so bili sprejeti. Med letoma 2012 in 2014 je Evropska komisija organizirala 51 dialogov z državljani v vseh državah članicah. Celotno poročilo je na voljo na:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/belgium/brussels3/dialogue_en.pdf .

IP/15/3044

Kontakti za stike z mediji

Tim McPHIE (+ 32 2 295 86 02)
Natasha BERTAUD (+32 2 296 74 56)

Za vprašanja širše javnosti:


Side Bar