Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 4 Σεπτεμβρίου 2014

Συνομιλίες της επιτρόπου κ. Βασιλείου και της αντιπροέδρου κ. Liu Yandong για τη συνεργασία ΕΕ-Κίνας στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των δικαιωμάτων των γυναικών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα σχεδιάζουν να συνεργαστούν στενότερα σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού και νεολαίας, καθώς και σε νέους τομείς, όπως η ισότητα των φύλων, και να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Τα θέματα αυτά συγκαταλέγονται στους πιθανούς νέους τομείς προτεραιότητας για τον «διάλογο υψηλού επιπέδου μεταξύ λαών» (High-Level-People-to-People Dialogue - HPPD), ο οποίος αποσκοπεί στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και κατανόησης μεταξύ των λαών των δύο περιφερειών. Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, θα συναντηθεί με την αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης κ. Liu Yandong στο Πεκίνο, στις 6 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να προβούν σε απολογισμό των επιτευγμάτων του διαλόγου από τη στιγμή που δρομολογήθηκε, πριν από δύο χρόνια. Οι δύο ηγέτιδες θα συζητήσουν επίσης για άλλα θέματα στα οποία μπορούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους η ΕΕ και η Κίνα, όπως, μεταξύ άλλων, η μεγαλύτερη συμμετοχή των κινεζικών ιδρυμάτων στο σύστημα αξιολόγησης πανεπιστημίων U-Multirank και ένα νέο σχέδιο για την προώθηση πολιτιστικών φεστιβάλ στην Κίνα.

«Ο διάλογος υψηλού επιπέδου μεταξύ λαών τηρεί αυτό που υπόσχεται: φέρνει σε επαφή λαούς με σκοπό να επιλύσουν κοινά προβλήματα και να εμβαθύνουν την κατανόηση και τη φιλία τους. Με τη συνεργασία τους η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα μπορούν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού τα οποία είναι εμφανή, παραδείγματος χάριν, στις ανισότητες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες στην καθημερινή τους ζωή στις δύο περιφέρειές μας», δήλωσε η επίτροπος κ. Βασιλείου.

Κατά τις συνομιλίες της με την αντιπρόεδρο κ. Liu, η επίτροπος αναμένεται επίσης να υπογραμμίσει τις ευκαιρίες που προσφέρονται στους κινέζους φοιτητές και ερευνητές από το Erasmus+, το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, καθώς και από τις δράσεις Marie Skłodowska Curie, στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020.

Κατά την παραμονή της στην Κίνα, η επίτροπος κ. Βασιλείου θα εκφωνήσει επίσης ομιλία προς τους φοιτητές του πανεπιστημίου Xi’an Jiao Tong, που συμμετέχει στην «πρωτοβουλία συντονισμού» (Tuning initiative) ΕΕ-Κίνας της οποίας στόχος είναι η αύξηση της συμβατότητας των εκπαιδευτικών συστημάτων και η άρση των εμποδίων στην κινητικότητα.

Κατά το ταξίδι της στην Ασία, η επίτροπος θα επισκεφθεί χωριστά τη Μογγολία (βλ. χωριστό δελτίο τύπου).

Ιστορικό

Κατά την τελευταία δεκαετία η ΕΕ και η Κίνα συνεργάστηκαν στενά στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, του πολιτισμού, της πολυγλωσσίας και της νεολαίας με τη διεξαγωγή διαλόγων πολιτικής εστιασμένων σε συγκεκριμένους τομείς. Το 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Κίνα αποφάσισαν να ενσωματώσουν αυτές τις τομεακές δραστηριότητες στον διάλογο υψηλού επιπέδου μεταξύ λαών, ο οποίος συμπληρώνει τον οικονομικό και εμπορικό διάλογο υψηλού επιπέδου και τον στρατηγικό διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Κίνας.

Η επίτροπος κ. Βασιλείου και η αντιπρόεδρος κ. Liu Yandong συμμετείχαν στον πρώτο γύρο του διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ λαών στις Βρυξέλλες, στις 18 Απριλίου 2012, όπου υπέγραψαν κοινή δήλωση και συμφώνησαν για ορισμένα σχέδια ως δράσεις συνέχειας. Με την ευκαιρία της 16ης διάσκεψης κορυφής ΕΕ-Κίνας στο Πεκίνο στις 21 Νοεμβρίου 2013, τα δύο μέρη ενέκριναν τη στρατηγική ατζέντα συνεργασίας ΕΕ-Κίνας 2020, η οποία περιλάμβανε ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στις ανταλλαγές μεταξύ λαών. Η φετινή επίσκεψη του κινέζου προέδρου κ. Xi Jinping στις Βρυξέλλες (31 Μαρτίου-1 Απριλίου) έδωσε επιπλέον ώθηση στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ ΕΕ και Κίνας.

Βασικά γεγονότα και ορόσημα

Μετά την υπογραφή της κοινής δήλωσης του διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ λαών το 2012, οι δύο πλευρές συνεργάστηκαν σε ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών, οι οποίες ήταν, μεταξύ άλλων:

  • Η έκδοση κοινής δήλωσης για την πολιτιστική συνεργασία ΕΕ-Κίνας μετά την επιτυχία του Έτους Διαπολιτισμικού Διαλόγου ΕΕ-Κίνας το 2012.

  • Η πρωτοβουλία συντονισμού ΕΕ-Κίνας, που οριστικοποιήθηκε τον Μάιο του 2014 http://tuningacademy.org/tuning-china/?lang=en.

  • Η πλατφόρμα ΕΕ-Κίνας για τη συνεργασία και τις ανταλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που δρομολογήθηκε τον Απρίλιο του 2013. Η εν λόγω πλατφόρμα αποσκοπεί στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου και στην ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  • Επισκόπηση («χαρτογράφηση») των πολιτιστικών φορέων και των σχεδίων συνεργασίας ΕΕ-Κίνας, καθώς και των εργαστηρίων σχετικά με τη συμβολή του πολιτισμού και της δημιουργίας στην τοπική/περιφερειακή ανάπτυξη και σχετικά με τις ψηφιακές εκδόσεις.

  • Το 4ο συμπόσιο Κίνας-Ευρώπης για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων για τη νεολαία τον Μάρτιο του 2013.

  • Η δρομολόγηση μιας πρωτοβουλίας για την κατάρτιση κινέζων καθηγητών σε λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες της ΕΕ σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια το καλοκαίρι του 2013.

  • Ο διορισμός πολιτιστικού ακολούθου στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Πεκίνο (από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2014).

Περισσότερες πληροφορίες

Δικτυακός τόπος της επιτρόπου κ. Βασιλείου

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δικτυακός τόπος Education and Training

Ακολουθήστε την Ανδρούλλα Βασιλείου στο Twitter @VassiliouEU

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Ντίνα Αβραάμ (+ 32 2 295 96 67)

Για το κοινό: Europe Direct τηλεφωνικά 00 800 6 7 8 9 10 11 ή με ηλ.ταχυδρομείο


Side Bar