Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 8 august 2014

Vase de croazieră mai sigure grație activităților de cercetare finanțate de UE

În vacanța de vară, mulți europeni optează pentru o croazieră sau utilizează feribotul pentru a ajunge la destinație. Un aspect foarte important în transportul maritim de pasageri este siguranța. Datorită activităților de cercetare finanțate de UE, în viitor operațiunile de evacuare a navelor mari de pasageri ar putea fi chiar mai eficace și mai sigure. Activitățile de cercetare finanțate de UE contribuie, de asemenea, la proiectarea unor nave de croazieră și feriboturi mai stabile.

Proiectul LYNCEUS, cu o durată de trei ani, care se încheie la începutul anului 2015, demonstrează modul în care tehnologiile wireless de mică putere pot contribui la localizarea și la urmărirea persoanelor de la bordul navelor, furnizând informații esențiale în caz de evacuare și îmbunătățind operațiunile de căutare și de salvare a persoanelor căzute peste bord. Scopul este acela de a revoluționa practicile actuale de gestionare a situațiilor de urgență și de evacuare a navelor.

„Am elaborat dispozitive de marcare wireless inovatoare, care pot fi încorporate în vestele de salvare, astfel încât persoanele de pe navă să poată fi ușor localizate”, a spus Dr. Anastasis Kounoudes, lider tehnic și director executiv al SignalGeneriX, unul dintre partenerii din cadrul proiectului. „Astfel, ofițerii responsabili cu siguranța vor cunoaște locația exactă a fiecărui pasager și a fiecărui membru al echipajului în timpul evacuării.” Tehnologia poate fi folosită și pentru a monitoriza starea de sănătate a pacienților care solicită să poarte brățări speciale sau poate ajuta părinții să își localizeze copiii pe navele de croazieră mari, la bordul cărora se află mii de pasageri, pe lângă membrii echipajului. Cercetătorii din cadrul proiectului au elaborat, de asemenea, un dispozitiv radar care poate să localizeze cu mare precizie pasagerii care au căzut peste bord.

Proiectul GOALDS, care s-a încheiat în 2012, a creat noi modele de nave de croazieră de mari dimensiuni, pentru a crește siguranța acestora în caz de coliziune sau de eșuare. Prin reproiectarea navelor, șansele de supraviețuire în caz de eșuări sau de coliziuni ar crește cu până la 20 %. Aceste rezultate au fost transmise Organizației Maritime Internaționale în vederea îmbunătățirii standardelor de siguranță și a calculelor pentru navele de croazieră. Proiectul GOALDS este parte a unui cadru general de cercetare finanțat de UE pentru îmbunătățirea siguranței maritime.

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, a declarat: „Aceste proiecte sunt exemple foarte bune ale modului în care abordăm aspectele care pot ameliora viețile oamenilor, iar în acest caz care pot salva vieți. Vom continua să investim în acest gen de activități de cercetare și inovare în cadrul noului program Orizont 2020.”

Context

Proiectul Lynceus, sprijinit cu fonduri UE în valoare de 2,5 milioane de euro, implică 15 participanți din Cipru, Germania, Grecia, Italia, Spania, Elveția și Regatul Unit. Proiectul este coordonat de societatea cipriotă de consultanță RTD Talos Ltd. Acest program de cercetare sprijină, de asemenea, dispozițiile Directivei privind echipamentele maritime, recent modificate, care prevede posibilitatea introducerii unor dispozitive de marcare electronică pe navele aflate sub pavilion UE.

Proiectul GOALDS a beneficiat de finanțare din fonduri UE în valoare de aproximativ 3 milioane de euro. Proiectul a reunit 19 participanți din nouă țări și a fost coordonat de Universitatea Tehnică Națională din Atena.

Ambele proiecte au beneficiat de finanțare în cadrul celui de Al șaptelea program-cadru pentru activități de cercetare și dezvoltare tehnologică (2007-2013).

Pe 1 ianuarie, Uniunea Europeană a lansat un nou program de cercetare și inovare cu o durată de șapte ani, denumit Orizont 2020. În următorii șapte ani, aproximativ 80 de miliarde de euro vor fi investiți în proiecte de cercetare și inovare pentru a sprijini competitivitatea economică a Europei și pentru a extinde granițele cunoașterii umane. Bugetul UE pentru cercetare finanțează în principal activități axate pe îmbunătățirea vieții cotidiene în domenii precum sănătatea, mediul, transporturile, alimentele și energia. Parteneriatele de cercetare cu industria farmaceutică, aerospațială, feroviară și electronică, încurajează, de asemenea, investițiile din sectorul privat în sprijinul creșterii viitoare și al creării de locuri de muncă de înaltă calificare. Orizont 2020 va acorda o atenție și mai mare transformării ideilor excelente în produse, procese și servicii comercializabile.

Pentru mai multe informații:

Lynceus: http://www.lynceus-project.eu/

Videoclip Euronews: http://www.euronews.com/2014/05/05/don-t-panic/

Site-ul internet al programului Orizont 2020:

http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/

Persoane de contact:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 2 298 65 95)

Pentru public: Europe Direct prin telefon 00 800 6 7 8 9 10 11 sau prin e­mail


Side Bar