Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 29. julija 2014

Izkoristite poletje 2014 za učenje programiranja!

Če sonce postaja prevroče, ste prebrali knjigo do konca, reševanje križank pa je izgubilo svoj čar, zakaj ne bi avgust 2014 izkoristili za učenje novega digitalnega jezika? Pred začetkom evropskega tedna programiranja, ki bo potekal po celi Evropi od 11. do 17. oktobra 2014, vam predstavljamo nekaj načinov, kako se lahko vi, vaši prijatelji in družina to poletje naučite programiranja.

Sodelujte na taboru programiranja

Za pokušino vam predstavljamo nekaj dejavnosti, ki bodo avgusta na meniju ambasadorjev evropskega tedna programiranja.

Kääriku, občina Otepää, Estonija, 11.–15. avgust. Otroci od 9 do 14 let se lahko naučijo programiranja v programu Scratch, robotike in uporabe orodja Kodu GameLab. Poleg digitalnih dejavnosti bo tudi dovolj časa za športne in druge dejavnosti za krepitev skupinskega duha. Več informacij.

Budimpešta, Madžarska, 11.–15. avgust. Ta tabor temelji na tečaju robotike za izvajalce usposabljanja. Več informacij.

Budaörs, Madžarska, 20. junij do 29. avgust. Tedenski poletni dogodki programiranja za otroke od 8 do 15 let. Več informacij.

Na voljo pa so še številni drugi:

– Udeležite se informativnih srečanj in delavnic programiranja, na primer v

Franciji

Lille, 20. in 27. avgust. Cyber-Espace de EuraTechnologies ponuja dve delavnici programiranja, na katerih se otroci od 8 do 12 let lahko naučijo programski jezik Scratch. Prva delavnica programiranja Atelier Coding - Scratch (raven 1) bo potekala v sredo, 20. avgusta, druga pa v sredo, 27. avgusta. Več informacij in prijave na številki +33 320099315 ali po e-pošti euratechnologies@euracite.net.

Dunkerque, 24. avgust. Coding Goûter, ki bo potekal 24. avgusta, bo udeležencem ponudil priložnost, da preizkusijo različna orodja za programiranje.

Nemčiji

  • Düsseldorf, 30. avgust. Otroci od 4 do 9 let so vabljeni, da se skupaj s starši naučijo osnov programiranja. Več informacij.

– Naučite se programiranja prek spleta

Če se ne morete udeležiti poletnega tabora, vam ponujamo štiri možnosti za začetnike (iz virov spletne strani evropskega tedna programiranja).

– Tečaji programiranja za začetnike

Scratch je brezplačen programski jezik, namenjen predvsem mladim (vendar koristen tudi za odrasle), v katerem je mogoče ustvariti lastne interaktivne zgodbe, igre in animacije.

Codecademy: naučite se interaktivnega programiranja, povsem brezplačno.

Code School: na platformi Code School se lahko o spletnih tehnologijah poučite kar prek brskalnika, in sicer s posnetki predavanj, programskimi nalogami in posnetki zaslona.

Code.org tutorials: enostavni spletni učni programi za začetnike, ki vam bodo vzeli zgolj slabo uro.

– Celotni spletni tečaji so na voljo na:

Coursera

MIT OpenSourseWare

Udacity

Khan Academy: osnove programiranja v jeziku JavaScript in knjižnici ProcessingJS.

– Dejavnosti programiranja v Evropi in drugod po svetu

Dve dobro znani pobudi sta CoderDojo in Rails Girls; gre za globalni prostovoljni skupnosti brezplačnih programerskih klubov za mladino oziroma ženske.

Pri CoderDojos se mladi od 7 do 17 let učijo, kako programirati, raziskovati tehnologije ter razvijati spletne strani, aplikacije in igre. Rails Girls je namenjen ženskam, ki se učijo izdelave prototipov in osnov programiranja ter se tako seznanijo s svetom tehnologije.

Še en primer je Code.org, neprofitna organizacija iz ZDA, ki jo podpira industrija. Številna mednarodna podjetja (Telefonica, Google, Microsoft, Telerik itd.) prav tako organizirajo različne dejavnosti programiranja.

