Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. július 23.

Az Európai Bizottság a korábbinál magasabb, de megvalósítható energiamegtakarítási célok kitűzését javasolja 2030-ra

Új lehetőségek az európai vállalkozásoknak, megfizethető árú energia a fogyasztók számára, az energiabiztonság megerősítése a földgázimport jelentős csökkentése révén, kedvező környezeti hatások: mindez csak néhány azok közül az előnyök közül, melyek az Európai Bizottság mai közleményében javasolt energiahatékonysági célkitűzés 2030-ig való teljesítése révén megvalósulhatnak. A javaslat 30°%-os célkitűzést fogalmaz meg, amely az eddig elért eredményeken alapul: az új épületek már ma is csak fele annyi energiát használnak fel, mint az 1980-as években épültek, az ipar energiaigénye pedig 19 %-kal csökkent 2001-hez képest.

A most javasolt cél meghaladja a 25 %-os energiamegtakarítási célkitűzést, amely a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ra tervezett, 40 %-kal való csökkentéséhez szükséges. Ugyanakkor a ma közzétett energiahatékonysági keret megfelelő egyensúlyt kíván teremteni az előnyök és a kiadások között.

Günther H. Oettinger, a Bizottság alelnöke, az energiaügyért felelős biztos így nyilatkozott: „Javaslatunk alapvető célja az, hogy a költségeket megfizethető szinten tartva elősegítse az EU energiaellátásának fokozott biztonságát, valamint hozzájáruljon az innováció és a fenntarthatóság megerősítéséhez. A megfogalmazott célok tehát ambiciózusak, de ezzel együtt reálisak is. Az energiahatékonysági stratégia a 2014 januárjában közzétett, 2030-ra vonatkozó energia- és éghajlat-politikai keretet fogja kiegészíteni. Célunk az, hogy megmutassuk a helyes irányt a piacnak, és ily módon ösztönözzük a vállalkozások, a fogyasztók és a környezet számára is előnyös energiatakarékos technológiákba történő beruházásokat.”

Az energiahatékonyságról, és annak az energiabiztonsághoz, valamint a 2030-ra vonatkozó éghajlat- és energiapolitikai kerethez való hozzájárulásáról szóló, ma nyilvánosságra hozott közlemény azt is áttekinti, hogy milyen előrelépés történt eddig az Európai Unió 2020-ra kitűzött, 20 %-os energiahatékonysági célkitűzésének megvalósítása terén. A jelenlegi előrejelzések szerint az EU 2020-ra 18–19 %-os energiamegtakarítást fog elérni, azonban a kitűzött 20 %-os cél is teljesíthető, amennyiben valamennyi tagállam maradéktalanul végrehajtja a korábban elfogadott jogszabályokat. A Bizottság nem tervezi, hogy új intézkedésekre tesz javaslatot, viszont felszólítja a tagállamokat arra, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a 2020-as célkitűzés közös teljesítése érdekében.

A jelenlegi energiahatékonysági politika előnyei

A vállalkozások és a fogyasztók számára többek között az alábbi, bizonyított előnyöket kínálja az uniós energiahatékonysági politika:

Az uniós ipar energiaintenzitása közel 19 %-kal csökkent 2001 és 2011 között.

A magasabb energiahatékonyságú háztartási készülékek (például hűtők és mosógépek) 2020-ig várhatóan évi 100 milliárd eurós megtakarítást eredményeznek a fogyasztók számára – ez háztartásonként évi 465 eurót jelent.

Az új épületek feleannyi energiát használnak fel, mint az 1980-as években épültek.

Hosszú távú előnyök

A közleményből az is kiderül, hogy a következő 16 évben milyen pozitív fejleményekre számíthatnak az európai polgárok az energiahatékonyságnak köszönhetően:

Várhatóan minden egyszázaléknyi energiamegtakarítás az uniós földgázimport 2,6 %-nyi csökkenését eredményezi, vagyis hozzájárul a külső szállítóktól való függésünk enyhítéséhez.

Az energiatakarékosabb épületek nemcsak alacsonyabb energiaszámlákkal, hanem további előnyökkel is szolgálnak a bennük élők és dolgozók számára. A jobb minőségű ablakok jóvoltából például javul a levegő minősége és csökken a beáramló zaj mértéke is.

Az energiahatékonysági politika új lehetőségeket fog teremteni az európai vállalkozások számára, például az építőipari cégek és a háztartási készülékek gyártói is profitálhatnak belőle. Ily módon pedig új munkahelyek is létrejöhetnek.

Mi lesz a következő lépés?

A közleményben felvázoltak szerint az Európai Bizottság 2017-ben felülvizsgálja az energiahatékonyság terén elért előrehaladást. Ennek során a Bizottság át fogja tekinteni, hogy szükség van-e további mutatók alkalmazására az energiahatékonysági célkitűzéssel kapcsolatos előrelépés kifejezése és figyelemmel kísérése érdekében. Ilyen mutató lehet például az energiaintenzitás, amely jobban figyelembe veszi a GDP-t és a népességnövekedést érintő mögöttes változásokat és előrejelzéseket.

Háttér-információk

Az energiahatékonysági irányelv (2012/27/EU) kötelező érvényű intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy az energiahatékonyság 2020-ra kitűzött 20 %-os növelése megvalósítható legyen. Mindez része az Európai Unió 2020-ra vonatkozó, széles körű energia- és éghajlat-politikai céljainak, melyek többek között az üvegházhatásúgáz-kibocsátás 20 %-os csökkentését és az energiaszerkezeten belül a megújuló energiaforrások arányának 20 %-ra történő növelését foglalják magukban.

Az energiahatékonysági irányelvnek a nemzeti jogba történő átültetését eddig Olaszország, Ciprus, Dánia, Málta és Svédország hajtotta végre maradéktalanul. Az átültetés határideje június 5. volt.

További információk

MEMO/14/494

Az energiahatékonyságról szóló közlemény a Bizottság Energiaügyi Főigazgatóságának honlapján

Kapcsolattartás:

Sabine Berger (+32 2 299 27 92)

Nicole Bockstaller (+32 2 295 25 89)

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar