Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. július 8.

Tengerfelügyelet: összefogás a tagállamokkal a biztonságosabb tengerek és óceánok érdekében

Az Európai Bizottság ma egy újabb lépést tett előre az európai tengerek eredményesebb és költséghatékonyabb felügyelete felé. A polgári és katonai hatóságok – például a parti őrségek, a haditengerészetek, a forgalomfigyelő szolgálatok, a környezetvédelmi és szennyezésmonitorozó hatóságok, valamint a halászati ellenőrzésért és a határellenőrzésért felelős hatóságok – rendelkezésére álló felügyeleti adatok egyesítésével elkerülhető a párhuzamos munkavégzés, és évente akár 400 milliárd euró is megtakarítható. Az együttműködés megerősítése és az adatok megosztása segítséget nyújtana az olyan azonnali cselekvést igénylő tengeri események hatékonyabb kezeléséhez is, mint a balesetek, környezetszennyezés, bűnözés vagy biztonsági fenyegetések. A tengeri vonatkozású közös információmegosztási környezet (CISE) célja az érdekelt felek egybegyűjtése és az adatok megosztása. A CISE a közelmúltban elfogadott európai tengerbiztonsági stratégiaegyik alapköve.

Maria Damanaki, az Európai Bizottság tengerügyi és halászati biztosa így nyilatkozott: „Csak biztonságos tengerek és óceánok mellett biztosítható a tengeri ágazat fenntartható növekedése”. A CISE célja, hogy a tengerfelügyelet terén érintett felek tudomást szerezzenek minden tengeri eseményről. Az információk megosztása révén elkerülhető, hogy ugyanazt az adatot több helyen is összegyűjtsék, feleslegesen vessenek be járőrhajókat, repülőket, helikoptereket vagy műholdakat egy térségben. Jelenleg az információk 40%-át többször összegyűjtik, és az érdekeltek az információk 40–80%-át nem osztják meg egymással. Meg kell állítani az erőforrás- és pénzpazarlást!”

A Bizottság közleménye ismerteti a CISE ütemterv 2010-es kidolgozása óta uniós és nemzeti szinten elért eredményeket, és elismeri az ágazati szereplők szilárd elkötelezettségét. A dokumentum emellett iránymutatásokat is tartalmaz, valamint megfogalmazza a nemzeti és uniós szintű fellépés prioritásait. A tengerfelügyeleti rendszerek közötti megfelelőbb összeköttetés és átjárhatóság biztosítása érdekében fokozni kell – különösen a polgári és a katonai hatóságok között – az információcserét. Ennek köszönhetően javulni fog az uniós vizeken és az Unió kiemelt érdekeltségi körébe tartozó földrajzi területeken folytatott tengerfelügyeleti tevékenységek hatékonysága, színvonala, reakcióképessége és összehangolása. Emellett a „kék növekedés” számára biztonságosabb befektetési környezetet teremt és fokozza az uniós polgárok jólétét és biztonságát.

A Bizottság a közeljövőben induló hetedik kutatási és innovációs keretprogramhoz tartozó programon keresztül széles körben tesztelni fogja a CISE-t. Emellett a jelenlegi rendszerekre és az olyan kísérleti projektekre támaszkodva, mint a MARSUNO, a Bluemassmed vagy a Cooperation, a tagállamokkal együtt kidolgoz egy kézikönyvet, amely ajánlásokat tartalmaz a CISE alkalmazása terén bevált gyakorlatokról. A Bizottság a továbbiakban is támogatja különböző rendszerek közötti átjárhatóságot lehetővé tévő szabványok kidolgozását.

Háttér-információk

Az uniós tagállamok biztosítják és a jövőben is biztosítani fogják a tengerfelügyeletet. Európában azonban a felügyeleti hatóságok egy része nem osztja meg másokkal a rendelkezésére álló információkat. A csúcstechnológia jóvoltából a CISE lehetővé teszi a jelenlegi felügyeleti rendszerek és hálózatok integrálását és átjárhatóságát.

A tengerfelügyeleti hatóságok közötti információcsere fokozása az EU integrált tengerpolitikájának egyik fő stratégiai célkitűzése, és egyben a tengerbiztonsági stratégia alapköve.
A tengerek és óceánok biztonságának fokozása nélkülözhetetlen eleme a „kék növekedés” menetrendjének is, amely a növekedést és a munkahelyteremtést hivatott előmozdítani a tengeri gazdaságban.

Az EU nagy jelentőséget tulajdonít mind az Uniót, mind az egész világot érintő tengerügyi kérdéseknek, és érdekeit megfelelően és hatékonyan kívánja képviselni.

Az Unió 28 tagállamából 23 part menti állam, 26 pedig lobogó szerinti állam.

Az uniós tagállamoknak – a tengerentúli területeken és más óceánokon található nemzetbiztonsági létesítményeken túlmenően – több mint 90 000 km hosszúságú, két óceánnal és négy tengerrel határos partvonalat kell felügyelniük. A tagállamok összesen 1200 kereskedelmi kikötővel, 764 nagy kikötővel és több mint 3800 kikötői létesítménnyel rendelkeznek, több mint 8100 (500 bruttó tonnatartalom feletti) hajó közlekedik lobogójuk alatt, valamint 4300 hajózási társaságot jegyeztek be területükön. A hajókon 80 bejegyzett biztonsági tiszt teljesít szolgálatot, akiket a tagállamok neveztek ki.

Az EU külkereskedelmének 90%-át, belső kereskedelmének pedig 40%-át a tengeren bonyolítja.

Az európai hajótulajdonosok tulajdonában van a világ hajóinak 30%-a és a világ hajófuvarozási kapacitásának 35%-a – többek között a konténerszállító hajók 55%-a és a tartályhajók 35%-a, amelyek a világszerte lebonyolított tengeri kereskedelem értékének 42%-át képviselik.

Az uniós kikötőkben évente 400 millió utas fordul meg.

Az uniós lobogó alatt közlekedő hajók a világ hajóraktér-kapacitásának több mint 20%-át adják, valamint világ hajóállományának több mint 40%-a uniós társaságok irányítása alatt áll.

Az EU-ban és tagállamaiban mintegy 300 hatóság lát el tengerfelügyeleti tevékenységet.

További információk:

MEMO/14/467

A közlemény szövege és további információk: http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/policy/integrated_maritime_surveillance/index_hu.htm

Kapcsolattartás:

Helene Banner (+32 2 295 24 07)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon vagy e­mail-ben


Side Bar