Ali tudi vi organizirate dejavnosti programiranja? Dodajte jih sem, tudi če ne potekajo med tednom programiranja oktobra. Na seznamu je že več kot 100 dogodkov. Obvestite lahko tudi evropski teden programiranja (@codeWeekEU) in pomagali vam bomo razširiti novico.

Komisarki podprli evropski teden programiranja, 11.–17. oktober 2014 – Uresničite svoje zamisli s programiranjem

Med 11. in 17. oktobrom 2014 bo drugič potekal evropski teden programiranja. Namen te pobude je, da programiranje postane bolj prepoznavno, da se razkrije skrivnost teh spretnosti in da se motivirani ljudje skupaj učijo. Naš cilj je na dogodkih in v učilnicah zbrati več milijonov otrok, staršev, učiteljev, podjetnikov in oblikovalcev politik, da se naučijo programiranja in z njim povezanih spretnosti.

Podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes (pristojna za digitalno agendo) in komisarka Androulla Vassiliou (pristojna za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade) sta poslali skupno pismo, v katerem ministre za izobraževanje držav članic EU pozivata, naj otroke spodbudijo k sodelovanju na evropskem tednu programiranja. „Spodbujanje programerskih spretnosti v Evropi je ena od rešitev za brezposelnost mladih,“ pravita komisarki.

Pobuda je pritegnila podporo programerskih in izobraževalnih gibanj, kot sta CoderDojo in Rails Girls, ter velikih tehnoloških in IT-podjetij (npr. Rovio, Microsoft, Telefonica, Liberty Global, Google in Facebook), ki se trudijo približati programiranje milijonom otrok, na primer z informativnimi tečaji programiranja, razvijanjem učnih modulov in usposabljanjem učiteljev.

Kako je organiziran evropski teden programiranja?

V vsaki državi se je prijavil po en ali več ambasadorjev evropskega tedna programiranja, ki bodo glavna kontaktna točka za teden programiranja, pomagali bodo pri širjenju vizije pobude ter povezovanju lokalnih skupnosti in zainteresiranih akterjev.

Dogodki evropskega tedna programiranja se organizirajo na lokalni ravni, organizator pa jih objavi v načrtu spletne strani evropskega tedna programiranja.

Zakaj je programiranje pomembno?

Vsaka interakcija med ljudmi in računalniki je določena s kodo. Programiranje je povsod okrog nas in je bistveno za razumevanje hiperpovezanega sveta. Programiranje je pismenost današnje družbe.

Osnove programiranja bodo potrebne za številna delovna mesta v bližnji prihodnosti. Več kot 90 % poklicnih dejavnosti danes zahteva vsaj nekaj kompetenc s področja IKT. Poleg tega število diplomantov s področja računalništva ne zadošča povpraševanju po tem znanju in spretnostih. Zato številna prosta delovna mesta za strokovnjake IKT ostajajo nezapolnjena kljub visoki stopnji brezposelnosti v Evropi. Če teh težav ne bomo ustrezno obravnavali na evropski in nacionalni ravni, bi nam do leta 2020 lahko primanjkovalo kar do 900 000 strokovnjakov IKT. Delež žensk, ki se odločajo za tehničen poklic, je zaskrbljujoče nizek. Programiranje je način, s katerim lahko pritegnemo dekleta, da se odločijo za tehničen poklic.

Povečati privlačnost poklicnih poti na področju IKT je eden od ciljev evropske pobude velika koalicija za digitalna delovna mesta.

Koristne povezave

Spletišče evropskega tedna programiranja

Načrt dogodkov (dogodke doda lokalni organizator, preveri pa jih ambasador tedna programiranja)

Video evropskega tedna programiranja

Sporočilo za medije o evropskem tednu programiranja (v vseh jezikih EU)

Twitter: @codeWeekEU tematska oznaka: #codeEU

Facebook: codeEU

Kontakti:

comm-kroes@ec.europa.eu Tel: +32 22957361

Ryan Heath (+32 22961716) Twitter: @RyanHeathEU

Dennis Abbott (+32 22959258); Twitter: @DennisAbbott

Siobhan Bright (32 22957361)

Za javnost: Europe Direct po telefonu 00 800 6 7 8 9 10 11 ali po e-pošti


Side Bar