Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 28 augustus 2014

Snellere en nauwkeurigere waarschuwingen voor overstroming dankzij EU-onderzoek

Imprints-software voor vroegtijdige waarschuwing biedt een overzicht in real time van mogelijke plotselinge overstromingen

Tijdige overstromingswaarschuwingen en het in real time monitoren van overstromingen kan levens redden en de beschadiging van eigendommen, infrastructuur en het milieu verhinderen. Imprints, WeSenseIt en UrbanFlood zijn slechts enkele voorbeelden van door de EU gefinancierde projecten in het kader waarvan unieke prognose- en waarschuwingssystemen zijn ontwikkeld om gemeenschappen voor nakende overstromingen te waarschuwen.

Het Imprints-project draait rond de preventie en aanpak van overstromingen en heeft tot de ontwikkeling geleid van een platform voor vroegtijdige waarschuwing waarmee de reactietijd bij plotselinge overstromingen tot ongeveer twee uur of zelfs minder wordt teruggebracht – waardoor de bevolking meer tijd heeft om zich in veiligheid te brengen. Aan de basis van het platform liggen betere neerslagvoorspellingen, die worden verwezenlijkt met behulp van meteorologische modellen en weerradarnetwerken. De gebruikte software maakt het mogelijk plaatselijke waterstromen te voorspellen en uitgebreide vroegtijdige waarschuwingen op te stellen voor plotselinge overstromingen, de hoeveelheid puin die hierdoor kan worden verplaatst en de mogelijke schade aan plaatselijke infrastructuur.

Waterdiensten en hydro-meteorologische instanties in Spanje, Zwitserland en Frankrijk gebruiken de in het kader van dit project ontwikkelde innovaties om hun eigen real-time voorspellingssystemen te verfijnen. De indicatoren voor plotselinge overstromingen die in het kader van het project zijn ontwikkeld, worden intussen ook gebruikt in het operationele European Flood Awareness System.

WeSenseIt, een project dat in september 2016 afloopt, maakt gebruik van menselijke observaties als een essentieel onderdeel van een systeem voor vroegtijdige waarschuwing. Burgers voeren metingen uit met behulp van nieuwe apps die momenteel in het kader van het project worden ontwikkeld, en sturen met hun gsm informatie en beelden door. Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn deze nieuwe technologieën en aanpak aan het testen.

"We hebben mobiele apps ontwikkeld zodat hoogwateropzichters in het Verenigd Koninkrijk langs de rivieroevers kunnen wandelen en getagde foto's kunnen nemen als ze denken dat er iets mis is", zegt projectleider Fabio Ciravegna van de universiteit van Sheffield. In de Italiaanse stad Vicenza werd eind maart 2014 met zo'n 500 vrijwilligers een overstroming gesimuleerd.

Bij overstromingen komen dammen en rivierdijken onder druk te staan. Het UrbanFlood-project heeft sensoren en aanverwante technologie ontwikkeld waarmee toezicht kan worden gehouden op bedijkingen en vroegtijdige waarschuwingen kunnen worden uitgezonden indien deze het dreigen te begeven. De ondergrondse sensoren detecteren de toestand van de bedijkingen, eventuele veranderingen van de waterstand en andere factoren zoals temperatuur, vochtigheid en grondverschuivingen. Deze informatie wordt vervolgens beoordeeld aan de hand van de modelleersoftware van het project, en in geval van problemen kan een waarschuwing worden uitgezonden. De software berekent hoe snel het gebied onder water zal komen te staan indien de bedijking het begeeft en stelt zelfs de beste manieren voor om de bevolking naar veiliger gebieden te verplaatsen.

Europees commissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap Máire Geoghegan-Quinn: "De EU blijft investeren in onderzoek en innovatie met betrekking tot de preventie en aanpak van overstromingen. Het is ons doel overheden te helpen passende en gecoördineerde maatregelen te nemen om het overstromingsgevaar te verminderen en de bevolking te beschermen".

Ook het gemeenschappelijk onderzoekscentrum van de Europese Commissie draagt bij tot het onderzoek betreffende overstromingen. Zo heeft het systemen ontwikkeld voor de voorspelling en monitoring van overstromingen binnen Europa en wereldwijd zoals EFAS, GloFAS en GFDS.

Over de projecten

Imprints heeft in het kader van het 7e kaderprogramma van de EU (KP7) 3,3 miljoen EUR ontvangen. Bij het project waren 18 onderzoeksinstellingen uit 7 landen (Frankrijk, Italië, Nederland, Zuid-Afrika, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk) en het gemeenschappelijk onderzoekscentrum van de Europese Commissie betrokken. Meer informatie op: http://floods.jrc.ec.europa.eu/flood-research-at-jrc/flashfloods.html

WeSenseIt heeft in het kader van het KP7 5,4 miljoen EUR ontvangen. Het brengt partners uit de overheids- en privésector samen en omvat ook acht kleine en middelgrote ondernemingen: Quinary (Italië), Disdrometrics (Nederland), HydroLogic Research (Nederland), Software Mind (Polen), Advantic Sistemas y Servicios (Spanje), Starlab Barcelona (Spanje), Sensorscope (Zwitserland) en Knowledge Now (Verenigd Koninkrijk). Meer informatie op: www.wesenseit.com

Urbanflood heeft van de EU in het kader van het KP7 ongeveer 2,3 miljoen EUR ontvangen. De projectdeelnemers waren TNO, een IT-bedrijf (Nederland), de Universiteit van Amsterdam (Nederland), de STOWA, die het onderzoek voor de Nederlandse waterbeheerinstanties coördineert (Nederland), Cyfronet, een computeronderzoeksinstituut (Polen), de Russische dochteronderneming van Siemens (Rusland) en HR Wallingford, een adviesbureau (Verenigd Koninkrijk). Meer informatie op: www.urbanflood.eu

Over de financiering van Europees onderzoek en Europese innovatie

Op 1 januari 2014 heeft de EU Horizon 2020 gelanceerd, een nieuw, zevenjarig programma voor onderzoek en innovatie. De komende zeven jaar zal bijna 80 miljard EUR worden geïnvesteerd in onderzoeks- en innovatieprojecten die het economische concurrentievermogen van Europa ondersteunen en de grenzen van de menselijke kennis verleggen. De EU-middelen voor onderzoek worden voornamelijk gebruikt om het dagelijkse leven te verbeteren, bijvoorbeeld op het vlak van gezondheid, milieu, vervoer, levensmiddelen en energie. Daarnaast worden investeringen vanuit de privésector ter ondersteuning van groei en hooggekwalificeerde banen gestimuleerd door middel van onderzoekspartnerschappen met het bedrijfsleven in de sectoren van de farmaceutica, lucht- en ruimtevaart, auto's, spoorwegen en elektronica. In het kader van Horizon 2020 zal nog meer aandacht worden besteed aan de omzetting van uitstekende ideeën in verkoopbare producten, procedés en diensten.

De recentste informatie over Europees onderzoek en Europese innovatie is te vinden op:

http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/

http://www.facebook.com/innovation.union

http://twitter.com/innovationunion

Contact:

Michael Jennings (+32 22963388) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 22955604)


Side Bar