Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 25 iulie 2014

Sondajul Eurobarometru standard din primăvara anului 2014: alegerile europene au avut un impact

Astăzi se publică rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru standard — primul sondaj de opinie desfășurat la nivelul UE după alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, organizate sub sloganul „De data aceasta e altfel”. Ultimul sondaj Eurobarometru arată că de data aceasta a fost într-adevăr altfel, înregistrându-se evoluții pozitive în mai multe domenii.

1. Un număr record de cetățeni, comparativ cu cifrele din ultimii 10 ani, consideră că părerea lor contează

După alegerile europene, numărul cetățenilor care consideră că părerea lor contează în UE a crescut de la 29 % în noiembrie 2013 la 42 %. Acesta este cel mai înalt nivel atins de când a fost pusă pentru prima dată această întrebare în cadrul Eurobarometrului standard, cu un deceniu în urmă (a se vedea anexele 1 și 2). În plus, 65 % dintre europeni se simt cetățeni ai UE, față de 59 % în sondajul Eurobarometru din toamna trecută.

Vicepreședintele Maroš Šefčovič, comisarul pentru relații interinstituționale și administrație, a declarat: «Am trecut printr-o perioadă care ne-a pus la grea încercare, dar Europa întoarce acum pagina și privește către viitor. Eforturile comune depuse la nivel european pentru a readuce Europa pe calea redresării economice încep să dea roade. Nu se înregistrează îmbunătățiri doar la nivelul indicatorilor economici, ci și în atitudinea cetățenilor față de situația economică. Și, bineînțeles, numeroasele dezbateri desfășurate în contextul alegerilor europene — nu în ultimul rând dialogurile cu cetățenii și procesul de desemnare a „Spitzenkandidaten” — au adus Europa mai aproape de cetățeni.»

2. Optimismul cu privire la situația economică și la viitorul UE este în creștere

Pentru prima dată de la începutul crizei financiare în urmă cu șapte ani, tot mai mulți europeni consideră că situația economică va cunoaște o îmbunătățire în următoarele 12 luni (a se vedea anexa 3), iar aproape trei din patru persoane nu se așteaptă la o evoluție negativă. Și, tot pentru prima dată în ultimii ani, procentul europenilor care consideră că impactul crizei asupra pieței forței de muncă a atins nivelul său maxim este mai mare decât cel al respondenților care cred că situația poate să se înrăutățească și mai mult (a se vedea anexa 4).

Sprijinul pentru moneda euro este în creștere. În condițiile în care Lituania se pregătește să adopte moneda unică europeană, observăm o creștere cu 10 puncte procentuale (față de toamna anului trecut) a numărului lituanienilor care se declară în favoarea monedei euro (a se vedea anexa 5). Observăm, de asemenea, evoluții similare și în restul Europei: + 10 puncte procentuale în Letonia și Cipru și + 5 puncte procentuale în Portugalia și Grecia.

Oamenii sunt mai optimiști în ceea ce privește viitorul UE. Față de luna noiembrie a anului trecut, s-a înregistrat o creștere cu cinci puncte procentuale a numărului celor care se declară optimiști, în timp ce numărul celor care se declară pesimiști a scăzut cu cinci puncte procentuale (a se vedea anexa 6). Mai mult de jumătate din populație are în prezent o atitudine optimistă față de viitor, în timp ce numai două din cinci persoane nu împărtășesc pe deplin acest sentiment.

Context

Sondajul Eurobarometru standard din 2014 a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față, desfășurate în perioada 31 mai – 14 iunie 2014. În total, au fost intervievate 32 689 de persoane din toate statele membre ale UE și din țările candidate.

Informații suplimentare

Raportul privind primele rezultate, care a fost publicat astăzi, prezintă percepțiile europenilor cu privire la situația economică actuală, principalele lor preocupări și nivelul lor de încredere în instituțiile politice.

Raportul privind primele rezultate este disponibil la adresa:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb81/eb81_en.htm

Anexă

1. „Părerea mea contează în UE” — cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

2. „Părerea mea contează în UE” — rezultate naționale

3. Economie: așteptările pentru anul viitor sunt mai optimiste

4. Criza forței de muncă: Europa întoarce pagina

5. Sprijinul pentru moneda euro este în creștere — ce s-a schimbat comparativ cu noiembrie 2013

6. Optimism în creștere cu privire la viitorul UE

Contact:

Antonio Gravili (+32 2 295 43 17)

Joshua Salsby (+32 2 297 24 59)

Pentru public: Europe Direct, la numărul de telefon 00 800 6 7 8 9 10 11 sau prin e­mail


Side Bar