Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. július 16.

Első ízben készült tanulmány az uniós országok iskolai étkeztetéssel kapcsolatos programjairól

A gyermekkori elhízás elleni uniós fellépés keretében a Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont közzétette az egyes európai országok iskolai étkeztetési programjairól készült első átfogó jelentést. A tanulmányból kiviláglik, hogy az európai országok tudatában vannak, mennyire fontos az iskolai étkeztetés a gyermekek egészséges növekedése és jó tanulmányi teljesítménye szempontjából. Az összes vizsgált országban (az EU 28 tagállamában, valamint Norvégiában és Svájcban) működnek iskolai étkeztetési programok, bár nagy különbségek vannak közöttük. Az egészséges iskolai étkeztetés előmozdítását célzó nemzeti intézkedések palettája az étrendre és az adagok nagyságára vonatkozó, önkéntes alapon betartandó iránymutatásoktól az árusító automaták és a cukortartalmú üdítőitalok teljes betiltásáig terjed.

A kötelező (narancssárgával jelölt) és az önkéntes alapú (kékkel jelölt)

nemzeti iskolai étkeztetési programok az EU 28 országában, valamint Norvégiában és Svájcban

Tonio Borg, az Európai Bizottság egészségpolitikai biztosa a következőket mondta: „Európában majdnem minden harmadik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, és emiatt ki van téve számos elkerülhető betegségnek, például a 2-es típusú cukorbetegségnek. Az iskolák fontos partnereink abban, hogy előmozdítsuk az egészségtudatos táplálkozást a gyermekek körében. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségben nőjenek fel, jó tanulmányi teljesítményt érjenek el, és maradéktalanul kiaknázhassák képességeiket. Ezért ez, az iskolai étkeztetési programokat most első ízben kiértékelő tanulmány fontos eszköze az elhízás elleni küzdelmünknek.”

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos így nyilatkozott: „Ez a jelentés jó alapot nyújt az európai szakpolitikai döntéshozóknak, nevelőknek és tudományos szakembereknek ahhoz, hogy feltárják az iskolai étkeztetési programok és a lakosság egészségügyi állapota közötti lehetséges összefüggéseket, és kiértékeljék az egészséges táplálkozás előmozdítását célzó erőfeszítéseink hatékonyságát.”

Háttér-információk

A jelentés górcső alá veszi az egyes országok legfrissebb szabályozási dokumentumait és iránymutatásait az általános és középiskolai étkeztetés területén. A tanulmány közös kritériumok alapján értékeli ezeket a nemzeti programokat. Vizsgálja például, hogy mely élelmiszerek iskolai reklámozását és forgalmazását engedélyezik, illetve tiltják, és milyen tápérték-előírások vannak érvényben az európai országokban, továbbá hogy milyen az étkeztetési szolgáltatások általános minőségi színvonala.

A jelentés áttekintést nyújt a szabályozás helyzetéről, és ezáltal segít képet alkotni arról, hogy az egyes országok intézkedései milyen befolyással vannak a gyermekkori elhízásra.

A jelentés többek között a következő megállapításokat tartalmazza:

A tanulmány tárgyát képező nemzeti iskolai étkeztetési programok több mint 90%-a tartalmaz olyan előírásokat, amelyek – a kiegyensúlyozott étrend biztosítása érdekében – szabályozzák az élelmiszer minőségét, illetve tápértékét. A programok 76%-a tartalmaz iránymutatásokat az adagok méretére vonatkozóan. Az iskolai ebédek tápértékére vonatkozó előírások az étkeztetési programok 65%-ában kaptak helyet.

A programok 65-82%-a foglal magában korlátozásokat vagy ajánlásokat az üdítőitalok iskolai forgalmazásával kapcsolatosan. A programok többsége támogatja a friss ivóvízhez való (ingyenes) hozzáférést, és kifejezetten korlátozza vagy tiltja a (cukortartalmú) üdítőitalok forgalmazását.

Ami az általános célokat illeti, a vizsgált országok prioritásai túlnyomórészt megegyeznek egymáséval: javítani kell a gyermekek étkezési szokásait, az egészséges táplálkozásra kell nevelni őket, valamint vissza kell szorítani, illetve meg kell előzni a gyermekkori elhízást.

A nemzeti programok többsége kisebb-nagyobb mértékben korlátozza vagy teljes egészében tiltja az édességek és a sós sütemények iskolai forgalmazását.

Az iskolai étkeztetési programok 59%-a előírja vagy ajánlja az intézkedések eredményésségenek mérését. Az egyes étkeztetési programok eredménye elsősorban az iskolai élelmiszer-ellátás mértékén és színvonalán érhető tetten, valamint azon, hogy a tanulók hány százaléka veszi igénybe az iskolai étkezdéket.

A napi kalória- és zsírbevitel a leggyakrabban alkalmazott paraméter az iskolai ebédek energia- és tápértékére vonatkozó előírások között (az összes étkeztetési program 65, illetve 56%-ában alkalmazzák ezt a kritériumot).

A tanulmányozott országok mintegy felében az árusító automaták kisebb-nagyobb mértékű korlátozás tárgyát képezik. Az intézkedések között vannak olyanok, amelyek ajánlásokat fogalmaznak meg arra vonatkozóan, hogy az iskolai automatából milyen élelmiszereket lehet árusítani, illetve amelyek tiltják egészségtelen élelmiszerek árusítását, és vannak országok, ahol nem is szabad árusító automatát elhelyezni az iskolák területén.

Szintén elterjedt gyakorlat az egészségtelen élelmiszerek reklámozásának korlátozása.

Az egyes országok étkeztetési programjait felmérő tanulmány elkészítésében segítő szerepet vállalt az EU táplálkozással és testmozgással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó magas szintű munkacsoportja, mely közreműködik az erre vonatkozó 2007-es európai stratégia és a gyermekkori elhízás elleni uniós cselekvési terv (2014–2020) megvalósításában.

Linkek

A jelentés itt olvasható:

https://ec.europa.eu/jrc/en/publication/eur-scientific-and-technical-research-reports/mapping-national-school-food-policies-across-eu28-plus-norway-and-switzerland

Az Európai Bizottság javaslata a meglévő iskolai étkeztetési programok összevonására és megerősítésére (IP/14/94).

Kapcsolattartás:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 2 295 56 04)


Side Bar