Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 8. rujna 2014.

Što možemo učiniti kako bi EU postao bolje mjesto za mala i srednja poduzeća? Komisija traži vaše mišljenje

Što mala i srednja poduzeća u Europi trebaju od buduće politike EU-a? To je temeljno pitanje rasprave koju je Komisija danas pokrenula kako bi unaprijedila Akt o malom poduzetništvu (SBA). Akt o malom poduzetništvu sveobuhvatan je skup mjera osmišljenih za olakšavanje života malim poduzećima te se već pokazao dobrom osnovom politike za mala i srednja poduzeća. Budući da se temelji na razmjeni najboljih praksi, potpori internacionalizaciji i poduzetništvu te pristupu financijskim sredstvima (provodi se putem financijskih instrumenata CIP i sada COSME), države članice EU-a njime se potiču na prihvaćanje učinkovitih rješenja koja su polučila rezultate negdje drugdje te na iznalaženje jednako dobrih vlastitih zamisli. U kombinaciji sa snažnom inicijativom za pametno donošenje propisa tim se aktom doprinijelo sposobnosti malih i srednjih poduzeća da prebrode gospodarsku krizu.

Ferdinando Nelli Feroci, povjerenik za industriju i poduzetništvo, izjavio je: „Dok se gospodarski oporavak Europe nastavlja, moramo se pobrinuti da Akt o malom poduzetništvu EU-a i dalje bude primjeren svojoj svrsi. Stoga pozivam sve strane zainteresirane za MSP-ove da iznesu svoje stavove. Komisija želi vaše ideje i spremna je saslušati vaše primjedbe.”

Pet stupova za doprinos rastu malih poduzeća u EU-u

Poslovne organizacije na europskoj razini i predstavnici nacionalnih tijela za mala i srednja poduzeća (izaslanici za MSP-ove) ovog su se proljeća već složili da valja zadržati četiri postojeća stupa Akta o malom poduzetništvu:

  • pristup financijskim sredstvima: iako postoje naznake pozitivnih izgleda, malim i srednjim poduzećima još su itekako potrebna pristupačna rješenja za njihove financijske potrebe;

  • pristup tržištima / internacionalizaciju: kako bi MSP-ovi mogli rasti, potrebno je istraživati mogućnosti širenja poslovanja na nova tržišta;

  • poduzetništvo: trajna potpora potencijalnim poduzetnicima od ključne je važnosti zbog neprekidno visoke razine nezaposlenosti, osobito među mladima;

  • bolje donošenje propisa: smanjenje administrativnog opterećenja i dalje predstavlja važan cilj, unatoč napretku koji je već postignut u tom području.

Kako bi se uklonio manjak vještina prisutan u mnogim europskim gospodarstvima dogovoreno je i dodavanje petog stupa kojim će se dodatno učvrstiti politika EU-a za mala i srednja poduzeća:

  • Osposobljavanje i vještine poduzetnika i osoblja: kako bi gospodarstvo moglo rasti, poduzetnici moraju posjedovati određene vještine i raspolagati kvalificiranim osobljem.

Poziv na djelovanje

U okviru danas pokrenute javne rasprave traži se doprinos svih zainteresiranih strana, uključujući poduzetnike i poslovne organizacije, koji će Europskoj komisiji pomoći osigurati spremnost Akta o malom poduzetništvu za buduće izazove.

Javne rasprave koje pokreće Komisija otvorene su 12 tjedana te će se ova rasprava stoga zatvoriti 15/12/2014.

Javna rasprava dostupna je ovdje: http://ec.europa.eu/eusurvey/runner/NewSBAsurvey2014.

Akt o malom poduzetništvu

Akt o malom poduzetništvu za Europu donesen je u lipnju 2008. i odražava političku volju Komisije da potvrdi ključnu ulogu malih i srednjih poduzeća u gospodarstvu EU-a i po prvi put uspostavi sveobuhvatan politički okvir za MSP-ove u EU-u i njegovim državama članicama. Cilj je Akta poboljšati opći pristup poduzetništvu, trajno ukorijeniti načelo „počnimo od malih” u kreiranje politika u područjima koja sežu od donošenja propisa do javnih usluga te promicati rast MSP-ova pomažući im pri rješavanju preostalih problema koji ugrožavaju njihov razvoj. Akt o malom poduzetništvu za Europu primjenjuje se na sva neovisna poduzeća s manje od 250 zaposlenih: 99 % svih europskih poduzeća.

Kontekst

COSME je program EU-a za konkurentnost poduzeća te malih i srednjih poduzeća (MSP-ova) za razdoblje 2014. – 2020. s planiranim proračunom od 2,3 milijarde EUR kojim se može postići učinak poluge u iznosu do 25 milijardi EUR. U okviru tog programa MSP-ovima će se pružati potpora u sljedećim područjima: lakši pristup financijskim sredstvima za MSP-ove, pristup tržištima i promicanje poduzetničke kulture. Program COSME nastavlja se na uspjeh Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP) s pomoću kojeg je mobilizirano više od 16 milijardi EUR zajmova i 2,8 milijardi EUR rizičnog kapitala (venture capital) za više od 328 000 MSP-ova u Europi od 2007. do 2013.

Dodatne informacije:

Akt o malom poduzetništvu za Europu

Pregled uspješnosti MSP-ova i informativni listovi o Aktu o malom poduzetništvu po zemljama

Oporavak na vidiku? Godišnje izvješće o malim i srednjim europskim poduzećima za 2012./13.

Odgovaranje na potrebe malih poduzeća

Osobe za kontakt:

Miguel Sagredo (+32 2 296 85 89)

Sara Tironi (+32 2 299 04 03)


Side Bar