Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. január 30.

„Egészséges táplálkozás - jó közérzet”: összevontan eredményesebb lehet az iskolatej- és az iskolagyümölcs-program

Az Európai Bizottság a mai napon javaslatot terjesztett elő, hogy a jelenleg külön futó iskolagyümölcs-programot és iskolatejprogramot közös keretbe foglalva egyesítse. A gyermekek körében a tej- és a gyümölcsfogyasztás egyaránt visszaesett. A javaslat ezért a helytelen táplálkozás problémájának hatékonyabb kezelését, a programok oktató-nevelő tartalmának megerősítését, egyúttal az elhízás elleni küzdelmet szolgálja. Az egyesített program jelmondata: „Egészséges táplálkozás - jó közérzet”. A mezőgazdasági termékeket az iskolákba eljuttató program nagyobb hangsúlyt helyez az oktatásra-nevelésre, melynek köszönhetően a tanulók kialakíthatják magukban az egészségtudatos táplálkozás alapjait, megismerhetnek egy sor mezőgazdasági terméket, valamint a táplálkozásnak a fenntarthatósággal, a környezettel és az élelmiszer-hulladékokkal kapcsolatos összefüggéseit.

Dacian Cioloș mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos így nyilatkozott: „Célunk, hogy – a jelenlegi programokra építve – a ma javasolt változtatásokkal megfordítsuk a táplálkozás terén megfigyelhető kedvezőtlen tendenciákat, és a gyerekekkel megismertessük e termékek fogyasztásának jótékony hatásait. Ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a gyermekek étkezési szokásai tartósan megváltozzanak, és a diákok tudatosabban viszonyuljanak a fő társadalmi kihívásokhoz. A program reményeink szerint arra is nagyszerű lehetőséget nyújt, hogy erősítse a kapcsolatot a mezőgazdasági termelésből élők, valamint a tanulók, a szülők és a tanárok között – különösen a városi iskolákban".

Mivel az új program közös jogi és pénzügyi kereten belül működik majd, jelentősen egyszerűsödnek az eddig két külön program részeként előírt adminisztratív követelmények. A közös keret csökkenti a nemzeti hatóságok, az iskolák és a beszállítók irányítási és szervezési terheit, ez pedig hatékonyabb működést tesz lehetővé. A tagállamok önkéntesen léphetnek be az új programba, amely a szétosztani kívánt termékek kiválasztásában is rugalmasságot biztosít számukra.

Az uniós költségvetésre vonatkozó tavalyi döntés értelmében az új program – elfogadása esetén – tanévenként 230 millió euróból gazdálkodhat (ezen belül 150 millió EUR jut gyümölcsre és zöldségre, 80 millió EUR pedig tejre). Összehasonlításképp 2014-re a költségvetés 197 millió eurót irányzott elő (programonként 122 millió EUR, illetve 75 millió EUR kerettel). A hamarosan az Európai Parlament és a Tanács elé kerülő javaslat az értékelő jelentések megállapításaira, valamint a hatásvizsgálat keretében 2013-ban lezajlott nyilvános konzultáció eredményeire épít.

Háttér

Az iskolatejprogram 1977-ben, az iskolagyümölcs-program pedig 2009-ben indult. A programok révén évente több mint húszmillió gyermek jut iskolatejhez, 8,5 millió pedig iskolagyümölcshöz – összesen tehát közel 30 millió iskoláshoz jutnak el. Napjainkban – figyelembe véve a középtávon visszaesést mutató gyümölcs-, zöldség- és tejfogyasztást, valamint a táplálkozással kapcsolatban jelentkező új kihívásokat – e programokra minden eddiginél nagyobb szükség van. A legtöbb országban a gyerekek egyre kevesebb – a javasolt napi bevitelt el sem érő mennyiségű – gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, és a tejivás is visszaesett. Ezzel szemben a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása mindinkább elterjedtté válik a fiatal korosztályoknál. A túlsúly és az elhízás komoly problémát jelent: a WHO becslései szerint 2010-ben az Európai Unióban a hat- és kilencéves korú gyerekek között háromból egy túlsúlyos vagy elhízott volt. A helyzet gyorsan romlik: 2008-ban még négy az egyhez volt az arány.

Kiegészítő információk

MEMO/14/69

Iskolagyümölcs-program

Iskolatejprogram

Kapcsolattartók :

Roger Waite (+32 2 296 14 04)

Fanny Dabertrand (+32 2 299 06 25)

A nagyközönség számára: Europe Direct telefonon: 00 800 6 7 8 9 10 11 vagy e­-mail ben


Side Bar