Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

EU – Ukrajina: Komisija predložila još 1,8 milijardi eura makrofinancijske pomoći

Riga, 08 siječanj 2015

Europska komisija spremna je nastaviti pomagati Ukrajini koja je pogođena dubokom recesijom. Sukob na istoku zemlje imao je teške posljedice za gospodarstvo. Komisija je danas predložila novu makrofinancijsku pomoć za Ukrajinu u iznosu od čak 1,8 milijardi eura u obliku srednjoročnih zajmova. Novi program makrofinancijske pomoći koji treba odobriti Europski parlament i Vijeće ministara EU-a namijenjen je pružanju gospodarske i financijske pomoći Ukrajini za prevladavanje kritičnih izazova, poput slabe bilance plaćanja i poreznog stanja. Njime se nastoji pomoći i novoj reformama okrenutoj vladi da poboljša stanje u zemlji i suoči se s gospodarskim i političkim izazovima. Današnji prijedlog makrofinancijske pomoći uvjetovan je provedbom određenih reformi.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: „Ukrajina nije sama. Europa je ujedinjena u svojoj podršci Ukrajini i programu reformi njezine nove vlade. Naša djela govore više od riječi. Europska unija pružila je iznimno veliku financijsku potporu, a današnji prijedlog pokazuje da smo tu potporu spremni nastaviti pružati. To je primjer europske solidarnosti na djelu, a solidarnost uvijek ide ukorak sa spremnošću na reforme koje su Ukrajini hitno potrebne. Ukrajinskoj vladi želimo pomoći da provede svoj program reformi i tako potakne stvarne promjene u korist cijele zemlje i njezinih građana.”

Nakon donošenja odluke o makrofinancijskoj pomoći preduvjet za isplatu bit će uspješan nastavak postojećeg programa MMF-a u Ukrajini, a posebno provedba gospodarskih i financijskih politika koje će u obliku memoranduma o razumijevanju dogovoriti Komisija, u ime EU-a, i Ukrajina.

Daljnja fiskalna konsolidacija, nastavak sveobuhvatnih reformi u energetskom i bankarskom sektoru te poboljšanje ukupnog makroekonomskog upravljanja područja su politike koja Komisija smatra važnima. Važno je i ojačati gospodarsko upravljanje i transparentnost te pokrenuti pravosudne reforme i borbu protiv korupcije kako bi se poboljšali uvjeti za poslovnu aktivnost i održivi rast.

Ako Europski parlament i Vijeće danas prihvate Komisijin prijedlog, novi program u iznosu od 1,8 milijardi eura može se provesti tijekom 2015. i početkom 2016. Bio bi to treći program makrofinancijske pomoći za Ukrajinu od 2010. Komisija je samo u 2014. u okviru postojećih programa Ukrajini isplatila 1,36 milijardi eura potpore. Očekuje se da će zadnja tranša od 250 milijuna eura u okviru tih programa biti isplaćena do proljeća 2015. ako Ukrajina uspješno provede dogovorene mjere politike i nastavi ostvarivati zadovoljavajuće rezultate u okviru programa MMF-a.

Osim makrofinancijske pomoći, EU Ukrajini pruža potporu u obliku trgovinskih povlastica, humanitarne i razvojne pomoći te proračunske potpore za reforme.

Kontekst makrofinancijske pomoći

Makrofinancijska pomoć izvanredni je instrument EU-a za odgovor na krizne situacije dostupan partnerskim zemljama EU-a koje imaju ozbiljne probleme s bilancom plaćanja. Dopuna je pomoći koju pruža MMF. Zajmovi u okviru makrofinancijske pomoći financiraju se pozajmljivanjem EU-a na tržištima kapitala. Sredstva se potom daju u zajam zemljama korisnicama prema sličnim financijskim uvjetima.

Više o aktivnostima makrofinancijske pomoći, uključujući današnji prijedlog odluke, na:

http://ec.europa.eu/economy_finance/eu_borrower/macro-financial_assistance/index_en.htm

IP/15/3020

Osobe za kontakt s medijima

Upiti građana:


Side Bar