Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europske komisije - Priopćenja za medije

Saslušajmo Europu – Europska komisija započinje niz dijaloga s građanima za godinu 2015. u Rigi

Riga, 08 siječanj 2015

Europska komisija danas započinje novi niz dijaloga s građanima koji građanima u čitavoj Europi omogućuju da izravno razgovaraju s članovima Europske komisije. Dio je to jasne obveze bolje komunikacije s građanima. U pismima o misiji iz rujna 2014. naslovljenima svim povjerenicima, predsjednik Juncker pozvao je kolegij da bude „politički aktivan u državama članicama i u dijalozima s građanima.”

Građani Latvije, Estonije i Litve pozvani su na prvu debatu s prvim potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom, potpredsjednikom Komisije Valdisom Dombrovskisom i povjerenicom Corinom Creţu u Rigi. Povjerenici će raspravljati o važnim temama za Europu i baltičku regiju, kao što su otvaranje radnih mjesta, gospodarski rast, novi plan ulaganja EU-a, fiskalna odgovornost, strukturne reforme i socijalni dijalog.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je: Europska unija nije samo „Bruxelles” i zato želimo da svi povjerenici posvete više vremena ljudima u državama članicama. Svoj posao lakše ćemo obaviti ako saslušamo njihove primjedbe i mišljenje o tome kako im Europa može pomoći. Moji kolege i ja veselimo se nizu živih i otvorenih rasprava s europskim građanima.

Građani mogu osobno prisustvovati raspravi tako da se unaprijed registriraju na adresi www.eiropasnakotne.lv, a mogu i sudjelovati i komentirati putem interneta tijekom samog događaja na internetskoj stranici:

http://ec.europa.eu/citizens-dialogues/index_en.htm

Umjesto toga, komentirati se može na Twitteru s pomoću oznake#EUdialogues.

Događajem moderira Edijs Boss, novinar i voditelj kanala TV3. Radni jezik je latvijski, a osigurano je tumačenje na engleski, estonski, litavski, švedski, danski, finski, francuski i njemački.

Mjesto održavanja: Velika dvorana Doma latvijskoga društva u Rigi.

Dijalozi s građanima počinju u 15.45 po lokalnom vremenu (14.45 CET) i završavaju u 17.15 po lokalnom vremenu (16.14 CET).

Kontekst:Koncept dijaloga građana temelji se na modelu „sastanaka u gradskim vijećnicama” ili lokalnim forumima na kojima sudjeluju političari te debatiraju s građanima o politikama i donesenim odlukama. Između 2012. i 2014. Europska je komisija organizirala 51 dijalog s građanima u svim državama članicama. Izvješće je u cijelosti dostupno na sljedećoj poveznici:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/belgium/brussels3/dialogue_en.pdf .

IP/15/3044

Osobe za kontakt s medijima

Tim McPHIE (+ 32 2 295 86 02)
Natasha BERTAUD (+32 2 296 74 56)

Upiti građana:


Side Bar