Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 30. siječnja 2014.

„Jedi dobro – osjećaj se dobro”: Komisija predlaže objedinjavanje i jačanje postojećih programa mlijeka i voća u školama

Europska komisija danas je objavila prijedlog zajedničkog okvira kojim bi se objedinila dva postojeća programa, Program opskrbe škola voćem i Program mlijeka u školama. S obzirom na sve slabiju potrošnju tih proizvoda među djecom, cilj je prijedloga učinkovitije rješavati problem loše prehrane, pojačati obrazovne elemente programa i pridonijeti borbi protiv pretilosti. Pod sloganom „Jedi dobro – osjećaj se dobro”, tim se pojačanim programom promicanja potrošnje svježih poljoprivrednih proizvoda u školama želi staviti snažniji naglasak na obrazovne mjere za jačanje svijesti djece o zdravim prehrambenim navikama, postojećoj ponudi poljoprivrednih proizvoda te pitanjima održivosti, zaštite okoliša i rasipanja hrane.

Dacian Cioloş, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj, danas je izjavio: „Promjenama koje smo danas predložili želimo se nadovezati na postojeće programe, preokrenuti trend smanjenja potrošnje i ojačati svijest među djecom o mogućim koristima tih proizvoda. To je važna mjera kako bi se postigla trajna promjena prehrambenih navika djece i povećala svijest o važnim izazovima s kojima se društvo suočava. Osim toga, vjerujem da će to biti izvrsna prilika za jačanje veza između poljoprivrednika i djece, njihovih roditelja i nastavnika, osobito u gradskim područjima.”

Novi će se program provoditi unutar zajedničkog pravnog i financijskog okvira, čime će se unaprijediti i pojednostavniti administrativni zahtjevi dvaju postojećih programa. Jedinstvenim će se okvirom smanjiti upravljačko i organizacijsko opterećenje nacionalnih tijela, škola i dobavljača, a program će postati učinkovitiji. Države članice u programu će sudjelovati na dobrovoljnoj osnovi, a imat će i mogućnost odabrati proizvode koje žele distribuirati.

Kada se postigne dogovor o programu, njegov će proračun iznositi  230 milijuna EUR po školskoj godini (150 milijuna EUR za voće i povrće i 80 milijuna EUR za mlijeko), kako je predviđeno lanjskim dogovorom o budućoj potrošnji EU-a. To je usporedivo s proračunom od 197 milijuna EUR (122 milijuna EUR odnosno 75 milijuna EUR) u proračunu za 2014. Prijedlog, koji sada ide pred Europski parlament i Vijeće, nadovezuje se na zaključke izvješća o ocjeni i javno savjetovanje provedeno 2013. u okviru postupka procjene učinka.

Pozadina

Program mlijeka u školama uspostavljen je 1977., a Program opskrbe škola voćem 2009. Programima je obuhvaćeno gotovo 30 milijuna djece godišnje (programom mlijeka više od 20 milijuna, a programom voća više od 8,5 milijuna). Potreba za tim programima danas se još snažnije osjeća, s obzirom na srednjoročni trend pada potrošnje voća, povrća i mlijeka te nove prehrambene izazove. U većini država potrošnja voća i povrća opada i manja je od preporučenog dnevnog unosa. Potrošnja konzumnog mlijeka također opada, a djeca sve više troše visokoprerađene proizvode. Prekomjerna tjelesna težina i pretilost postali su ozbiljni problemi: prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije iz 2010. otprilike jedna trećina djece u dobi od 6 do 9 godina u EU-u ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo. Taj se trend ubrzava: procjene za 2008. bile su na razini jedne četvrtine.

Saznajte više

MEMO/14/69

Program opskrbe škola voćem

Program mlijeka u školama

Kontakt:

Roger Waite (+32 2 296 14 04)

Fanny Dabertrand (+32 2 299 06 25)

Za javnost: Europe Direct tel. 00 800 6 7 8 9 10 11 ili adresa e-pošte


Side Bar