Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. július 22.

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta legfrissebb jelentését az uniós távközlési piac helyzetéről

#ConnectedContinent #broadband

Az Európai Bizottság ma jelentést tett közzé, melyben értékeli az uniós távközlési piac és szabályozás 2012–2013-as helyzetét.

A jelentés főbb következtetései a következők:

bár a távközlési ágazat bevételei 2013-ban is csökkentek, a beruházások terén már beindult a növekedés;

a hagyományos telefonszolgáltatások helyét az egyre népszerűbb internetalapú (VoIP) telefonszolgáltatások veszik át;

az adatforgalom mennyisége nagy ütemben nő;

a mobiltelefonos hanghívás és adatforgalom ára magasabb az EU-ban, mint az Egyesült Államokban, ahol viszont többet is használják ezeket a mobilszolgáltatásokat, és emiatt mégis magasabb a felhasználónkénti átlagbevétel, mint az EU-ban;

a mobilszolgáltatásokhoz szükséges 800 MHz-es frekvenciasávok kiosztásának engedélyezését tekintve 2012-ben csak Dánia, Németország, Lettország és Málta érte el a kitűzött célokat. Bár 2013-ra ez már 21 tagállamnak sikerült, a késedelem jelentősen lelassította a 4G mobiltechnológia bevezetését az Unióban;

tagállamonként eltér, hogy új hálózat kiépítésekor mennyi időbe telik a szükséges engedélyek beszerzése: néhány naptól több évig is eltarthat. Ráadásul a hatóságok többsége még mindig nem tette lehetővé a kérelmek elektronikus benyújtását.

Az Európai Bizottság alelnöke, @NeelieKroesEU így nyilatkozott: „Egyértelmű, hogy még hosszú út áll előttünk a valóban egységes piac megvalósításáig. Csökkentenünk kell a bürokráciát, és mind tagállami, mind uniós szinten jobban össze kell hangolnunk a szabályozást. A széles sávú infrastruktúra kiépítési költségeinek csökkentéséről szóló irányelv mihamarabbi végrehajtása közelebb visz minket e cél teljesüléséhez, de ezen kívül is sok tennivalónk van még.”

Infrastruktúra

A jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a passzív telekommunikációs infrastruktúrához való hozzáférés több tagállamban – így Belgiumban, Bulgáriában, Csehországban, Franciaországban, Luxemburgban, Máltán és Lengyelországban is – fragmentált, bonyolult és nehézkes.

Fogyasztóvédelmi kérdések

Jelentős különbségek vannak a tagállamok között a számhordozhatóság nagykereskedelmi árában, vagyis abban, hogy mekkora összeget kell fizetni a versenytársaknak az előfizetők telefonszámának átadásáért.

Széles sávú rendszer

A legtöbb európai ország már kidolgozta a széles sávú rendszerekre vonatkozó terveit, Görögország, Románia és Ciprus jelenleg még a tervek véglegesítésének szakaszában tart. A tagállami széles sávú projektek finanszírozása vegyes képet mutat: állami támogatásként juttatott közpénzeket és uniós strukturális alapokat is igénybe vesznek forrásul.

Háttér-információk

A jelentés a szabályozási kérdések széles körét vizsgálja: a piaci szabályozást, a széles sávú rendszerekre vonatkozó terveket és azok finanszírozását, a nemzeti szabályozó hatóságokat, az engedélyezést, a frekvenciagazdálkodást, a passzív infrastruktúrához kapcsolódó szolgalmi jogokat és hozzáférést, a hozzáférés és az összekapcsolás témáit, a fogyasztóvédelmi kérdéseket, az egyetemes szolgáltatást, valamint a hálózatsemlegességet. A jelentés a piaci fejleményeket, a versenyképességet és a digitális menetrend célkitűzéseit figyelembe véve tárgyalja a fenti témákat, a 2012 januárjától 2013 decemberéig tartó időszakot felölelve.

Hasznos linkek

A jelentés

Behálózott kontinens

Neelie Kroes weboldala

Kövesse Neelie Kroes bejegyzéseit a Twitteren

Kapcsolattartás:

Ryan Heath (+32 2 296 17 16)

Siobhan Bright (32 2 295 73 61)

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar