Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 25. srpnja 2014.

Standardno proljetno istraživanje Eurobarometra 2014.: europski izbori donijeli su promjene

Danas su objavljeni najnoviji rezultati standardnog istraživanja Eurobarometra. Riječ je o prvom ispitivanju javnog mišljenja provedenog diljem EU-a od svibnja, kada su održani izbori za Europski parlament pod sloganom „Ovaj je put drukčije”. Najnovije istraživanje Eurobarometra ukazuje na to da je ovaj put uistinu bilo drukčije i da su postignuti pozitivni pomaci u nekoliko područja.

1. Rekordan postotak građana u posljednjih deset godina koji smatraju da je njihov glas važan

Nakon europskih izbora broj građana koji smatraju da je njihov glas u EU-u važan povećao se s 29 % u studenome 2013. na 42 %. Riječ je o najvišem postotku otkad je prije deset godina to pitanje prvi put uvršteno u standardno istraživanje Eurobarometra (vidi priloge 1. i 2.). Uz to, 65 % Europljana osjeća se građanima EU-a, što je povećanje u odnosu na 59 % iz posljednjeg jesenskog istraživanja Eurobarometra.

Potpredsjednik Maroš Šefčovič, nadležan za međuinstitucijske odnose i administraciju, izjavio je: „Prošli smo teška razdoblja, ali stanje u Europi sada se poboljšava. Počinjemo vidjeti rezultate europskih zajedničkih nastojanja da Europa krene putem gospodarskog oporavka. Poboljšavaju se ekonomski pokazatelji, ali i stav naših građana. I naravno, Europu su građanima približile brojne rasprave oko europskih izbora, a posebno dijalozi s građanima i postupak odabira kandidata za predsjednika Komisije (tzv. „Spitzenkandidaten”).”

2. Raste optimizam u pogledu gospodarske situacije i budućnosti EU-a

Prvi put od početka financijske krize prije sedam godina više je Europljana koji smatraju da će se gospodarska situacija poboljšati u sljedećih 12 mjeseci (vidi Prilog 1.), a gotovo tri četvrtine ne očekuju negativan trend. Također prvi je put nakon dugo vremena postotak Europljana koji vjeruju da je učinak krize na tržište rada dosegnuo vrhunac veći od postotka onih koji smatraju da najgore tek slijedi (vidi Prilog 4.).

Podrška euru se povećava. Dok se Litva priprema za uvođenje europske jedinstvene valute, bilježimo povećanje od 10 postotnih bodova (od prošle jeseni) kada je riječ o broju Litvanaca koji su izjavili da podržavaju euro (vidi Prilog 5.). Slične trendove bilježimo i diljem Europe: + 10 postotnih bodova u Latviji i na Cipru te + 5 postotnih bodova u Portugalu i Grčkoj.

I naposljetku, građani su optimističniji u pogledu budućnosti EU-a. Od prošlog studenoga broj ispitanika koji su izjavili da su optimistični povećao se za pet postotnih bodova, dok se broj pesimističnih ispitanika smanjio za pet postotnih bodova (vidi Prilog 6.). Više od polovine građana sada optimistično gleda na budućnost EU-a, a samo dvije petine ne dijele posve taj stav.

Pozadina

Podloga za standardno proljetno istraživanje Eurobarometra 2014. bili su pojedinačni intervjui održani između 31. svibnja i 14. lipnja 2014. Intervjuirano je ukupno 32 689 osoba u državama članicama EU-a i državama kandidatkinjama.

Dodatne informacije

Danas objavljeno izvješće o prvim rezultatima prikazuje kako građani EU-a vide trenutačnu gospodarsku situaciju, što ih najviše brine i koliko vjeruju političkim institucijama.

Izvješće o prvim rezultatima dostupno je na:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb81/eb81_en.htm

Prilog

1. „Moj je glas u EU-u važan” – rekordan postotak u posljednjih deset godina

2. „Moj je glas u EU-u važan”– nacionalni rezultati

3. Gospodarstvo: očekivanja za sljedeću godinu sve su pozitivnija

4. Kriza zapošljavanja: stanje u Europi se poboljšava

5. Povećava se podrška euru – promjene u odnosu na studeni 2013.

6. Raste optimizam u pogledu budućnosti EU-a

Osoba za kontakt:

Antonio Gravili (+32 2 295 43 17)

Za javnost: Europe Direct telefonom na broj 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e-poštom


Side Bar