Navigation path

Left navigation

Additional tools

Eυρωπαϊκη Επιτροπη

Δελτιο Τυπου

Bρυξέλλες, 25 Ιουλίου 2014

Το εαρινό τακτικό Ευρωβαρόμετρο του 2014: οι ευρωεκλογές είχαν καθοριστική συμβολή

Σήμερα δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του τακτικού Ευρωβαρόμετρου, της πρώτης δημοσκόπησης ευρωπαϊκού επιπέδου που διεξήχθη μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου οι οποίες διοργανώθηκαν με το σύνθημα «Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά». Η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι ήταν πράγματι διαφορετικά, αφού υπήρξαν θετικές εξελίξεις σε πολλούς τομείς.

1. Πολίτες που πιστεύουν ότι μετράει η φωνή τους μέσα στην ΕΕ: ποσοστό ρεκόρ για τα 10 τελευταία χρόνια

Μετά τις ευρωεκλογές, οι αριθμός των πολιτών που πιστεύει ότι μετράει η φωνή του μέσα στην ΕΕ αυξήθηκε από 29% που ήταν τον Νοέμβριο του 2013 σε 42%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από τότε που το ερώτημα αυτό προστέθηκε στο τακτικό Ευρωβαρόμετρο πριν από μια δεκαετία (βλέπε παραρτήματα 1 και 2). Επιπλέον, το 65% των Ευρωπαίων αισθάνεται ότι είναι πολίτης της ΕΕ, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 59% στο Ευρωβαρόμετρο του περασμένου Αυγούστου.

Ο αντιπρόεδρος Maroš Šefčovič, αρμόδιος για τις διοργανικές σχέσεις και τη διοίκηση, δήλωσε: «Περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά η Ευρώπη βλέπει πλέον φως στην άκρη του τούνελ. Οι κοινές προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μπει η Ευρώπη στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Δεν βελτιώνονται μόνο οι οικονομικοί δείκτες αλλά και η στάση των πολιτών μας όσον αφορά την οικονομική κατάσταση. Και, φυσικά, πολλές συζητήσεις γύρω από τις ευρωπαϊκές εκλογές –μεταξύ αυτών, οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «διαλόγου με τους πολίτες» και ο ορισμός υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου – έφεραν την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της.»

2. Αυξανόμενη αισιοδοξία για την οικονομική κατάσταση και το μέλλον της ΕΕ

Για πρώτη φορά από την αρχή της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε πριν από επτά χρόνια, περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί τους προσεχείς 12 μήνες (βλέπε παράρτημα 3) και σχεδόν τρεις στους τέσσερις δεν περιμένουν αρνητική τάση. Και, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, το ποσοστό των Ευρωπαίων που πιστεύουν ότι ο αντίκτυπος της κρίσης στην αγορά εργασίας έχει φτάσει στο απόγειό του είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των Ευρωπαίων που πιστεύουν ότι θα έρθουν χειρότερες μέρες (βλέπε παράρτημα 4).

Η στήριξη για το ευρώ αυξάνεται. Κι ενώ η Λιθουανία ετοιμάζεται να υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, βλέπουμε αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων (από το περασμένο φθινόπωρο) του αριθμού των Λιθουανών που τάσσονται υπέρ του ευρώ (βλέπε παράρτημα 5). Παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται σε όλη την Ευρώπη: + 10 ποσοστιαίες μονάδες στη Λετονία και την Κύπρο· + 5 ποσοστιαίες μονάδες στην Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Τέλος, οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ. Από τον περασμένο Νοέμβριο, σημειώθηκε αύξηση πέντε ποσοστιαίων μονάδων για τα άτομα που δηλώνουν αισιόδοξοι, ενώ ο αριθμός αυτών που δηλώνουν απαισιόδοξοι μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες (βλέπε παράρτημα 6). Πάνω από το μισό των ερωτηθέντων τώρα έχουν αισιόδοξη προσέγγιση, ενώ δύο στους πέντε δεν συμμερίζονται πλήρως το συναίσθημα αυτό.

Ιστορικό

Το εαρινό τακτικό Ευρωβαρόμετρο 2014 διεξήχθη με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων με πολίτες της ΕΕ που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 31 Μαΐου και 14 Ιουνίου 2014. Συνολικά πήραν μέρος 32 689 άτομα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις υποψήφιες χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν σήμερα και απεικονίζουν τη γνώμη των Ευρωπαίων για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, τις κυριότερες ανησυχίες τους και την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς θεσμούς.

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb81/eb81_en.htm

Παράρτημα

1. «Η φωνή μου μετράει στην ΕΕ» – Το υψηλότερο ποσοστό της δεκαετίας

2. «Η φωνή μου μετράει στην ΕΕ» – Αποτελέσματα ανά κράτος μέλος

3. Οικονομία: Θετικές προσδοκίες για τον προσεχή χρόνο

4. Για την κρίση στην αγορά εργασίας: Φως στην άκρη του τούνελ

5. Η στήριξη στο ευρώ μεγαλώνει – αλλαγές από τον Νοέμβριο του 2013 και μετά

6. Όλο και μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον της ΕΕ

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Antonio Gravili (+32 2 295 43 17)

Για το κοινό: Europe Direct τηλεφωνικά 00 800 6 7 8 9 10 11 ή μέσω ηλ. ταχυδρομείου


Side Bar