Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 24 iulie 2014

155 de întreprinderi mici urmează să primească finanțare în cadrul primei runde de granturi acordate prin instrumentul UE pentru IMM-uri

Comisia Europeană anunță astăzi primele rezultate în cadrul noului său instrument pentru IMM-uri, dotat cu un buget de 3 miliarde EUR, lansat în cadrul programului Orizont 2020, pentru a ajuta întreprinderile mici inovatoare să transpună ideile din laborator în piață. În total, 155 de IMM-uri din 21 de țări (state membre ale UE sau țări asociate la programul Orizont 2020) vor primi, fiecare, 50 000 de EUR pentru a finanța studii de fezabilitate menite să contribuie la dezvoltarea propriilor strategii în materie de inovare. În plus, IMM­urile pot beneficia de până la trei zile de instruire în domeniul afacerilor.

În prima rundă, IMM-urile spaniole au avut un succes deosebit, fiind selectate 39 de propuneri, urmate îndeaproape de IMM-urile din Regatul Unit și din Italia. În total, au existat 2 666 de cereri pentru primele granturi. Candidații selecționați vor fi informați în mod oficial în luna august. Ulterior, numele lor va fi anunțat public de către Agenția Executivă pentru IMM-uri (EASME), cea care gestionează programul.

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, a declarat: „Reacția la noul instrument pentru IMM-uri este încurajatoare. Există în mod clar cerere pe piață pentru acest tip de sprijin. Sper că multe dintre planurile de afaceri finanțate vor ajunge la stadiul de produse și servicii reale, care să genereze creștere economică și noi locuri de muncă în economiile noastre. Dorim să susținem creșterea campionilor inovării!”

Instrumentul pentru IMM-uri este un element-cheie al finanțării întreprinderilor mici, disponibil în cadrul programului Orizont 2020. Dispunând de un buget de aproximativ 3 miliarde EUR pentru o perioadă de șapte ani, el oferă granturi rapide și simple pentru studii de fezabilitate realizate de întreprinderile inovatoare (faza 1) și pentru proiecte demonstrative (faza 2). În plus, conceptele suficient de mature pentru a beneficia de investiții pot să beneficieze și de consiliere în dezvoltarea afacerilor și de alte servicii de sprijin (faza 3).

Prin intermediul instrumentului pentru IMM-uri, Uniunea Europeană dorește să finanțeze cele mai inovatoare întreprinderi mici, cu un mare potențial de creștere. Procesul de solicitare a finanțărilor este facil, însă finanțarea va fi acordată doar celor mai bune proiecte. Temele eligibile sunt prezentate în programul de lucru privind „Inovarea în IMM­uri”, aferent programului Orizont 2020.

Cererile pot fi transmise în orice moment, dar sunt evaluate de patru ori pe an. Rezultatele de astăzi se referă la cererile primite până la primul termen al fazei 1 de acordare a granturilor, 18 iunie 2014. Următoarele termene pentru evaluare sunt 24 septembrie 2014 pentru faza 1 și 9 octombrie pentru faza 2.

Aproximativ 645 de proiecte (aflate în faza 1 și 2) ar urma să fie finanțate în 2014, cifra urmând să ajungă la 670 în 2015.

Pentru mai multe informații

Instrumentul pentru IMM-uri

Twitter @H2020SME

Infografic – pe scurt despre instrumentul pentru IMM-uri din cadrul programului Orizont 2020

Solicitați finanțare din cadrul instrumentului pentru IMM-uri

Context

Cu un buget de aproape 80 de miliarde EUR pe o perioadă de șapte ani, programul Orizont 2020 este cel mai mare program de cercetare și inovare al UE de până în prezent, preconizându-se finanțări-record pentru IMM-uri. Se preconizează că cel puțin 20 % (aproape 9 miliarde EUR) din fondurile alocate pilonilor „poziția de lider în tehnologiile industriale” și „provocări societale” din cadrul programului Orizont 2020 vor fi alocate direct IMM-urilor sub formă de granturi, inclusiv prin intermediul instrumentului pentru IMM-uri. În plus, Comisia Europeană și Grupul Băncii Europene de Investiții își unesc forțele pentru a încuraja băncile și alți intermediari financiari să acorde împrumuturi sau să pună la dispoziție capital întreprinderilor inovatoare prin intermediul „InnovFin – finanțare UE pentru inovatori” (a se vedea IP/14/670). Alte întreprinderi pot avea acces la finanțare în cadrul programului COSME (a se vedea IP/14/851).

Persoane de contact:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 2 295 56 04)


Side Bar