Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. július 16.

Az Európai Bizottság kihirdette a „Mit jelent számodra a kibővített EU?” című írói versenyének győzteseit

A 15 éves lengyel Jan Getek és a 21 éves ciprusi Anastasia Liopetriti nyerte az Európai Bizottság „Mit jelent számodra a kibővített EU?” címmel megrendezett írói versenyét.

A versenyre a 2004. évi uniós bővítés tizedik évfordulója alkalmából került sor, amikor tíz ország csatlakozott az Európai Unióhoz. Mára Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Izland, Koszovó, Montenegró, Szerbia és Törökország előtt is megnyílt az uniós jövő lehetősége.

A 15–25 éves európai fiatalokat felkérték, hogy írjanak cikket vagy blogot arról, hogy az immár 28 tagállamot számláló Európai Unió hogyan állíthatja a múltját a jövője szolgálatába, illetve fejtsék ki, mit jelent számukra a kibővített EU.

A 28 uniós tagállamból és 7 tagjelölt vagy potenciális tagjelölt délkelet-európai országból összesen több mint 450 pályamű érkezett. A résztvevőket többek között az érvelésük érthetősége, az írásuk minősége és az ötleteik eredetisége alapján rangsorolták.

A valamennyi részt vevő ország képviselőiből álló zsűri mindkét korcsoportból (15–18 évesek és 19–25 évesek) kiválasztott egy-egy pályaművet, amely ezt követően egy, az alábbi tagokból álló európai zsűri elé került:

  • Jacki Davis, a Meade Davis Communications ügyvezető igazgatója és a European Voice szerkesztője;

  • Claus Giering, az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatóságának kommunikációért felelős egységvezetője;

  • Domagoj Kovacic, a Délkelet-európai Ifjúsági Hálózat ügyvezető igazgatója;

  • Jacques Rupnik, a párizsi Sciences Po egyetem professzora.

Az európai zsűri a győztes pályaművekkel kapcsolatosan a következőket mondta:

A 15–18 éves korcsoport kategóriájának győztese: Jan Getek (Lengyelország)

A zsűri tagjai azért választották ezt a pályaművet, mert abban kitűnő az egyensúly az uniós bővítéssel kapcsolatos személyes élmények, illetve az erős érvek és tények között, és emellett a szerző kimagasló írói készségről tett tanúbizonyságot. A zsűri nagy örömmel nyugtázta, hogy az ebben a korcsoportban benyújtott pályaművek általában igen magas színvonalúak voltak, és figyelemreméltó érettségről tanúsodtak.

A 19-25 éves korcsoport kategóriájának győztese: Anastasia Liopetriti (Ciprus)

A zsűri véleménye szerint e jól megírt pályamű szerzője remekül megragadta az EU elveinek és értékeinek lényegét, és mindezt személyes élményekkel – például egy autóbuszos utazás elmesélésével – tette színesebbé. A zsűri különösen élvezte a határok – úgy az elképzelt szellemi határok, mint a valóságos fizikai határok –, illetve azok ledöntésének leírását, és úgy érezte, a szerző ezt rendkívül érzékletesen jelenítette meg.

A győztes pályaművek itt olvashatók.

A győztesek a díjak átvételére Brüsszelbe utaznak, ahol a kétnapos tartózkodásuk során lehetőségük nyílik arra is, hogy betekintsenek az Európai Bizottság munkájába és ellátogassanak más uniós intézményekbe is.

Az írói versennyel kapcsolatos információk:

media consulta International Holding AG

Rachel Harding, r.harding@media-consulta.com, +49 (0)30 65 000 476

Az uniós bővítéssel kapcsolatos információk:

Peter Stano, Peter.Stano@ec.europa.eu, +32 2 295 74 84

Anca Paduraru, Anca.Paduraru@ec.europa.eu, +32 2 296 64 30

Az EU bővítési politikájával kapcsolatos információk: http://ec.europa.eu/enlargement

Kapcsolattartók:

Peter Stano (+32 2 295 74 84)

Anca Paduraru (+32 2 296 64 30)

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon vagy e­mailben


Side Bar