Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen

Pressmeddelande

Bryssel den 16 juli 2014

EU-kommissionen offentliggör vinnarna i skrivtävlingen ”Vad betyder ett utvidgat EU för dig?”

Jan Getek, 15 år, från Polen och Anastasija Liopetriti, 21 år, från Cypern är vinnarna i skrivtävlingen ”Vad betyder ett utvidgat EU för dig?” som anordnas av EU-kommissionen.

Tävlingen uppmärksammar tioårsjubileet av 2004-års utvidgning av EU då tio länder anslöt sig. Idag står EU-perspektivet öppet för Albanien, Bosnien och Hercegovina, f.d. jugoslaviska republiken Makedonien, Island, Kosovo, Montenegro, Serbien och Turkiet.

Ungdomar i åldrarna 15–25 år från hela Europa uppmanades att skicka in en artikel eller ett blogginlägg om vad dagens EU med 28 medlemsländer kan lära av tidigare erfarenheter för att förbättra dess framtid, samt att fundera över vad ett utvidgat EU innebär för dem.

Över 450 texter skickades in från EU:s 28 medlemsländer och från sju kandidatländer och potentiella kandidatländer i sydöstra Europa. Deltagarna bedömdes, bland annat, på argumentationens klarhet, skrivandets kvalitet och idéernas originalitet.

Juryer från varje deltagande land valde ut ett bidrag från varje åldersgrupp (15–18-åringar och 19–25-åringar) för vidare bedömning av en europeisk jury som bestod av:

  • Jacki Davis, verkställande direktör vid Meade Davis Communications och den första redaktören för tidningen European Voice.

  • Claus Giering, enhetschef för kommunikation vid EU-kommissionens generaldirektorat för utvidgning.

  • Domagoj Kovacic, verkställande direktör för sydöstra Europas ungdomsnätverk.

  • Jacques Rupnik, professor vid Sciences Po Paris.

Den europeiska juryn kommenterade de vinnande bidragen så här:

Vinnaren i åldern 15–18 år: Jan Getek från Polen

Detta bidrag valdes av jurymedlemmarna för att det hade en utmärkt balans mellan personlig erfarenhet av EU:s utvidgning, vilket backades upp med starka argument, och fakta, och dessutom höll skrivandet en hög nivå. Juryn gladde sig över bidragens allmänt höga nivå och mognad i denna åldersgrupp.

Vinnaren i åldern 19–25 år: Anastasia Liopetriti från Cypern

Juryn ansåg att det var ett välskrivet bidrag som fångade EU:s principer och värderingar, och var utbroderat med personliga detaljer som en bussresa. Juryn uppskattade särskilt beskrivningen av gränser, både imaginära gränser och fysiska gränser, och processen med att bryta ned dem, och kände att författaren illustrerade detta väl. 

De vinnande bidragen kan läsas här

Vinnarna kommer att resa till Bryssel för att ta emot sina priser, och kommer under ett tvådagars besök att ha möjlighet att se EU-kommissionens arbete och även besöka andra EU-institutioner.

För information om skrivtävlingen kontakta:

Media Consulta International Holding AG

Rachel Harding, r.harding@media-consulta.com, + 49 (0) 30 65 000 476

För frågor om EU:s utvidgning kontakta:

Peter Stano Peter.Stano@ec.europa.eu +32 22 95 74 84

Anca Paduraru Anca.Paduraru@ec.europa.eu + 32 22 96 64 30

För mer information om EU:s utvidgningspolitik se: http://ec.europa.eu/enlargement

Kontaktpersoner:

Peter Stano (+32 22 95 74 84)

Anca Paduraru (+ 32 22 96 64 30)

För allmänheten: Europa Direkt via tfn 00 800 6 7 8 9 10 11 eller via e­post


Side Bar