Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. július 25.

2014 tavaszi standard Eurobarométer felmérés: az európai választások változást hoztak

Ma megjelentek a legfrissebb standard Eurobarométer felmérés eredményei. Ez az első egész EU-ra kiterjedő közvélemény-kutatás az „Ez most más” szlogennel megszervezett májusi európai parlamenti választások óta. A legújabb Eurobarométer felmérésből kiderül, hogy a választás ezúttal tényleg más volt, pozitív változást hozva számos területen.

1. 10 éves csúcson azon polgárok száma, akik úgy érzik, számít a véleményük

Az európai választásokat követően a 2013. novemberi 29%-ról 42%-ra emelkedett azon polgárok száma, akik úgy érzik, hogy számít a véleményük az EU-ban. Ez a legmagasabb szint azóta, hogy ezt a kérdést egy évtizeddel ezelőtt először feltették a standard Eurobarométer felmérésben (lásd az 1. és a 2. mellékletet). Emellett az európaiak 65%-a érzi magát uniós polgárnak; ez az adat a tavaly őszi Eurobarométer felmérésben 59% volt.

Maroš Šefčovič, intézményközi kapcsolatokért és az igazgatásért felelős alelnök kijelentette: „Nehéz időszakon mentünk keresztül, de Európa lassan túljut a nehézségeken. Az Európát a gazdasági fellendülés útjára terelő európai szintű közös erőfeszítések lassan meghozzák gyümölcsüket. Nemcsak a gazdasági mutatók javulnak, hanem a polgárok gazdasági helyzethez való hozzáállása is. És természetesen az európai választások körüli viták – nem utolsósorban a civil párbeszédek és a „csúcsjelölt eljárás” – is közelebb hozták Európát a polgáraihoz.

2. Növekszik az EU gazdasági helyzetével és jövőjével kapcsolatos optimizmus

A pénzügyi válság hét évvel ezelőtti kezdete óta most először gondolja több európai polgár azt, hogy a gazdasági helyzet a következő 12 hónapban javulni fog (lásd a 3. mellékletet), és közel háromnegyedük nem számít negatív tendenciára. Évek óta most először nagyobb azon európaiak aránya, akik szerint a válság munkaerőpiacra gyakorolt hatása elérte a csúcsát, mint azoké, akik szerint a neheze még hátravan (lásd a 4. mellékletet).

Növekszik az euró támogatottsága. Miközben Litvánia az európai közös valuta bevezetésére készül, (múlt ősz óta) 10 százalékponttal növekedett az eurót támogató litvánok száma (lásd az 5. mellékletet). Hasonló trendek tapasztalhatók egész Európában: 10 százalékpontos növekedés Lettországban és Cipruson, 5 százalékpontos növekedés Portugáliában és Görögországban.

Végül, az emberek optimistábban tekintenek az EU jövője elé. Múlt november óta 5 százalékponttal emelkedett azok aránya, akik optimistának vallották magukat, míg a magukat pesszimistaként jellemzők száma 5 százalékponttal csökkent (lásd a 6. mellékletet). Az emberek több mint fele kedvező kilátásokról számol be, és csupán 40% nem osztja teljes mértékben ezt az érzést.

Háttér-információk

A 2014 tavaszán végzett ún. standard Eurobarométer felmérés 2014. május 31. és 2014. június 14. között lefolytatott személyes beszélgetések alapján készült. Az uniós tagállamokban és a tagjelölt országokban összesen 32 689 válaszadó vett részt a felmérésben.

Kiegészítő információk

Az eredményeket összegző első jelentés, melyet ma tettek közzé, azt ismerteti, milyennek látják az uniós polgárok a jelenlegi gazdasági helyzetet, milyen kérdések foglalkoztatják őket a leginkább, és mennyire bíznak a politikai intézményrendszerben.

Az eredményeket összegző első jelentés az alábbi internetcímen olvasható:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb81/eb81_en.htm

Melléklet

1. „A véleményem számít az EU-ban” – 10 éves rekord

2. „A véleményem számít az EU-ban” – Nemzeti eredmények

3. Gazdaság: A következő évvel kapcsolatos várakozások egyre pozitívabbak

4. A munkahely-válság: Európa túljut a nehezén

5. Növekszik az euró támogatottsága – változások 2013 novembere óta

6. Növekszik az EU jövőjével kapcsolatos optimizmus

Kapcsolattartás:

Antonio Gravili (+32 2 295 43 17)

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar