Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 24. srpnja 2014.

U prvom valu dodjele bespovratnih sredstava iz Instrumenta za MSP-ove financirat će se 155 malih poduzeća

Europska komisija objavila je danas prve rezultate svojeg novog Instrumenta za MSP-ove u vrijednosti od 3 milijarde eura koji je pokrenut u okviru programa Obzor 2020. kojim se inovativnim malim poduzećima pomaže da svoje ideje realiziraju i stave na tržište. Ukupno će svaki od 155 MSP-ova iz 21 zemlje (države članice EU-a ili zemlje povezane s programom Obzor 2020.) primiti 50 000 eura za financiranje studija izvedivosti za razvoj svojih inovacijskih strategija. Uz to je MSP-ovima na raspolaganju do tri dana poslovnog treninga.

U prvom su krugu osobito uspješni bili španjolski MSP-ovi čijih je 39 prijedloga odabrano, a odmah iza njih slijede MSP-ovi iz UK-a i Italije. Ukupno se za prva bespovratna sredstva prijavilo 2 666 poduzeća. Uspješni podnositelji prijava službeno će biti obaviješteni u kolovozu. Nakon toga će Izvršna agencija za mala i srednja poduzeća (EASME), koja upravlja programom, javno objaviti njihove nazive.

Europska povjerenica za istraživanje, inovacije i znanost Máire Geoghegan-Quinn izjavila je: „Odaziv na novi Instrument za MSP-ove je ohrabrujući. Očito je da postoji potražnja za tu vrstu potpora. Nadam se da će se mnogi od tih financiranih poslovnih planova razviti u prave proizvode i usluge koji će našem gospodarstvu donijeti rast i radna mjesta. Potrebno je da prvaci inovacija nastave napredovati!”

Instrument za MSP-ove ključan je element financiranja malih poduzeća koji je dostupan u okviru programa Obzor 2020. U vrijednosti od oko 3 milijarde eura tijekom sedam godina, instrument nudi brza i jednostavna bespovratna sredstva za studije izvedivosti poslovnih inovacija (1. faza) i demonstracijske projekte (2. faza). Poduzeća koja predstave ideje koje su dovoljno razvijene da bi se u njih ulagalo mogu dobiti i savjetovanje o poslovnom razvoju te ostale usluge podrške (3. faza).

EU iz Instrumenta za MSP-ove želi financirati najinovativnija mala poduzeća koja imaju velik potencijal za rast. Postupak prijave jednostavan je, ali samo se najbolji projekti mogu financirati. Prihvatljive teme navedene su u radnom programu Obzora 2020. o „inovacijama u MSP-ovima”.

Prijave se mogu predati bilo kad, ali se ocjenjuju četiri puta svake godine. Današnji rezultati odnose se na prijave koje su zaprimljene za bespovratna sredstava iz prve faze do prvog krajnjeg roka 18. lipnja 2014. Sljedeći krajnji rokovi za ocjenjivanje su 24. rujna 2014. za prvu fazu i 9. listopada za drugu fazu.

Oko 645 projekata (u okviru 1. i 2. faze) trebalo bi se financirati 2014., a u 2015. do 670.

Dodatne informacije

Instrument za MSP-ove

Twitter @H2020SME

Infografika – Kratko objašnjenje Instrumenta za MPS-ove programa Obzor 2020.

Prijavite se za sredstva iz Instrumenta za MSP-ove

Kontekst

S proračunom od oko 80 milijardi eura tijekom sedam godina, Obzor 2020. dosad je najveći program istraživanja i inovacija EU-a i u njemu su predviđena rekordna sredstva za MSP-ove. Očekuje se da će se najmanje 20 %, odnosno gotovo 9 milijardi eura iz dvaju stupova programa Obzor 2020. „vodstvo u industrijskoj tehnologiji” i „društveni izazov”, dodijeliti izravno MSP-ovima u obliku bespovratnih sredstava, uključujući iz Instrumenta za MSP-ove. Uz to, Europska komisija i Grupa Europske investicijske banke udružuju se kako bi potakli banke i ostale financijske posrednike da posude ili osiguraju vlasnički kapital inovativnim poduzećima s pomoću programa InnovFin – financiranje EU-a za inovatore (vidjeti IP/14/670). Ostala poduzeća mogu dobiti pristup financiranju u okviru programa COSME (vidjeti IP/14/851).

Contacts :

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 2 295 56 04)


Side Bar