Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 10 juli 2014

Commissie roept lokale, regionale en nationale leiders op gebruik te maken van nieuwe EU-financiering en -steun voor breedband

De Europese Commissie geeft vandaag het startschot voor het overkoepelende initiatief “Connectieve gemeenschappen”. Hiermee worden steden, lokale partnerschappen op het gebied van breedband en exploitanten op verschillende manieren geholpen om financiering te vinden. Daarnaast kunnen zij advies krijgen om op maat gemaakte zakelijke modellen te ontwikkelen. Op die manier kunnen zij hun gemeenschap van snelle breedband voorzien.

Alle betrokkenen op lokaal, regionaal en nationaal niveau kunnen concepten en plannen voor projecten op het gebied van de aanleg van breedband indienen bij de Europese Commissie. De inzendingen moeten uiterlijk op 15 oktober 2014 binnen zijn. De beste concepten krijgen een "keurmerk" van de Commissie en toegang tot uitgebreide steun.

Een aantal succesvolle projecten die momenteel worden uitgevoerd:

Reggefiber in Nederland: dit project is in 2010 van start gegaan en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de uitrol van ultrasnelle glasvezelaansluitingen (FttH), met financiering van de Europese Investeringsbank en zes commerciële banken; en

Iliad in France: een project van 200 miljoen EUR voor de uitrol van netwerken van de volgende generatie in Frankrijk dat in 2012 samen met de EIB is opgezet; 65 % daarvan werd uitgetrokken voor de ontwikkeling van FttH.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie @NeelieKroesEU: "Lokale autoriteiten, regio's, geëngageerde voorvechters van breedband: ze kunnen allemaal bij ons terecht voor hulp. We kunnen de weg wijzen naar praktische steun en financiering die kan helpen de visie te verwezenlijken die zij voor hun gemeenschap hebben."

Onder meer de volgende steun kan worden verleend:

Individuele feedback: lokale plannen voor breedband kunnen worden beoordeeld om te bepalen welke steun er kan worden aangeboden.

Technische bijstand van de Wereldbank: de Wereldbank werkt samen met deskundigen van de Europese Commissie die kunnen helpen zakelijke modellen te ontwikkelen en die het nodige advies kunnen geven om er voor te zorgen dat uw project de vereiste schaal heeft om in aanmerking te komen voor particuliere of overheidsfinanciering.

Europese Investeringsbank: de Commissie heeft de Europese Investeringsbank (die over een AAA-rating beschikt) in het kader van de Connecting Europe Facility van zaaikapitaal voorzien dat wordt gebruikt voor financiering op maat voor breedbandprojecten.

Europese structuur- en investeringsfondsen (ESIF): tot 2020 stelt de EU 453 miljard EUR beschikbaar aan alle regio's. Voor het eerst zijn toegang tot ICT alsmede de kwaliteit en het gebruik ervan (inclusief investeringen in breedband) topprioriteiten bij het verlenen van deze subsidies.

Staatssteun: de Commissie heeft bijzondere regels vastgesteld om de verlening van staatssteun voor breedband mogelijk te maken zonder dat er sprake is van verstoring van de concurrentie. Als gevolg daarvan hebben de lidstaten de laatste jaren aanzienlijk meer staatssteun verstrekt. Er is nu een handboek beschikbaar dat hulp biedt bij het aanvragen van staatssteun (IP/14/535).

Waarom is het initiatief "Connectieve gemeenschappen" nodig?

Volgens de doelstellingen van de Digitale agenda moet 100 % van de huishoudens in de EU tegen 2020 beschikken over breedband met een snelheid van 30 Mbps en 50 % van de huishoudens over breedband met een snelheid van 100 Mbps of meer.

Er wordt te weinig in breedbandnetwerken geïnvesteerd en volgens recente gegevens beschikt 64 % van de huishoudens in de EU over 30 Mbps en slechts 3 % over een aansluiting met een snelheid van meer dan 100 Mbps.

De ontwikkeling van snelle breedband verloopt met name traag in semi-stedelijke, landelijke en economisch zwakke gebieden. Slechts 18 % van de huishoudens in landelijke gebieden heeft toegang tot snelle breedband.

Achtergrond

De Connecting Europe Facility (CEF) is een belangrijke bron voor breedbandontwikkeling in de EU. Een andere belangrijke financieringsbron voor breedband zijn de Europese structuur- en investeringsfondsen (ESIF). De Europese Commissie heeft op het gebied van de Digitale agenda een instrumentarium ontwikkeld dat is gericht op het gebruik van de ESIF met betrekking tot breedband. Verder heeft de Commissie informatie gepubliceerd over een aantal initiatieven om optimale werkwijzen te bevorderen.

Nuttige links

MEMO/14/474

Connectieve gemeenschappen

Breedband in de EU

Hashtags: #ConnectedContinent

Website van Neelie Kroes

Volg Neelie Kroes op Twitter

Contact

E-mail: comm-kroes@ec.europa.eu Tel.: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar